Het sanatorium van Simon Beckett

Titel Het Sanatorium
Oorspr. titel Whispers of the dead/ Skin deep | Vertaling: Annoesjka Oostindier
Gegevens Paperback | blz. 336 | Sijthoff | 2009
ISBN 9789021801766
NUR/NUGI 305 (Literaire thriller)
Gelezen van 7 t/m 8 sep 2009
Waardering 8
Inhoud:

De Britse arts David Hunter maakt een studiereis naar de beroemdste Body Farm in Knoxville (U.S.A.). Directeur Tom Lieberman, zijn oude vriend, vraagt hem mee te gaan naar een lijkschouwing in een berghut. De hitte is daar ondraaglijk. Een handjevol pathologen staat om een gefolterd lichaam in een verregaande staat van ontbinding. Waarom zijn de tanden roze?
David Hunter krijgt te maken met iemand die er een duivels genoegen aan beleeft te moorden en expres bizarre sporen achter te laten.


Recensie:
 
Een keten van lijken

Na zijn vorige avontuur in Schotland (zie Het laatste zwijgen) is Dr. David Hunter naar Knoxville Tennessee afgereisd om zijn specialisme van forensische antropologie verder te ontwikkelen maar bovenal om zijn leven weer op de rit te krijgen. Als Tom Lieber, zijn oud mentor en adviseur van het Tennessee Buro van Investigations, bij een bizarre moordzaak wordt geroepen, vraagt hij David mee te gaan. David belandt in de vreemdste moordzaak die ooit heeft meegemaakt waarbij de forensische onderzoeksresultaten in tegenspraak lijken te zijn met het andere bewijsmateriaal.

Het Sanatorium is net als de twee vorige thrillers van Simon Beckett geen lectuur voor weekhartigen. Het boek zit boordevol gapende wonden, krioelende maden uit allerlei lichaamsopeningen, liters bloed en andere onsmakelijke lichaamssappen. Gelukkig wordt de geur van bederf je als lezer bespaard want anders had je aan een potje Dampo (om onder de neus te smeren) niet genoeg.

Je struikelt in dit boek bijna over de lijken in verschillende fases van ontbinding maar dat is niet ongewoon voor een verhaal dat zich voor een groot deel afspeelt op een Bodyfarm. Deze tuinen des doods zijn opleidingsinstituten voor het bestuderen van het verval van het menselijk lichaam onder verschillende omstandigheden.
Maar ook tijdens het moordonderzoek worden verscheidene lichamen in verregaande staat van ontbinding gevonden. Het ene stoffelijk overschot leidt naar het andere en samen vormen ze als het ware een keten van lijken. Maar ondanks dit spoor van lichamen komt de politie weinig dichter bij het vinden van de dader.

Heb je een sterke maag en ben je geļnteresseerd in de processen die na de dood loskomen in het menselijk lichaam dan kan ik je dit derde deel van de cursus forensische antropologie van harte aanraden. Het is hoogst interessant en bovendien erg spannend.

Ook al is Het Sanatorium als een op zich staand verhaal te lezen, wil ik je toch adviseren eerst de voorgaande boeken te lezen want er wordt toch een paar keer naar gebeurtenissen uit de vorige thrillers van Simon Beckett verwezen.

© RtH nov 2009