Buzz van Anders de La Motte

Titel [Buzz]
Auteur Anders de La Motte
Oorspr. titel [Buzz]  © 2010 | Vertaling: Clementine Luyten
Gegevens Paperback | blz. 443 | Uitgeverij De Geus  | 2013
ISBN 978 90 445 1915 0
NUR/NUGI 331 (detective)
Waardering
Inhoud:

Tweede deel uit de A.R.G. (Alternate Reality Game) trilogie

Henrik "HP" Pettersson heeft bijna alles waar hij altijd van droomde: vrijheid, geld en minimale verantwoordelijkheid. Dan ontmoet hij de knappe Anna en even lijkt het alsof hij al zijn zaakjes echt voor elkaar heeft. Achter Anna's koele verschijning schuilt echter meer dan hij had kunnen vermoeden. Het leven wat hij achter zich heeft gelaten, krijgt weer vat op hem en hij wordt teruggezogen in de bloedstollende realiteit van het Spel. Voor hij het weet, balanceert HP op de scheidslijn tussen echt en nep en ontdekt hij dat sommige mensen in geen enkele realiteit te vertrouwen zijn....

Recensie:

Game on!

Na het overrompelende debuut  van Anders de la Motte met [Game] was de grote vraag of hij met de opvolger [Buzz] hetzelfde level zou kunnen  bereiken. Tot mijn grote vreugde kan ik concluderen dat hij daarin uitstekend is geslaagd. Ik werd  weer in een razend tempo door het boek gesleurd en heb me geen moment verveeld. Integendeel. Naast de humor en de spanning snijdt De la Motte een verontrustend thema aan.

N.B. Als je het eerste deel uit de driedelige Alternate Reality Game nog niet hebt gelezen, raad ik je af om verder te lezen omdat er enkele spoilers in staan.

Hendrik Petterson heeft zich, nadat hij Het Spel op listige wijze van een klein vermogen heeft beroofd, van het Zweedse speelveld verwijderd. Hij is naar de andere kant van de wereld gevlucht waar hij zich vermaakt met zijn favoriete tijdverdrijf: luieren, blowen en drinken. Hoewel hij een teruggetrokken leven leidt, is hij voortdurend op zijn hoede uit angst dat de machthebbers achter Het Spel zijn verblijfplaats ontdekken.  Maar ondanks zijn verraad, verlangt hij nog steeds naar de tijd dat hij een succesvol deelnemer aan Het Spel was. Hij mist de adrenalinerush en de aandacht. Het gebrek aan actie en de zinloosheid van zijn bestaan beginnen zich derhalve langzamerhand te wreken. Als hij  in Dubai verdacht wordt van moord op de mooie, koele zakenvrouw Anna Argos neemt zijn paranoia nieuwe dimensies aan. Hebben de mensen achter Het Spel hem opgespoord en proberen ze hem de moord in de schoenen te schuiven? Hij besluit terug te keren naar Zweden om achter de waarheid en de werkelijke moordenaar van Anna te komen.

Zijn zus Rebecca Normèn vergaat het al niet veel beter. Het samenwonen en het liefdesleven waar ze eerder zo naar hunkerde, benauwd haar. Op haar werk is ze op non-actief gesteld na een incident in Afrika waarvoor ze is aangeklaagd. En alsof dat nog niet genoeg is, worden op een website allerlei berichten over haar privéleven rondgebazuind. De dader is goed geïnformeerd en dat doet vermoeden dat het iemand uit haar directe omgeving is.

Ondanks dat zowel Henrik als Rebecca eindelijk hebben waar ze altijd naar verlangden: ultieme vrijheid en liefde, zijn beide niet gelukkig. Als door externe factoren hun omstandigheden veranderen, besluiten ze beide het heft in eigen hand te nemen. Wat volgt zijn twee parallelle, spannende verhalen die elkaar op ingenieuze wijze kruisen. Maar [Buzz] is meer dan een spannend familiedrama. La Motte doet ook een boekje open over dataretentie en manipulaties op Internet door zogenaamde trollen. Een zorgwekkende ontwikkeling en alleen al daarom zou je het boek moeten lezen!

La motte hanteert in het tweede deel dezelfde trucjes als in [Game]. Hij laat de belevenissen van HP en Rebecca wederom op vernuftige wijze door elkaar lopen. Ook de hippe straattaal en verwijzingen naar films (Scarface) en muziek - Better to burn out than to fade away  (Neil Young) - ontbreken niet. Het is een stijl waar je van houdt of niet. Ik behoor tot de eerste categorie en ik kijk reikhalzend uit naar [Bubble] het laatste deel uit de ARG serie. Voor mij is het game on met La Motte.

© RtH 29-3-2013
 

  Game

Bubble