Ontspoord van Kallentoft & Lutteman

Titel Ontspoord
Auteur Kallentoft & Lutteman
Oorspr. titel Leon  © 2015 | Vertaling: Neeltje Wiersma
Gegevens Paperback | blz. 359 | Xander Uitgevers | april 2016
ISBN 978 94 016 0518 2    978 94 016 0519 9
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering
Inhoud:
 
Een jonge jongen is ontvoerd uit een asielzoekerscentrum en wordt dood teruggevonden. Kort daarna ontvangt de politie een link naar een live stream, waar een andere jongen wordt getoond die is opgesloten in een kooi. Een klok naast hem laat zien dat hij nog 71 uur te leven heeft. Zack Herry weet welk kwaad het kind te wachten staat, maar om hem te vinden moet hij zijn eigen leven op het spel te zetten.

Als een hedendaagse Hercules vecht Zack tegen de onderwereld van Stockholm, maar tegelijkertijd loopt zijn eigen drugsgedrag zwaar uit de hand. In dit splinternieuwe deel, Ontspoord, worden de grenzen tussen goed en kwaad alsmaar vager. Terwijl zijn collega's achter de ontvoerder aangaan, wordt Zack bij de drugshandel van zijn beste vriend betrokken. Hij wordt geconfronteerd met onmogelijke keuzes: moet hij het jongetje redden of zijn beste vriend helpen?


Recensie:

Genadeloos spel op leven en dood

In 2015 verscheen het eerste deel Zack van Kallentoft en Lutteman uit wat een twaalfdelige serie moet worden die losjes op de werken van Hercules is gebaseerd. Het resultaat van de eerste samenwerking tussen beide heren smaakte naar meer. Gelukkig werd het geduld niet lang op de proef gesteld want slechts een kleine half jaar later werd Ontspoord al uitgegeven; het tweede deel uit de Hercules serie.

In de veelbelovende rauwe start maakte je kennis met de roekeloze Zack Herry en zijn teamleden van de Speciale Eenheid van Stockholm. Het team moet weer in actie komen als een jonge asielzoeker dood wordt gevonden op een wel zeer bizarre plek. Het ontzielde lichaam vertoont diverse snijwonden die door een roofdier veroorzaakt  lijken te zijn. Het team ontdekt dat de jongen uit het opvangcentrum is weggelopen maar verdere sporen lopen dood. Dan doemt er een live stream op van een doodsbange jongen in een kooi met een rondcirkelende, als leeuw verklede, figuur op de achtergrond. Bovenin beeld telt een klok onverbiddelijk de resterende tijd af.

In dit tweede deel dwaalt Zack steeds verder van het rechte pad. Hij kan amper nog functioneren zonder het oppeppende effect van een pilletje of drankje. Zijn verslaving gaat ten koste van zijn concentratie en nachtrust. Zijn korte nachten kenmerken zich door slapeloosheid en als hij al eens een paar uurtjes slaapt, wordt hij gekweld door heftige nachtmerries. De grens tussen goed en kwaad wordt steeds vager. Terwijl zijn collega’s vol jacht maken op de ontvoerder, is Zack meer bezig met overleven. Daarbij komt hij ook nog eens voor een duivels dilemma te staan als hij moet kiezen tussen zijn werk en de trouw aan zijn beste vriend Abdula die zijn hulp inroept bij een fout gelopen drugsdeal.

Ontspoord is gebaseerd op de eerste van de twaalf werken van Hercules: het verslaan van de Nemeïsche leeuw. Evenals het eerste deel is deze thriller een verhaal over de inktzwarte kant van het leven. In de onderwereld van Stockholm gaat Zack de strijd aan tegen de profiteurs die de zwakkeren uitbuiten voor hun eigen gewin. Het geweld in Ontspoord is minder expliciet dan in het vorige verhaal maar er vallen desondanks nog diverse doden. Zack ploetert letterlijk en figuurlijk door de Zweedse sneeuw en kou in een genadeloos spel op leven en dood waarbij Zack slechts één shot van de dood verwijderd is.

Ontspoord is het vervolg op Zack maar dit deel maakte minder indruk op me dan zijn voorganger. Desalniettemin heb ik het met plezier gelezen. Je ziet Zack steeds verder afglijden en je vraagt je af hoe diep hij kan zinken voordat hij wordt ontslagen of nog erger: sterft. Het tweede deel licht tipjes van de sluier op van gebeurtenissen en personages uit het vorige boek maar roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft: Waarom is de moeder van Zack vermoord en door wie? Wat heeft Koltberg op zijn computer staan? Wie is de zender van het tekstbericht aan Zack? Welke rol speelt de mysterieuze Hebe? En wat te denken van de onverwachte slotscène? Genoeg stof dus om uit te kijken naar het derde deel.

© RtH mei 2016