Camille van Pierre Lemaitre

Titel Camille
Auteur Pierre Lemaitre
Oorspr. titel Camille © 2012 | Vertaling: Jan Steemers
Gegevens Paperback | blz. 302 |  Xander Uitgevers  | juli 2014
ISBN 9789401602556    9789401602563
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 8-
Inhoud:

Commandant Camille Verhoeven vindt na de onverwachte dood van zijn vrouw opnieuw geluk bij de lieve Anne, maar dan slaat het noodlot toe. Bij een overval op een juwelier raakt Anne zwaargewond en ze belandt in het ziekenhuis. heeft geen enkel aanknopingspunt, geen verdachten, geen spoor. Door zijn relatie met Anne mag verhoeven de zaak niet op zich nemen, maar als ze opnieuw bedreigd wordt, kan hij zich niet afzijdig houden en gaat hij op zoek naar de dader. Maar schijn bedriegt en Verhoeven zal voor hij de dader kan vangen nog hele onverwachte ontdekkingen doen. En dan doemt de vraag op: wie is de dader en wie het slachtoffer?


Recensie:

Een ware meester van misleiding

Na het magnifieke Alex, het eerste boek uit de Verhoeven-trilogie, keek ik reikhalzend uit naar het volgende deel: Camille. Hoewel dit tweede deel mindere fases kent, heb ik deze donkere geschiedenis toch ook weer met genoegen gelezen.

Anne Forestier is op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Ze verstoort per toeval de voorbereiding van een stel overvallers die op het punt staan een juwelierszaak te beroven. Dat komt haar duur te staan want ze wordt zonder enig mededogen halfdood geslagen. Maar de bende heeft het verkeerde slachtoffer gekozen want Anne blijkt de nieuwe vriendin van commandant Camille Verhoeven te zijn. Dit brute geweldsdelict roept pijnlijke herinneringen bij hem op. Zijn vrouw Irène is een paar jaar eerder door een wrede seriemoordenaar om het leven gebracht. Verhoeven is niet van plan weer een geliefde te verliezen en zonder zijn superieuren in te lichten over zijn band met de zwaargewonde vrouw eigent hij zich de zaak toe. Bovendien is er iets vreemds aan deze roofoverval. Verhoeven zet alles op alles om de dader te vinden voordat deze opnieuw kan toeslaan én alvorens de commissaris zijn persoonlijke betrokkenheid bij de zaak ontdekt.

Commandant Camille Verhoeven is een zeer eigenzinnige rechercheur, niet alleen door zijn gedrag maar vooral door zijn opvallende verschijning van slechts één meter vijfenveertig. Door zijn lengte wordt hij soms onderschat door zijn tegenstanders maar met zijn verstand is niets mis. Na de dood van zijn vrouw Irène leefde hij enkele jaren in een zwart gat. Hij krabbelde langzaam weer uit het dal en toen hij Anne ontmoette, kreeg zijn leven weer betekenis. De kleine politieman is dan ook bereid alles te riskeren om haar te beschermen.

In de boeken die ik van Pierre Lemaitre heb gelezen, verdeelt de Fransman zijn verhalen altijd in drieën. Camille is daarop geen uitzondering. In een tijdsbestek van drie dagen wordt het mysterie achter de overval en het slachtoffer onthuld. De gebeurtenissen worden verteld uit het oogpunt van drie personages: Camille, Anne en de mysterieuze dader van wie de identiteit pas op het eind bekend wordt. De schrijfstijl van Lemaitre kan nogal beschouwend zijn en soms ook verwarrend. Af en toe wordt in dezelfde alinea van perspectief verwisseld zonder dat je dat meteen doorhebt. Een lege regel om de overgang aan te geven zou fijn geweest zijn maar of je dat de auteur kan aanrekenen is de vraag.

Lezers van de Verhoeven-serie moeten over een sterke maag beschikken want het geweld in deze reeks is niet mals. De openingsscène van Camille grijpt je meteen bij de keel en laat je niet meer los. Een knappe jongen die het boek daarna nog weg kan leggen of je moet er letterlijk onpasselijk van worden. Lemaitre beschrijft zijn geweldsscènes namelijk net zo beeldend als een slow motion shot uit een Quentin Tarantino movie.

Camille is een spannende zoektocht naar het duistere motief achter de hardnekkige pogingen van een overvaller om Anne Forestier te vermoorden. Lemaitre laat zijn publiek tot het laatst in spanning over de afloop en de dader. De tijdsdruk, benadrukt door tijdstippen als hoofdstukken te gebruiken, zorgt voor een extra gevoel van urgentie. Het geweld is expliciet en heftig; het plot geniaal en net als zijn andere werk weer zeer verrassend. Lemaitre toont zich wederom een ware meester van misleiding.

© RtH 4-9-2014