Ontluistering van Greg Iles

Titel Ontluistering
Auteur Greg Iles
Oorspr. titel Turning angel   2005 | Vertaling: Lia Belt
Gegevens Paperback | blz. 430 | Luitingh | 2007
ISBN 978 90 245 0366 7
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Gelezen van 4 t/m 12 okt 2008
Waardering 9
Inhoud:

Natchez: een slaperig Southern stadje niet ver van New Orleans, vol zuidelijke traditie, oud geld en geheimen. Penn Cage, de officier van justitie die schrijver is geworden, raakt er betrokken bij de problemen van zijn oude vriend Drew Elliot als die van de verkrachting van en moord op een zwanger,zeventienjarig meisje beschuldigd wordt en Penns hulp als advocaat inroept. 

Penn blijft rotsvast in Drews onschuld geloven, terwijl er in de loop van het onderzoek steeds meer mensen vermoord worden naarmate er meer duistere zaken aan het licht komen. Penn wordt zelf ook doelwit, terwijl hij in een race tegen de klok de waarheid boven tafel moet krijgen: Drew wordt aangeklaagd voor moord. En daar staat de doodstraf op...

Recensie:

Zeer verleidelijke thriller
 
Toen ik een tijdje geleden een boek op internet zocht en vond, heb ik om de verzendkosten van 6,20 wat draaglijker te maken gelijk twee boeken van Greg Iles mee besteld. Ik had al veel lovende woorden over zijn werk gehoord maar had nog nooit iets van hem gelezen. 
Mijn voorkeur ging eigenlijk uit naar in Doodsangst of Doodsslaap maar het werd Profiel in bloed en Ontluistering. Beide trillers stonden echter sinds de dag van hun komst nog steeds ongelezen in de boekenkast omdat steeds een andere roman leuker leek. Op licht aandringen van een forumlid ben ik toch maar eens in de laatste begonnen en tot groot genoegen mag ik wel zeggen. Wat een geweldig boek!

Penn Cage, een vroegere officier van Justitie is, nadat zijn vrouw is overleden, met zijn dochtertje teruggekeerd naar zijn geboorteplaats Natchez. Hij heeft daar met hulp van zijn oude schoolvriend en de huidige alom gerespecteerde huisarts, Drew Elliot, zijn leven weer op de rails gekregen. Als Kate Townsed, een 17-jarige talentrijke tiener, dood wordt aangetroffen in St. Catherine Creek, bekent Drew aan Penn een geheime verhouding met het minderjarige meisje te hebben gehad. Drew wil dat Penn hem verdedigd mocht het tot een aanklacht komen, al acht hij de kans daarop niet zo groot omdat niemand van de affaire wist. De relatie blijkt evenwel niet zo te heimelijk te zijn als Drew had gedacht. De aanwijzingen tegen hem stapelen zich op maar desondanks blijft Penn achter zijn jeugdvriend staan die blijft ontkennen het meisje te hebben vermoord, maar met elk nieuw gevonden bewijs nemen de twijfels toe. Is Drew echt zo onschuldig als hij zich voordoet....
 
Natchez is een klein stadje in het zuiden van Amerika in de staat Mississippi waar de rassengeschillen van lang geleden heden ten dage nog steeds voelbaar zijn. Tegen die achtergrond speelt het verhaal van een gekleurde openbare aanklager die zijn politieke aspiraties probeert te verwezenlijken door een blanke dokter ten koste van alles veroordeeld te krijgen voor de moord op een onschuldig ogend tienermeisje. De maatschappelijke verontwaardiging is groot en de publieke veroordeling snel geveld ook al is nog niks bewezen. Maar hoe deugdzaam was de 17-jarige plaatselijke schoonheid werkelijk?
 
Iles werpt met met dit boek een blik in de wereld van de huidige generatie adolescenten die lang niet zo onschuldig zijn als hun ouders willen geloven. Ze weten beter wat er op de wereld te koop is dan hun opvoeders en sommige tieners hebben al meer drugs gebruikt en seksuele variaties uitgeprobeerd dan menig volwassene in zijn hele leven zal meemaken. 

Ontluistering gaat eigenlijk over verschillende vormen van verleidingen. Voor de een is dat het verlangen naar sex en/of liefde, voor de ander de kick van drugs maar de meest verontrustende is de nietsontziende hang naar macht. Greg Iles heeft van deze verscheidene soorten begeertes een ijzersterke literaire thriller gesmeed aangevuld met voldoende spanning en harde actie, vermengd met een vleugje (tiener)sex, juridisch gekonkel en vriendjespolitiek. Kortom een zeer verleidelijke thriller!

P.S. Blijkbaar had Iles in 2005 al een vooruitziende blik want Barack Obama wordt zijdelings ook nog even kort genoemd!

 RtH 27-10-2008