Klem van Simon Beckett

Titel Klem
Oorspr. titel Stone bruises  ©  2014 | Vertaling: Annoesjka OostindiŽr
Gegevens Paperback | blz. 335 | Sijthoff | mei 2014
ISBN 978 90 218 0998 4
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Ergens op het verlaten Franse platteland trapt een Engelsman, Sean, in een wolfsklem. Bewusteloos wordt hij gevonden door Mathilde, die hem meeneemt naar haar afgelegen boerderij. Gelukkig herstelt Sean en daarna gaat hij aan de slag voor Mathildes norse vader, die jaagt en wilde varkens fokt. Dan blijkt dat de vorige klusser spoorloos is verdwenen en dat iedereen in de vreemde familie onrustbarende geheimen met zich meedraagt. Maar ook Sean houdt veel verborgen..Recensie:

Beklemmende, hypnotiserende pageturner!

Toen Simon Beckett plaats nam aan zijn schrijverstafel was het zijn bedoeling om een vijfde aflevering over de forensisch antropoloog David Hunter te schrijven. Echter een sluimerend idee over een voortvluchtige man die op een afgelegen plek terecht komt, bleef zich maar aan hem opdringen tot hij besloot dit idee verder uit te werken; met als fantastisch eindresultaat het onheilspellende Klem.


De Engelsman Sean vlucht in een gestolen Audi uit Londen. Waarom en voor wie is niet duidelijk maar de gehavende auto bevat sporen van bloed en in de kofferbak ligt een kilo drugs. Hij dumpt de luxe wagen ergens op het Franse platteland en gaat in de zinderende zomerhitte  te voet verder. Hij komt letterlijk klem te zitten als hij in een wildval trapt en buiten bewustzijn raakt. De volgende dag ontwaakt hij op een hete zolderkamer waar hij wordt verzorgd door de raadselachtige Mathilde en haar wispelturige jongere zus Gretchen. Hun vader de norse, onvriendelijke varkensfokker Arnaud is minder gastvrij. In ruil voor werkzaamheden aan de vervallen boerderij mag Sean blijven tot zijn voet helemaal genezen is. De  boerderij is door zijn afgelegen ligging een perfecte schuilplaats om te ontsnappen aan zijn verleden maar naarmate Sean fitter wordt, begint hij zich steeds meer dingen af te vragen. Waarom heeft Arnaud zichzelf en zijn dochters van de buitenwereld afgesneden? Waarom wordt deze fokker van sanglochons zo gehaat en waarom wordt de geliefde van Mathilde doodgezwegen?  Is Sean eigenlijk herstellend patiŽnt of een gevangene op de boerderij? Wat eerst een fantastische schuilplek leek, lijkt plots een potentiŽle laatste rustplaatsÖ

Via flashbacks kom je beetje bij  beetje meer te weten over de redenen waarom Sean naar Frankrijk is gevlucht. In korte hoofdstukken wordt zijn leven in Londen beschreven maar het grootste en meest fascinerende deel van het verhaal speelt zich af op de boerderij waar Sean zichzelf probeert te verliezen in het stof van de verbouwing en de hitte van de Franse zomer. Stilaan raakt hij verwikkeld in de raadselachtige levens van de geÔsoleerde bewoners. Hij voelt dat er iets niet in de haak zit maar kan zijn vinger er niet op leggen?
 

Klem is een broeierige, psychologische thriller over een familie en een gewonde man die allen een donker geheim met zich meedragen. Beckett brengt de personages op boeiende wijze tot leven en schetst daarnaast een zeer  levendig beeld van het landschap. De zintuigen van de lezer worden voortdurende geprikkeld en de verzengde hitte in combinatie met de verlatenheid maken de mysterieuze sfeer extra beklemmend.  Ondanks dat er niet veel gebeurt, weet hij de lezer op subtiele wijze vast te houden. De ongrijpbare duistere onderstroom, onderhuidse spanning en het claustrofobische gevoel maken dat je door wilt lezen. De bizarre ontknoping loopt synchroon met de weersomslag als de hemel zwart kleurt van de donkere wolken na weken van zonneschijn en schijnbare rust. Klem is een hypnotiserende pageturner die mij twee weken lang volledig in de ban heeft gehouden en niet onderdoet voor Beckettís internationale doorbraak De geur van sterfelijkheid.

 

© RtH juli 2014