Verduistering van Bernard Minier

Titel Verduistering
Auteur Bernard Minier
Oorspr. titel N' Estien pas la Lumière  ©  2015 | Vertaling: Textcase
Gegevens Paperback | blz. 576 |  Xander Uitgevers  | sep 2016
ISBN 978 940 160  6110    978 940 160 6127
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 8
Inhoud:

Wat doe je als degenen die je het meest vertrouwd plotsklap onbetrouwbaar blijken te zijn? Als diep wegstopte geheimen noodgedwongen aan het licht komen? Dat moet radiopresentatrice Christine Steinmeyers zich afvragen als ze op kerstavond een verkeerd bezorgde afscheidsbrief ontvangt. Alles wijst erop: de dader heeft het op Christine gemunt.

Ook commandant Servaz ontvangt raadselachtige post: een envelop met de sleutel van een hotelkamer waar een jaar eerder een gruwelijke moord is gepleegd. Betkent het dat de commandant zijn werk weer moet oppakken? Hij is er klaar voor maar zijn superieuren denken er anders over.


 

Recensie:

Psychische terreur

Moord door zelfdoding. Het lijkt een contradictio in terminis maar dat is het allerminst. In deze angstaanjagende thriller voert Bernard Minier het beoogde slachtoffer door middel van manipulatie, intimidatie en psychische spelletjes naar de poorten van de hel waar zelfmoord de enige uitweg lijkt te zijn.

Christine Steymeyer is een succesvolle presentatrice bij een regionaal radiostation. Als ze op het punt staat om bij haar toekomstige schoonouders kerstavond te vieren, vindt ze een zelfmoordbriefje in haar bus. Ze denkt in eerste instantie nog dat het schrijven verkeerd is bezorgd maar al snel blijkt het tegendeel. Het is de start van een niet aflatende terreurcampagne met als enige doel haar leven volledig te ruïneren. Christine zoekt hulp bij de politie maar die hechten, evenals haar collega’s en familie, geen geloof aan haar verhaal. Haar leven verandert in een nachtmerrie en ze komt in een neerwaartse spiraal terecht. Ze raakt geïsoleerd van alles een iedereen, is op van de zenuwen en slaapt amper nog. En dat is nog maar het begin…

De hoofdpersoon van de boeken van Minier, Commandant Servaz, is met een zware depressie opgenomen in een opvangcentrum voor politiefunctionarissen met gezondheidsproblemen. Op een dag ontvangt hij een raadselachtig pakketje met daarin een elektronische sleutel van een hotelkamer. Zijn nieuwsgierigheid wint het van zijn zwaarmoedigheid en hij gaat op onderzoek uit. Hij ontdekt dat een jonge talentvolle vrouw zichzelf in die kamer van het leven heeft beroofd. Alle bewijzen ondersteunen de theorie dat het om een geval van zelfdoding ging maar Servaz graaft verder en ontdekt een duister en verontrustend onderliggend meesterplan.

Aanvankelijk kon ik niet goed in het verhaal komen maar dat was slechts van tijdelijke aard. Toen ik er één keer in zat, kon ik me er moeilijk meer van losmaken. Christine verliest alles wat haar dierbaar is en het ergste ze is dat ze geen idee heeft wie erachter zit en waarom. Ondertussen onderzoekt commandant Servaz de zelfmoord van een geslaagde kunstenares. Hij ontdekt een gelijksoortig voorval met dit verschil dat het slachtoffer de psychische terreuraanvallen heeft overleefd.

In het eerste partituur van Verduistering - het boek is opgebouwd in muziekstukken - voeren de gebeurtenissen die Christine bijna tot waanzin drijven de boventoon. Voor commandant Servaz is in die fase slechts een bescheiden bijrol weggelegd maar naarmate het boek vordert verschuift Minier het zwaartepunt subtiel naar de vorderingen van de commandant. Zijn onderzoek brengt ‘m steeds dichter bij de wanhopige Christine.

Verduistering is een beklemmende thriller over psychische terreur waarin Benard Minier de randen van de menselijke weerstand opzoekt. Het is meesterlijk en angstaanjagend geschreven, en grijpt je als een pitbull bij de keel om je niet meer los te laten. Het is een razend spannende pageturner met enkele onverwachte twists en turns en een verrassende ontknoping. 

© RtH dec 2016