Malaria van Nick Louth

Titel Malaria
Auteur Nick Louth
Oorspr. titel Bite  © 2007 | Vertaling: Dieuwke van der Veen
Gegevens Paperback | blz. 312 | Xander Uitgevers | 2015
ISBN 978 94 0160 475 8
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 7+
Inhoud:

Erica Stroud-Jones, de briljante, Engelse wetenschapper, heeft een revolutionair middel uitgevonden om de dodelijke ziekte malaria uit te roeien. Miljoenen levens kunnen ermee worden gered. Wanneer Erica op het punt staat haar onderzoek op een congres in Amsterdam te presenteren, verdwijnt ze spoorloos.

Haar vriend, Max Carver, gaat op zoek naar zijn verdwenen vriendin. Hij vindt haar dagboek en ontdekt haar geheim: aan het redden van miljoenen mensen kleeft ook een gruwelijk gevaar. Ondertussen is Jack Erskine, de CEO van Pharmstar, ook in Amsterdam voor de conferentie. Maar hij is geveld door een extreme koorts die met het uur stijgt. Het lijkt op malaria, maar veel erger en pijnlijker.

Terwijl de nieuwe ziekte zich razendsnel verspreid, weet Max dat hij niet lang heeft om Erica te vinden. Zonder haar vreest de wereld een niet te stoppen epidemie. Lukt het Max om Erica op te sporen en miljoenen mensen van de dood te redden?
Recensie:

Spannende actiethriller over een dodelijke infectieziekte in Amsterdam

Niet zo lang geleden was de wereld nog in de ban van een ebola-uitbraak. In het West-Afrikaanse land Guinee werden in maart 2014 de eerste besmette gevallen vastgesteld en in de daaropvolgende maanden verspreidde het virus zich verder naar Liberia, Sierra Leone en later Nigeria. Wat we niet wisten is dat ten gevolge van die uitbraak in de getroffen landen het volledige gezondheidssysteem instortte waardoor er elfduizend malariapatiënten meer stierven dan in andere jaren. Dat is evenveel als het totaal aantal mensen dat aan ebola overleed. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen er jaarlijks 600.000 mensen om het leven door deze infectieziekte. Dit even om de omvang van het virus en de noodzaak voor een werkend vaccin aan te geven. Dat malaria trouwens geen tropische ziekte is, wordt wel bewezen door het feit dat Nederland als één van de laatste Europese landen sinds 1970 officieel malariavrij is verklaard!

In de Amsterdamse RAI wordt een medisch congres voor belanghebbenden uit de hele wereld gehouden. Erica Stroud-Jones, een Engelse wetenschapper is een van de sprekers. Het gerucht gaat dat ze een middel tegen malaria heeft ontwikkeld wat een wereldwijde doorbraak zou betekenen. Er wordt zelfs al gesproken over een Nobelprijs. Maar als ze de avond voor haar grote dag niet terugkeert van een wandeling wordt haar vriend Max Carver ongerust. Hij vermoedt dat ze is ontvoerd en doet aangifte bij de politie maar die hecht weinig geloof aan zijn verhaal. Tegelijkertijd raken mensen besmet met een onbekende vorm van malaria.

Het verhaal begint wat rommelig maar na circa dertig pagina’s begint er meer lijn in te komen. Louth wisselt de zoektocht van Max af met de strijd tegen de uitbraak van malaria en verslagen uit het dagboek van Erica ten tijde van haar verblijf in Afrika. Dat laatste onderdeel sprak mij het meest aan. De passages beginnen vrij onschuldig maar worden naar het eind steeds grimmiger. Ze geven een aardig beeld van de werkwijze van rebellerende Afrikaanse bendes. De treffende slogan van de rebellenleider zegt eigenlijk alles: “Wie moordt, wordt gehoord”. Ook het gevecht tegen de steeds verder oprukkende malaria is interessant maar wordt minder uitvoerig beschreven. Het overgrote deel van deze quasi medische thriller gaat over Max'  strijd tegen de autoriteiten en de ontvoerders van Erica.

Nick Louth is een bekroond financieel journalist en bestsellerauteur. Hij studeerde aan de London School of Economics en begon daarna als buitenlandcorrespondent te werken. Hij schrijft regelmatig voor de Financial Times, Investors Chronicle en de Money Observer. Voor zijn werk van de eerstgenoemde krant woonde Louth jarenlang in Amsterdam waar het idee voor Malaria ontstond. Het is dus niet gek dat hij onze hoofdstad als achtergrond voor zijn verhaal heeft gekozen. In zijn dankwoord verteld Louth dat hij tien jaar over dit boek gedaan heeft.

Malaria is een spannend relaas over ontvoering, samenzwering, Afrikaanse rebellen, dodelijke ziektes en de farmaceutische industrie en dat alles geïnjecteerd met een flinke dosis actie. Hoewel niet alles even geloofwaardig is, raakte ik er toch mee besmet. De personages zijn vrij divers en zeer markant te noemen. Al met al is Malaria een spannende actiethriller over een dodelijke infectieziekte met Amsterdams als decor.

© RtH dec 2015