De herboren moordenaar van A.J. Kazinski

Titel De herboren moordenaar
Auteur A.J. Kazinski
Oorspr. titel Den genfødte morder © 2015 | Vertaling: Ingrid Hilwerda en Femke Blekkingh-Muller
Gegevens Paperback | blz. 476 | De Geus | nov 2016
ISBN 978 90 445 3751 2  978 90 445 3752 9
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 9
Inhoud:

In de best beveiligde gevangenis van Denemarken, waar alleen de gevaarlijkste massamoordenaars en psychopaten vastzitten, wordt een psychiater vergiftigd. De politie staat voor een raadsel: niemand heeft iets gezien, niemand praat. Daarom wordt Niels Bentzon, de gijzelingsonderhandelaar van de Deense politie, undercover de gevangenis in gestuurd.
Om deze mysterieuze moord te ontrafelen, moet hij diep zien door te dringen in de zieke geest van een killer. De vraag is: kan hij zich daar ooit nog van los maken?Recensie:

Moord in een gesloten inrichting.

Na het fantastische vorige deel De slaap en de dood komt het Deense duo Anders Ronnow Klarlund en Jacob Weinreich met hun nieuwe intrigerende thriller: De herboren moordenaar. In het eerstgenoemde boek speelden de schrijvers met het thema: de ziel en de dood. In dit boek gaan ze nog een stapje verder met de wedergeboorte van de ziel. Het lijkt vergezocht maar ze weten het met verve te brengen zonder dat het ten koste gaat van de geloofwaardigheid van het verhaal en staven hun fictie met enkele opmerkelijke onderzoeksresultaten.

Niels Bentzon is politie-onderhandelaar en wordt normaliter opgeroepen als mensen op het punt staan domme dingen te doen zoals zichzelf of een gijzelaar van het leven te beroven. Dit keer wordt hij gevraagd om een bijzondere doodsoorzaak te onderzoeken in een gesloten instelling door zich op te laten nemen. Paludan, een oude bekende van Niels en psychiater in de gesloten tbs-kliniek is vergiftigd met sap van de gevlekte scheerling; een zeer oude en onaangename methode die teruggaat tot de tijd van Socrates. De laatste keer dat dit middel werd gebruikt, was vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Engeland.

Hoewel Niels op het punt staat om samen met zijn vrouw Hannah, en haar collega’s van het Niels Bohr-instituut, af te reizen naar de Atacama woestijn in Chili - om het universum te bestuderen door de grootste telescoop ter wereld - besluit hij toch de uiterst gevaarlijke klus te accepteren uit piëteit voor Paludan. Een andere reden is dat Niels het gevoel heeft dat hij en Hannah steeds verder uit elkaar groeien. De opsluiting geeft hem tijd en ruimte om na te denken over hun relatie.

Niels krijgt een nep-identiteit aangemeten en moet zich in het forensisch psychiatrische centrum onder de allergevaarlijkste criminele psychopaten van het land begeven. Omdat niet wordt uitgesloten dat ook één van de personeelsleden meer weet over de dood van de psychiater, wordt Niels onder absolute geheimhouding en zonder medeweten van het personeel van de kliniek ter observatie in de gesloten inrichting geplaatst. Hij krijgt dan ook de volledige psychiatrische ‘behandeling’. Platgespoten en verdoofd door een arsenaal van anti-psychotica moet hij tussen zwaar mentaal gestoorde gevangenen op onderzoek uit.

Hannah heeft delen van het dossier gelezen waaraan Niels werkt en ze kan het gevoel niet loslaten dat er een geheime code verscholen zit in de tekst op een ansichtkaart. Ze weet uiteindelijk de code te kraken en die ontdekking voert haar naar een afgelegen plek in Midden-Amerika. Ook zij voelt de verwijdering tussen haar en Niels, en door het spoor van haar ontdekking te volgen probeert ze, op haar geheel eigen wijze, hun relatie te redden.

De herboren moordenaar is wederom een bijzondere thriller geworden van hoog niveau. De auteurs achter het pseudoniem A.J. Kazinski gebruiken een soort wetenschappelijke, filosofische invalshoek voor hun werk. Het vorige deel draaide zoals de titel al aangaf om slaap en de dood. In dit boek voegen ze krankzinnigheid en de astronomische invloed van de maan toe aan hun filosofische benadering van het einde van het aardse bestaan. Deze aanpak levert wederom een originele thriller op zonder dat de spanningselementen worden vergeten. De herboren moordenaar is een meeslepend verhaal over een moord in een gesloten inrichting maar ook over hoop en liefde. Prachtig verwoordt, intelligent en boeiend!

© RtH feb 2017