Herfstdaden van Anders de la Motte

Titel Herfstdaden
Auteur Anders de La Motte
Oorspr. titel Höstdåd © 2017 | Vertaling: Marika Otte
Gegevens Paperback | blz. 544 | Uitgeverij De Geus  | okt 2018
ISBN 978 90 445 4054 3    978 90 445 4054 3
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 9+
Inhoud:

Ter afsluiting van de zomer nemen vijf vrienden jaarlijks een laatste duik in een oude steengroeve. In de zomer van 1990 zijn ze 19 jaar oud en wacht de studententijd. De sfeer is uitgelaten, maar ze zijn zich er ook van bewust dat ze na vanavond ieder hun eigen weg zullen gaan. Als de ochtend gloort en de eerste herfstregen valt, drijft het lichaam van een van hen in de groeve. Een tragisch ongeluk, oordeelt de politie, maar niet iedereen is overtuigd. 

Na 27 jaar zorgen de gebeurtenissen nog steeds voor conflicten in het dorp. Wanneer rechercheur Anna Vesper wordt aangesteld als de nieuwe politiechef heeft ze al snel geen andere keus dan de zaak te heropenen.
 Recensie:

Donkere schaduw uit het verleden

Soms valt alles precies op z’n plek. Ik had net mijn vorige boek uit toen op de laatste mooie dag in oktober Herfstdaden van Anders de la Motte onverwachts op de mat viel. De dag erna sloeg het weer om en werd het - na een bizar lange, warme zomer - eindelijk herfst. Perfecte omstandigheden dus voor een boek met zo’n titel.

1990: Vijf vrienden uit het dorpje Nedanås in Skåne vieren steevast het einde van de zomer met een laatste duik in een volgelopen steengroeve. Deze keer is het nog specialer omdat ze klaar zijn met hun opleiding en sommige van hen na de zomer het dorp zullen verlaten voor een volgende stap in hun leven. Maar de hooggespannen verwachtingen richting de toekomst nemen een totaal andere wending als één van hen die nacht om het leven komt. Het drama wordt afgedaan als een tragisch ongeluk maar niet iedereen uit het dorp deelt deze conclusie.

De zaak wordt weer opgerakeld als rechercheur Anna Vesper uit Stockholm in het najaar  van 2017 wordt aangesteld als nieuwe politiechef van het dorp. Anna betrekt met haar 16-jarige dochter Agnes de prachtige woning Tabor in de bossen van Nedanås.
Het drama van 27 jaar geleden echoot nog steeds na en om de verhoudingen in het dorp beter te duiden, slaat Anna het onderzoeksdossier erop na. Het rapport levert meer vragen dan antwoorden op en recente gebeurtenissen laten Anna geen andere keus dan het onderzoek te heropenen zeer tegen de zin van enkele dorpelingen.

Mijn kennismaking met het werk van de voormalige politieagent en hoofd internetbeveiliging  Anders de la Motte is helaas beperkt gebleven tot [Game] en [Buzz]. Het slotdeel [Bubble] uit de ARG serie en andere bejubelde titels als MemoRandom en Ultimatum zijn spijtig genoeg nooit in het Nederlands vertaald. Met Het einde van de zomer heeft De la Motte de IT gerelateerde thrillers losgelaten en is hij een andere richting ingeslagen. Op basis van Herfstdaden het tweede, los te lezen, deel uit deze nieuwe serie kan ik alleen maar concluderen dat hij dat meer dan verdienstelijk heeft gedaan.

Het boek gaat over de weerslag van een nooit opgehelderd ongeval met dodelijke afloop op de toekomstverwachtingen van een viertal jongeren, hun ouders en de familie van het slachtoffer. Maar het gaat tevens over de worsteling van een vrouwelijke hoofdinspecteur die samen met haar lastige puberdochter een nieuwe start wil maken na het overlijden van haar ex-man en geconfronteerd wordt met een sceptisch nieuw team die duidelijk laat merken dat ze niet blij zijn met haar komst.

Herfstdaden is een onderhoudend geschreven, goed doordachte thriller vol onderhuidse spanning, sfeervolle beschrijvingen, levensechte personages met een zeer verrassende ontknoping. Anders de la Motte wist mij zonder enig effectbejag 544 pagina’s lang te boeien. Via flashbacks kom je meer te weten over de vlucht van Anna en de gebeurtenissen op die tragische zomeravond die meer dan een kwart eeuw later nog steeds zijn donkere schaduw over de gemeenschap werpt.

© RtH nov. 2018