De geur van sterfelijkheid

Titel De geur van sterfelijkheid
Oorspr. titel The chemistry of death | Vertaling: Annoesjka OostindiŽr
Gegevens Paperback | blz. 352 | Sijthoff | 2007
ISBN 978 90 245 5421 7
NUR/NUGI 305 (Literaire thriller)
Waardering
Inhoud:

Een menselijk lichaam begint vier minuten na overlijden te ontbinden. Het lichaam, ooit de verpakking van het leven, ondergaat zijn laatste metamorfose. Het begint zichzelf te verteren, en wordt daarna en roerloos feestmaal voor andere organismen. Eerst bacterieŽn, dan insecten. Vliegen. Eitjes worden gelegd en komen uit. De larven eten van de voedzame kweek en trekken daarna weg. Ze verlaten het lichaam op ordentelijke wijze, elkaar volgend in een keurige processie die altijd gericht is op het zuiden.
Het is een ongewone warme dag in juli. Twee jongens, Neil en Sam Yates, volgen een spoor van maden aan de rand van het Farnham-bos, vlak bij het moeras. Ze doen een verschrikkelijke ontdekking: de resten van Sally Palmer. Ze rennen terug naar hun dorp, naar de nieuwe dokter: David Hunter.

Recensie:

De chemie van de dood

David Hunter probeert de nare herinneringen van zijn vroegere leven af te schudden en zoekt zijn toevlucht in het kleine dorp Manham in Norfolk in het oosten van Engeland. Hij tracht daar zo goed en kwaad als het gaat een nieuw leven op te bouwen maar dan wordt er een lijk in verre staat van ontbinding gevonden en wordt David geconfronteerd met zaken die hij juist achter zich wilde laten. De moord heeft echter niet alleen invloed op het leven van David Hunter maar het hele dorp ondergaat een metamorfose van sereen en idyllisch tot grimmig en door achterdocht verscheurt gehucht met alle vervelende gevolgen van dien.

 

De geur van sterfelijkheid is een spannend en boeiend geschreven relaas over een brute moord op een jonge vrouw en de verwoestende gevolgen daarvan op een kleine gemeenschap, klinisch en ingetogen vertelt met een voortdurende onderhuidse spanning die langzaam oploopt als magma in een vulkaan tot de onvermijdelijke maar onverwachte uitbarsting.

© RtH dec 2007