Drie seconden van Roslund en Hellström

Titel Drie seconden
Auteur Roslund en Hellström
Oorspr. titel Tre sekunder © 2009 | Vertaling: Jasper Popma en Wendy Prins
Gegevens Paperback | blz. 544  | De Geus | 2010
ISBN 9789044515510
NUR/NUGI 331 (detective)
Waardering 9
Inhoud:

In deze vijfde misdaadroman van Roslund & Hellström raakt ex-crimineel Piet Hoffman verwikkeld in een levensgevaarlijke zaak. Hij werkt sinds zijn gevangenisstraf tien jaar geleden als infiltrant voor de Stockholmse politie. Inmiddels heeft hij het vertrouwen gewonnen van een Poolse drugsbende, en krijgt hij opdracht het imperium van de criminelen binnen de zwaarbewaakte gevangenis Aspsås uit te breiden. Daar wordt hij met succes opgenomen in de groep meest beruchte misdadigers van Zweden, maar door een lek komt zijn ware identiteit aan het licht. Opgejaagd door zowel de Zweedse politie als de Poolse maffia is Hoffman zijn leven niet meer zeker en weet hij dat het drie seconden kost om te sterven of om zich in veiligheid te brengen.

Recensie:

Op je tellen passen

Ik had nog niet eerder iets van Roslund en Hellström gelezen maar ik had wel goede verhalen over hen gehoord dus toen ik de kans kreeg een recensie-exemplaar van dit schrijversduo aan te vragen, heb ik van die mogelijkheid gebruik gemaakt om eens nader kennis te maken.

"Piet Hoffmann is tien jaar geleden door de politie van Stockholm geronseld als infiltrant. Hij heeft inmiddels het vertrouwen gewonnen van de Poolse Maffia en hij wordt gevraagd de "gesloten markt", de penitentiaire inrichting, van Zweden van drugs te voorzien. Hij laat zich met opzet maar met veel verzet arresteren en wordt gevangen gezet in de zwaarbewaakte gevangenis Aspsås waar hij zijn concurrenten binnen de kortste keren op een zijspoor zet. Dan wordt hij verraden en is hij zijn leven in de strafinrichting niet meer veilig."

Hoe ver mag je gaan om de criminaliteit te bestrijden en de rechtstaat te beschermen? Mag een overheid haar eigen wetten overtreden, zware misdaden en zelfs moord verzwijgen voor een groter doel of begeeft ze zich daarmee op een hellend vlak? Dat is de kwestie die Roslund en Hellström in Drie seconden aan de orde stellen.

Een infiltrant is er medeverantwoordelijk voor dat een undercoveragent wordt doodgeschoten. Hij meldt dit bij zijn "runner" die het vervolgens opneemt met zijn superieuren die besluiten het voorval in de doofpot te stoppen en de infiltrant immuniteit te verlenen. Ondertussen verkwisten diverse politieagenten, inspecteurs, forensische wetenschappers enz. euro's aan belastinggeld om de ware toedracht te achterhalen. De eigenzinnige politieman Ewert Grens is één van deze speurders en hij is vastbesloten om achter de waarheid te komen maar brengt daarbij de identiteit van Hoffmann en zijn opdrachtgevers in gevaar.

In het begin moest ik even aan de schrijfstijl wennen en in het boek komen maar toen ik de poppetjes op de juiste plek had gezet en aan de manier van schrijven gewend was, vond ik het steeds beter, mooier en spannender worden.

Drie seconden
is een rauwe, realistische thriller waarin je goed op je tellen moet passen. Je wordt er niet erg vrolijk van want het leven en de waarheid zijn ondergeschikt gemaakt aan het grotere (eigen)belang. Het ergste is dat je niet weet wie je kunt vertrouwen zowel aan de kant van de "bad guys" als van de "good guys". In beide kringen is een mens slechts een instrument en als dat niets meer waard is, wordt het gedood of gedumpt en dat is vooral van overheidszijde een zeer kwalijke en bedenkelijke zaak.

© RtH 9-5-2010