Het laatste zwijgen van Simon Beckett

Titel Het laatste zwijgen
Oorspr. titel Written in bone | Vertaling: Annoesjka Oostindier
Gegevens Paperback | blz. 352 | Sijthoff | 2007
ISBN 978 90 2455 431 7
NUR/NUGI 305 (Literaire thriller)
Waardering 8-
Inhoud:

De jonge sympathieke David Hunter heeft na de gebeurtenissen in De geur van sterfelijkheid zijn eigenlijke beroep van forensische patholoog weer opgepakt.

Op een kille januaridag komt hij aan op Runa, een van de Hebriden eilanden. Er is een verbrand lichaam aangetroffen in een afgelegen boerenschuur. Een hand en beide voeten zijn nauwelijks door het vuur aangetast, maar voor het overige ligt er niets dan as, wat zwarte botten en een schedel.

David Hunter zet alles op alles om een rationele verklaring te vinden. En om degene op te sporen die het vuur heeft ontstoken.

Recensie:

Een meer dan waardige opvolger

In de verzengende hitte van Kreta zat ik een boek te lezen dat zich afspeelde in het bitterkoude Schotland. De enige overeenkomsten waren dat het op een eiland plaatsvond en dat het hard waaide. Maar zelfs die vergelijking ging amper op want Kreta is groot en toeristisch terwijl Runa klein is en nauwelijks bewoners heeft, laat staan toeristen trekt. En zorgde de zeewind in Elounda nog voor een aangename verkoeling, op Runa werden de omstandigheden alleen maar extremer. Dat ik ondanks de Griekse warmte de kou en regen goed kon aanvoelen geeft de kracht van Simon Beckett zijn schrijftalent weer.

Het laatste zwijgen is een meer dan waardige opvolger geworden van De geur van sterfelijkheid. Hoewel beide verhalen over afgelegen en gesloten gemeenschappen gaan, is het toch een heel ander boek geworden. Wederom mooi en ingetogen geschreven en, voor een thriller een must, spannend tot het eind, met een climax die mij kippenvel bezorgde ondanks de Griekse hitte.

RtH  aug 2007