De laatste goede man van A.J. Kazinski

Titel De laatste goede man
Auteur A.J. Kazinski
Oorspr. titel Den sidste gode mand  © 2010 | Vertaling: Femke Blijkingh
Gegevens Paperback | blz. 476 | De Geus | 2011
ISBN 978 90 445 1793 4
NUR/NUGI 331 (detective)
Waardering 9+
Inhoud:
De laatste goede man is een spannende actieroman met de Deense politieman Niels Bentzon en astrofysicus Hannah Lund in de hoofdrol. Ze zitten een moordenaar op de hielen die systematisch goede en rechtschapen mensen over de hele wereld vermoordt.

De moorden lijken hun oorsprong te vinden in een oude religieuze mythe. De mythe van 'Gods rechtvaardige mannen'.

Om de volgende moord - waarschijnlijk in Kopenhagen - te voorkomen moet Niels Bentzon één goede persoon in de stad vinden.
Maar wie is dat?

Recensie:

Een debuut van formaat!

Ik kan me niet herinneren dat er in mijn jonge jaren veel duoschrijvers waren. Ik ken uit die tijd eigenlijk alleen Sjöwall en Wahlöö. Tegenwoordig lijkt het haast mode te zijn om samen een boek te schrijven, denk maar aan: Nicci French, Lars Kepler, Monaldi & Sorti, Roslund & Hellström, Buthler & Öhrlund, Hjordth & Rosenfeldt en nu dus het Deense duo Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich.

Niels Bentzon is onderhandelaar bij de politie. Hij heeft last van een soort reisfobie maar staat desondanks op het punt naar zijn vriendin in Zuid-Afrika af te reizen. Voor het zover is, moet hij echter nog één klein klusje doen. Via Interpol is een melding binnengekomen dat erover de hele wereld goede mensen worden vermoord: mensen uit de liefdadigheidsindustrie. Alle slachtoffers hebben een mysterieus teken op hun rug maar verder tasten de autoriteiten in het duister. Alleen de Italiaanse inspecteur Tommaso Di Barbara ziet enig verband tussen de verschillende moorden en heeft de zaak bij Interpol aangekaart. Niels moet in Kopenhagen e.o. op zoek naar potentiële “goede doelen” om deze te waarschuwen voor een eventuele aanslag. Op zijn preventietocht komt hij in contact met Hannah Lund, een astrofysicus die na de dood van haar zoon de zin in het leven heeft verloren. Zij ontdekt een patroon in de moorden en samen proberen ze de laatste goede man te vinden voordat de moordenaar opnieuw kan toeslaan.

Ik moet eerlijk bekennen dat als ik geen recensie-exemplaar had ontvangen ik op basis van de cover dit boek nooit gekocht zou hebben. De voorkant doet denken aan een avonturenroman van Desmond Bagley uit de jaren zestig. Nu was ik een liefhebber van deze schrijver maar in deze tijd verwacht je toch iets moderner, iets meer aansprekender. Maar laat je niet – net als ik - door de cover misleiden want de inhoud is absoluut van deze tijd en bovendien zeer verrassend te noemen.

De Deense scriptschrijvers Klarlund en Weinreich hebben onder het pseudoniem A.J. Kazinski een magnifiek debuut afgeleverd. Ik zat al snel in het verhaal en liet me gewillig in snelvaarttempo over de hele aardbol voeren om uiteindelijk in Kopenhagen te eindigen. Het was dat ik moest slapen of werken anders had ik deze sensationele actiethriller waarschijnlijk in no-time uitgelezen. Het verhaal begint meteen al erg intrigerend met de bijna-doodervaringen en de bizarre moorden in alle uithoeken van de wereld. Het boek zit geweldig goed in elkaar en heeft alles in zich wat een goede thriller nodig heeft: boeiende, kwetsbare hoofdpersonen, wat mysterie, religie en wetenschap, een beetje seks en romantiek en een constante spanningsboog waardoor je voortdurend verder wil lezen. De laatste goede man doet me qua spanning - en in combinatie met de religie en wetenschap - enigszins denken aan de boeken van Dan Brown maar dan  beter omdat het ook maatschappijkritisch is en vol zit met sterke observaties. Daarnaast gaat het eens niet over het "Kwaad" maar over het "Goede".

Begin dit jaar werd Misbruik van het echtpaar Hammer & Hammer - ook al een duo - de sensatie van Denemarken genoemd maar ze komen niet in de buurt van Klarlund en Weinreich. Het wordt voor de heren nog een hele toer om dit voortreffelijke debuut te evenaren maar al zouden ze het maar enigszins benaderen, ben ik al meer dan tevreden. Hopelijk is dit de aftrap voor een succesvol partnerschrijverschap zodat thrillerlezend Nederland er weer een Scandinavische sensatie bij heeft. De laatste goede man is in ieder geval een debuut van formaat!

© RtH 29-05-2011