Simon Beckett

Simon Beckettwilde biochemist worden maar zakte voor Biologie en Scheikunde aan de Universiteit van Sheffield en ging toen maar Engels doen. Hij werkte als restaurateur, gaf Engelse les in Spanje en was drummer in diverse bands voordat hij in 1992 freelance journalist en schrijver werd. Hij schrijft voor Engelse kranten zoals The Times, The Daily Telegraph, Independent on Sunday en The Observer. Hij schreef in die tijd ook al boeken zoals Fine Lines uit 1994, en nog drie andere romans, maar Beckett besteedt geen enkele aandacht aan dit werk op zijn website.

In 2002, bezocht Beckett de Body Farm in Tennessee voor een artikel over de National Forensic Academy, en dat vormde zijn inspiratiebron voor zijn thrillerdebuut: De geur van sterfelijkheid 

De Body Farm is een onderzoeksinstituut in Amerika in Knoxville, Tennessee. Hier wordt onderzocht hoe de lichamen van overleden mensen ontbinden. Op een beveiligd gebied van ongeveer 3 hectare groot ligt een aantal lichamen te vergaan voor het onderzoek. Meer dan 300 mensen hebben ervoor gekozen hun lichaam na het overlijden te doneren aan de Body Farm.
De ontbindende lichamen worden in verschillende omstandigheden neergelegd. Sommige gewoon in het open veld, andere geheel of gedeeltelijk begraven, al dan niet bedekt met iets. Ook worden lijken in o.a. auto's gelegd. Door de lijken te onderzoeken, hoopt men steeds beter te kunnen bepalen hoe lang een gevonden lijk al ergens ligt.

Terug in Engeland kreeg Beckett het idee om een roman te schrijven die gebaseerd was op de dingen die hij had gezien en meegemaakt in Tennessee. Geleidelijk aan kreeg zijn hoofdpersoon dr. David Hunter een gezicht: een Engelse forensisch antropoloog geschoold in de technieken en wetenschap van de Body Farm. Een man die ondanks zijn kennis van de fysieke processen van ontbinding nog steeds niets begrijpt van het uiteindelijke mysterie van de dood.

Simon Beckett is getrouwd en woont in Sheffield waar hij in 1968 ook geboren is.

OfficiŽle website: http://www.simonbeckett.com/
Interview op YouTube: http://nl.youtube.com/watch?v=ClRqoEnrxmE