Game van Anders de La Motte

Titel [Game]
Auteur Anders de La Motte
Oorspr. titel [Geim]  © 2010 | Vertaling: Clementine Luyten
Gegevens Paperback | blz. 352 | Uitgeverij De Geus  | 2012
ISBN 978 90 445 1916 7
NUR/NUGI 331 (detective)
Waardering
Inhoud:

Eerste deel uit de A.R.G. (Alternate Reality Game) trilogie

Henrik Pettersson, ook wel HP genoemd, zit in de trein naar Stockholm. Op de zitplaats naast hem vindt hij een gloednieuwe mobiele telefoon, die een direct aan hem gerichte uitnodiging blijkt te bevatten voor deelname aan een spel. HP kan de belofte van spanning en snel geld verdienen niet weerstaan
Het duurt niet lang of Het Spel neemt HP's leven over. Wat eerst een grap leek, blijk al snel een gevaarlijk crimineel spel, en HP raakt betrokkenen in een complot waarvan hij de gevolgen niet meer kan overzien.

Rebecca Normén is alles wat HP niet is: ze heeft haar leven op orde en maakt snel promotie bij het beveiligingsbureau waar ze werkt. Dat succesvolle leven wordt grondig verstoord als iemand anonieme briefjes en oproepen voor haar achterlaat met informatie die niemand had kunnen hebben...

Eerste deel uit een nieuwe Scandinavische serie waarvan de filmrechten al zijn verkocht. Hierna volgen nog [Buzz] en [Bubble].
Winnaar van de prijs voor het beste Zweedse thrillerdebuut 2010.

Recensie:

Let the games begin

Met de komst van de smartphone zijn er ook enkele nieuwe toepassingen gekomen in de virtuele wereld van de IT. Naast praktische programma’s als QR-codes en Apps werden ook spelletjes als Wordfeud en Angry Birds speciaal voor de smartphone ontwikkeld. Het Spel waar Henrik Petterson in verwikkeld raakt, is van een heel ander kaliber en zeker niet zo ongevaarlijk als bovengenoemde games hoewel Het Spel vrij onschuldig begint….

Henrik Petterson, kortweg HP genoemd, is een narcistische klaploper die zijn tijd verdoet met drinken, wiet roken, gamen en tv kijken. Af en toe heeft hij een baantje maar dat is meer om zijn uitkering veilig te stellen. Als hij op een ochtend na een zware avond een nogal futuristisch uitziende smartphone in de forensentrein naar Stockholm vindt, wil hij deze in eerste instantie verpatsen. Maar als hij het moderne gadget aan een nadere inspectie onderwerpt, verschijnt plots een boodschap op het scherm: ”Wanna play a game Henrik Petterson?”
Hoewel HP in eerste instantie niet op de uitnodiging ingaat, krijgt zijn nieuwsgierigheid toch de overhand. Al snel beheerst Het Spel zijn leven. Hij raakt verslaafd aan de spanning, de aandacht én het geld want na iedere geslaagde opdracht krijgt hij een vergoeding op zijn bankrekening gestort. De hoogte is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de missie. Wat hij zich niet realiseert is dat hij een pion is in een nog groter spel.

Rebecca Normén de andere hoofdfiguur in het boek is de vrouwelijke tegenpool van HP. Ze is ambitieus en werkt hard om de top te bereiken in de persoonsbeveiliging. Nadat ze ternauwernood een aanval op de minister van integratie weet te voorkomen, komt haar droom uit en wordt ze gepromoveerd naar Alfa, het elite team van de veiligheidsdienst. Maar haar succesvolle leventje wordt door iemand verstoord die anonieme boodschappen voor haar achterlaat.

Het verhaal flitst heen en weer tussen de belevenissen van HP en Rebecca waarbij Anders de la Motte de lezer geregeld op het verkeerde been zet. De straattaal, vlotte schrijfstijl en de nieuwsgierigheid naar de connectie tussen beide personages maken dat je als een speer door [Game] gaat. HP is een typische antiheld waar je een zeker mate van sympathie voor ontwikkelt ondanks zijn roekeloze acties en zelfingenomen gedrag. Bij Rebecca komt die waardering meer vanzelf. Ze heeft de nodige ellende meegemaakt en moet – soms letterlijk - knokken voor haar plaats in de door mannen gedomineerde wereld van de beveiliging.

Met een mix van spanning, humor, verwijzingen naar de hedendaagse cultuur en zijn kennis van IT en sociale media laat Anders de la Motte een totaal ander geluid horen in de Scandinavische misdaadscene. [Game] is een moderne thriller die zeker de jongere generatie zal aanspreken vanwege het hippe, speelse taalgebruik. Maar ook de meer traditionele ingestelde lezer zal zich prima met dit actuele boek vermaken

Anders de la Motte (1971) werkte acht jaar als politieagent in Stockholm voordat hij veiligheidsfunctionaris op IT-gebied werd. Tegenwoordig is hij Security Manager bij Dell voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hij heeft een vrouw en twee kinderen en is woonachtig in Malmö. [Game] is het eerst deel uit de A.R.G. (Alternate Reality Game) trilogie waarvan de filmrechten al verkocht zijn. Het boek werd in 2010 verkozen tot beste Zweedse thrillerdebuut. Ik ben zeer benieuwd naar de twee volgende verhalen [Buzz] en [Bubble] - met wederom HP in de hoofdrol - want voor mij is het spel pas begonnen.

© RtH 31-8-2012  

  Game