Nachtstorm van Johan Theorin

Titel Nachtstorm
Auteur Johan Theorin
Oorspr. titel Nattfåk © 2010 | Vertaling: Corry van Bree
Gegevens Paperback | blz. 413 | De Geus | 2009
ISBN 9789044511543
NUR/NUGI 331 (detective)
Waardering 8
Inhoud:
 
Joakim is in de dertig wanneer zijn vrouw dood wordt aangetroffen. Katrine is verdronken en de politie gaat ervan uit dat het een ongeluk was. Het jonge gezin was kortgeleden naar het eiland Öland in de Baltische Zee verhuisd om er een oud vuurtorenwachterskwartier in ere te herstellen.
Joakim blijft achter met zijn verdriet, zijn twee kleine kinderen en het te renoveren huis. Het wordt hem te veel, hij verliest zijn greep op de werkelijkheid en brengt steeds meer tijd door op de zolder van de stal, waar hij de rondwarende geest van zijn vrouw voelt.
Langzamerhand beseft hij dat de dood van Katrine allesbehalve een ongeluk was.

Recensie:


Schimmenspel in de sneeuw


Je kent dat wel: oude (land)huizen, inrichtingen of kastelen met een verhaal. Vaak zijn het grote, vrijstaande en afgelegen markante gebouwen met een rijke historie. Er zijn talrijke boeken over verschenen allemaal met een eigen, macaber verhaal. In Nachtstorm is Åludden, een hofstede, een dergelijke locatie met een rijk maar triest verleden.

"Joakim en Katrine, een stel dertigers uit Stockholm besluiten de hoofdstad Stockholm te verlaten om met hun twee kinderen van 6 en 3 op het platteland te gaan wonen. De keuze valt op de oude hofstede Åludden in het noorden van Öland nabij twee vuurtorens. Het ligt erg afgelegen en zeker in de winter kan het er spoken. Maar nog voor ze zich goed en wel gesetteld hebben, gebeurt er iets afschuwelijks...."

Nachtstorm is het tweede boek uit een vierdelige serie die samen de "Vier seizoenen van Öland" gaan vormen. Schemeruur was het eerste deel en stond voor de herfst. In dit deel speelt de winter de hoofdrol en dat is te merken: hevige sneeuwval, kruiend ijs, sneeuwstormen en Arctische kou teisteren Öland en Åludden.

Nog voordat Joakim en Katrine helemaal verhuisd zijn, vindt er een tragisch ongeluk plaats uitgerekend op de dag dat Joakim de laatste spullen uit hun villa uit Stockholm haalt. Na die dramatische gebeurtenis trekt Joakim zich terug op de hofstee. Hij stort zich op het renoveren van de hoeve en de zorg voor zijn twee kinderen Livia en Gabriel. Hij leeft in een soort schijnwereld waarin hij de geesten van Åludden meent te kunnen voelen.

In Nachtstorm komen we Gerlof Davidsson weer tegen die in het eerste boek een belangrijke rol vertolkte. In dit deel is hij iets minder prominent aanwezig maar vormt hij een onmisbare schakel tussen het heden en verleden van Öland en Åludden. De delen zijn overigens prima los van elkaar te lezen. Naast het verdriet van Joakim zijn er nog een aantal verhaallijnen in het boek verwerkt zoals de benoeming van Tilda Davidsson (het nichtje van Gerlof) als politieagente in Marnäs en een stel inbrekers die het gemunt hebben op waardevolle spullen uit verlaten zomerhuisjes en een dood in Stockholm.

 

De schoonheid van deze serie zit in die typische Zweedse sfeer die Johan Theorin zo treffend weet neer te zetten. De verlatenheid van het eiland, de beschrijving van de stadjes en de soms barre weersomstandigheden. Maar ook zijn boeiende manier van schrijven en zijn levensechte personages maken zijn boeken tot een genot om te lezen. Nachtstorm is een prachtig boek over een schimmige wereld in de sneeuw en een bijna perfecte moord, geschreven in een meeslepende, mysterieuze sfeer met een onverwachte ontknoping aan het eind. In Zweden is net het derde deel uitgebracht, Blodläge (Steenbloed) geheten en ik verheug me er nu al op.

 

© RtH 12-4-2010