Dit alles zal ik je geven van Dolores Redondo

Titel Dit alles zal ik je geven
Auteur Dolores Redondo
Oorspr. titel Todo esto te dare  © 2016 | Vertaling: Jos Kockelkoren
Gegevens Paperback | blz. 584  | Xander Uitgevers | sep 2017
ISBN 978 94 0160 740 7  978 94 016 741 4
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering
Inhoud:

In de steile wijngaarden van het Spaanse Ribeira Sacra komt Alvaro om bij een auto-ongeluk. Zijn partner Manuel reist zo snel hij kan van Madrid naar Galicië, maar tevergeefs: het politieonderzoek is al gesloten. Zijn adelijke, invloedrijke schoonzoon ziet hem bovendien liever meteen weer vertrekken. Als Manuel op het punt staat de regio te verlaten, staat gepensioneerde politiecommandant Nogueira ineens voor zijn neus, die beweert dat de dood van Alvaro geen ongeluk was..

Manuel, Nogueira en priester Lucas, jeugdvriend van Alvaro, beginnen aan een onheilspellende tocht op zoek naar de waarheid. Gaandeweg raken ze meer en meer verstrikt in een web van leugens, bedrog en familiegeheimen.Recensie:

Genieten met een grote G

Het mooie van de Europa Thriller Selectie is dat je geregeld kennis maakt met onbekende schrijvers. Dit keer kwam het cadeautje uit Spanje met de zeer toepasselijke titel Dit alles zal ik je geven van Dolores Redondo; volgens Carlos Ruiz Zafón de koningin van de Spaanse literaire thriller. Na het lezen van dit bijna 600 pagina’s tellende juweeltje kan ik deze kwalificatie alleen maar beamen. Wat een prachtig geschreven en mooi verhaal!

Manuel en Álvaro zijn gelukkig getrouwd en woonachtig in Madrid. De eerste is een succesvol schrijver en de tweede runt een goedlopend reclamebureau. Dan krijgt Manuel bericht dat zijn partner is omgekomen bij een verkeersongeluk. Manuel reist af naar het noordwesten van Spanje om het lichaam te identificeren en ontdekt tot zijn grote ontzetting dat zijn echtgenoot jarenlang een dubbelleven leidde. Zijn woede over dit bedrog overschaduwt zijn verdriet. Dat verandert niet als de gepensioneerde Nogueira hem erop attendeert dat de dood van Álvaro mogelijk geen ongeluk is. Manuel wil zo snel mogelijke na de begrafenis vertrekken maar langzaam raakt hij in de ban van de schoonheid van de streek en de mensen. Hij besluit om samen met Nogueira toch onderzoek te doen naar de werkelijk oorzaak van Alvaro's dood. Naarmate ze dichter bij de duistere en wrede waarheid komen, smelt ook de ijskap rond Manuel’s ware gevoelens.

Dolores Redondo geboren in 1969 in San Sebastián won in 2016 voor Dit alles zal ik je geven de Premio Planeta, de grootste literaire prijs van Spanje. In 2009 maakte ze haar thrillerdebuut met het boek Los privilegios del Ángel, maar ze brak pas echt door in 2012, toen ze haar Baztán-trilogie introduceerde, genoemd naar de Baztán-vallei in het Spaanse Baskenland, waar ze opgroeide.

Voor dit avontuur neemt Redondo je echter mee naar de Ribiera Sacra in Galicië in het uiterste noordwesten van Spanje. Een prachtige, heuvelachtige omgeving doorsneden met meanderende rivieren en wijngaarden op de steile oevers. De Katholieke kerk en de adel genieten in dit gebied nog veel aanzien al is niet iedereen even idolaat van deze eeuwenoude machtsstructuren. Het eerste gedeelte van Dit alles zal ik je geven gaat vooral over het ongeloof van Manuel over de hele situatie en zijn kennismaking met de streek, de plaatselijke bevolking en de bewoners op As Grileiras; het landgoed van de invloedrijke, adellijke familie van Álvaro. Op circa een derde van het onderhoudende verhaal komt de nadruk meer te liggen op het oplossen van de zaak en worden de littekens die al jaren onderhuids zweren genadeloos opengereten waardoor alle stinkende pus naar buiten komt.

Dit alles zal ik je geven is genieten met een grote G. Het is een gedurfde, sfeervolle, literaire thriller waarbij Redondo gevoelige thema’s niet uit de weg gaat. De psychologische roman gaat over bedrog, geloof, verraad, vooroordelen, uiterlijke schijn, homosexualiteit, feodale verhoudingen, oude tradities en duistere geheimen. Gekoppeld aan de fantastische, invoelende schrijfstijl van Dolores Redondo en de geloofwaardige en aansprekende personages maken van Dit alles zal ik je geven tot net zo’n grote schat als de Spaanse zilvervloot.

© RtH okt 2017
 

  Buzz