Alex van Pierre Lemaitre

Titel Alex
Auteur Pierre Lemaitre
Oorspr. titel Alex © 2011 | Vertaling: Jan Steemers
Gegevens Paperback | blz. 368 |  Xander Uitgevers  | nov 2013
ISBN 9789401601689    9789401601696
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering
Inhoud:

De huiveringwekkende thriller Alex opent met de schokkende ontvoering en marteling van Alex Prévost. Ze wordt in Parijs in elkaar geslagen en afgevoerd in een witte bestelbus. Haar kidnapper lijkt uit op maar één ding: Alex langzaam en lijdend zien sterven. Alex - oogverblindend mooi, vindingrijk en met een volstrekt eigen moraal - blijkt geen gewoon slachtoffer..

Commandant  Camille Verhoeven heeft geen enkel aanknopingspunt, geen verdachten, geen spoor. Alleen een snel afnemende hoop. De eigenzinnige Verhoeven en zijn team leveren een strijd tegen de klok. En Verhoeven wordt om geheel eigen redenen door dit misdrijf diep geraakt.

Over het raadsel van Alex tast hij tot het laatste moment in het duister in deze superieure whydunnit, die met recht gedoopt tot internationale thrillersensatie van het jaar.Recensie:

Gruwelijk goede thriller die nog dagen nagalmt in je hoofd nadat je het boek hebt dichtgeslagen!

Parijzenaar Pierre Lemaitre (geboren 19 april 1951) is auteur en scenarioschrijver voor film en televisie. Hij won onlangs de Prix Goncourt - de belangrijkste literaire onderscheiding in Frankrijk - voor zijn roman “Au revoir là-haut” die volgend jaar door Xander Uitgevers als Tot ziens daarboven wordt uitgegeven. Eerder dit jaar won Lemaitre de CWA International Dagger voor Alex nadat hij in 2012 al de Prix des lecteurs policier du Livre de poche voor deze indrukwekkende thriller had gewonnen. De zoveelste onderscheiding in zijn toch al rijk gevulde prijzenkast. Deze meesterlijk geconstrueerde thriller zou wel eens zijn internationale doorbraak kunnen betekenen. Én terecht want Alex is een gruwelijk spannend boek dat naast alle prijzen een groot lezerspubliek verdiend!

Alex Prévost is een aantrekkelijke, jonge vrouw met een opmerkelijke passie voor pruiken. Op een avond na een etentje wordt ze op straat in Parijs om onduidelijke redenen met grof geweld een wit bestelbusje ingesmeten. De ontvoerder brengt haar naar een verlaten fabriekscomplex waar ze naakt wordt opgesloten in een fillette; wat dat is, weet Pierre Lemaitre je haarfijn uit te leggen. Alex heeft geen idee waarom ze is ontvoerd en door wie. Het enige wat ze weet is dat haar ontvoerder haar letterlijk wil laten creperen! Achtergelaten in een koude, vochtige hal met nauwelijks eten en drinken moet Alex zien te overleven. Commandant Camille Verhoeven die de zaak tegen wil een dank krijgt toegewezen, heeft nauwelijks aanwijzingen om mee aan de slag te gaan en de tijd dringt... 

Deze geraffineerde thriller kent naast een origineel en spannend verhaal een aantal bijzondere karakters. Commandant Camille Verhoeven is met zijn lengte van een meter vijfenveertig, als gevolg van foetale hypotrofie tijdens de zwangerschap van zijn rookverslaafde moeder, een nogal opvallende verschijning. Hij  compenseert zijn geringe afmeting met zwarte humor en een scherpe tong. Hoofdcommissaris Le Guen, zijn fysieke tegenpool met het uiterlijk van een sumoworstelaar, heeft de handen vol om Camille in het gareel te houden. Verder zijn er nog de saillante assistenten van Camille: Louis Mariani en Armand. Louis is een puissant rijke, elegante, belezen rechercheur van goede komaf. Armand is zijn tegenpool; een triest-ogende, bleke, magere man met een ziekelijke vorm van gierigheid. Het is amusant, maar tegelijkertijd gênant, om te lezen hoe deze vrek zijn geld op zak weet te houden. Alex tenslotte is een onafhankelijke vrouw waar je maar moeilijk hoogte van kan krijgen.

Alex is eigenlijk het tweede deel uit de Camille Verhoeven serie maar deze nagelbijtend spannende Franse thriller is voor de buitenlandse markt de eerste kennismaking met de eigenzinnige commandant van politie. Het boek is onafhankelijk te lezen ondanks verwijzingen naar gebeurtenissen uit het eerste deel. Alex is opgedeeld in drie secties; een format dat Lemaitre ook in het uitmuntende Rollenspel heeft gebruikt. Iedere deel heeft een ander zwaartepunt met verrassende eindes waardoor je tijdelijk even uit het lood geslagen bent. Het slotdeel is subliem. Dagen nadat je het boek hebt dichtgeslagen galmt de huiveringwekkende ontknoping nog na in je hoofd.  

Alex is een gruwelijk spannende, psychologische gelaagde, boeiende literaire thriller. Het is bloedstollend, zenuwslopend, meeslepend, aangrijpend, schokkend, origineel en verrassend. Je blijft tot de laatste bladzijde in het ongewisse over de afloop. Is Alex slachtoffer of dader? Zal de waarheid of het recht zegevieren? Lees het en je weet het. Alex is een superieure ‘whydunnit’ en met recht gedoopt tot internationale thrillersensatie van het jaar.

© RtH 1-12-2013