Huivering van Bernard Minier

Titel Huivering
Auteur Bernard Minier
Oorspr. titel Le Cercle  ©  2012 | Vertaling: Textcase
Gegevens Paperback | blz. 600 |  Xander Uitgevers  | sep 2015
ISBN 978 940 160 41 85    978 940 160 4192
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 9+
Inhoud:

Marsac. Een klein universiteitsstadje in het zuidwesten van Frankrijk. Achtereenvolgend worden een dode professor, een verbrande Zweedse kunstenaar en een door honden aangevreten hondentrainer gevonden. Wie is het zieke brein achter deze moorden?

Commandant Martin Servaz wordt op de zaak gezet. Een raadselachtig mailtje voert hem onverwachts in de richting van Julian Hirtmann, een van de gevaarlijkste seriemoordenaars van Europa. Heeft de TBS-patiënt, waarvan iedereen meent dat hij dood is, iets met de gruwelijke moorden te maken?

Samen met zijn team probeert Servaz de duistere praktijken van de moordenaar te ontrafelen. Als zijn dochter Margot -  die in Marsac studeert, plotseling ook onderdeel uitmaakt van het gruwelijke plan van de moordenaar, krijgt de zaak onverwacht een heel persoonlijke dimensie.


 

Recensie:

Intellectuele thriller met verrassende ontknoping

Bernard Miniers debuut Een kille rilling werd wereldwijd lovend ontvangen. Door de kranten van Holland Media Combinatie werd het zelfs tot Beste Thriller van 2014 uitgeroepen en bij Xander Uitgevers kreeg deze bejubelde thriller een plekje in hun uitmuntende Europa Thriller Selectie. Na het daverende succes van Een kille rilling komt de Franse auteur met het bloedstollende vervolg Huivering.

Het is de zomer van 2010. In Zuid-Afrika wordt het voor Oranje zo succesvolle WK voetbal gespeeld en net als in Nederland hangt heel Frankrijk voor de buis. Tijdens de eerste, belabberde wedstrijd van het Franse elftal ontvangt commandant Martin Servaz een telefoontje van een verloren gewaande jeugdliefde. Haar zoon is gearresteerd op verdenking van  moord op de docente Claire Diemar die omwikkelt met een touw in haar bad is verdronken. De jongen werd op de plaats delict in verdwaasde staat aangetroffen, zittend in de stromende regen aan de rand van het zwembad waarin diverse poppen drijven. Diemar gaf les aan de universiteit van Marsac waar ook Margot de dochter van Servaz studeert en waar hij in lang vervlogen tijden zelf ooit student was.

De oplossing van de moord lijkt een uitgemaakte zaak maar als Servaz een muziekstuk van Mahler in de cd-speler vindt, begint hij te twijfelen. Mahler is namelijk het muzikale visitekaartje van de seriemoordenaar Julian Hirtmann. Niet iedereen is er echter van overtuigd dat de docente klassieke talen door deze psychopaat is gedood. Met hulp van zijn vaste assistenten Esperandieu, Pujol en Cheung probeert Servaz de ware toedracht te achterhalen. Hij krijgt assistentie uit onverwacht hoek van de eigenzinnige Irene Ziegler met wie hij eerder samenwerkte aan de zaak Hirtmann. De terugkeer van Servaz naar het universiteitsstadje Marsac roept vervlogen herinneringen bij hem op aan zijn studietijd, zijn grote liefde, vergeten   vriendschap en verwachtingsvolle dromen maar ze rijten ook oude wonden open waarvan hij dacht dat ze genezen waren.

Hoewel Huivering prima als ‘standalone” te lezen is, vind ik het spijtig dat ik niet eerst Een kille rilling heb gelezen. Minier verwijst af en toe naar gebeurtenissen uit het eerste deel en het geeft tevens meer inzicht in de bijzondere relatie die is ontstaan tussen de misantropische commandant Martin Servaz en de manipulatieve psychopaat Julian Hirtmann.

Huivering is een zeer fraai geschreven, intellectuele thriller met een verrassende ontknoping. Het is huiveringwekkend, spannend en misleidend omdat je iedere keer op het verkeerde been wordt gezet. Het hoofdpersonage Servaz  is een ietwat zwaarmoedige, intelligente man die overeenkomsten vertoont met Kurt Wallander van Henning Mankell. Irene Ziegler heeft trekjes van Lisbeth Salander - de beroemde hackster uit de Millennium reeks van Stieg Larsson - alleen is de Française  minder extreem dan haar Scandinavische tegenhangster. Maar Minier heeft meer interessante personages gecreëerd die ieder zo hun eigen inbreng hebben. Deze meeslepende thriller kent meerdere verhaallijnen die allemaal even spannend of intrigerend zijn. Ik heb boek dan ook in no time verslonden en kijk reikhalzend uit naar de vertaling van ‘N’éteins pas la lumière’ het derde deel uit deze serie.

© RtH okt 2015