James Huston

Marine One van James Huston

Titel Marine One
Auteur James Huston
Oorspr. titel Marine One
Gegevens Paperback | blz. 384 | The house of books | 2010
ISBN 9789044325485
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

De Amerikaanse president rent door hevig noodweer naar zijn helikopter Marine One, waarmee hij 's nachts naar Camp David wil vliegen. Hij heeft een bijeenkomst gepland waar slechts drie leden van zijn regering van afweten. Tijdens een vreselijk onweer stort de helikopter neer in een ravijn, waarbij iedereen aan boord om het leven komt. De regering houdt de Europese helikopterfabrikant verantwoordelijk voor de dood van de president. De aantijgingen van de Senaat en het ministerie van Justitie worden steeds sterker als Mike Nolan, advocaat en ex-marinier, wordt ingehuurd. En als een beruchte advocaat uit naam van de First Lady een aanklacht indient wegens dood door schuld, mondt het proces al snel uit in een nietsontziende strijd op leven en dood.

Recensie:

Een thriller van formaat!

Toen ik de cover van Marine One zag in de zomerbrochure van The house of books kreeg ik er meteen een goed gevoel bij. En mijn eerste indruk was een juiste want James Huston levert wat de achterflap belooft: politieke intrige, rechtbankdrama en razendsnelle actie.

De Marine One - de helikopter van de president van de USA - stort neer in een hevig noodweer. Het land is geschokt en de politiek is op zoek naar een zondebok en die is snel gevonden in het Franse bedrijf WorldCopter die het toestel heeft gebouwd. De fabrikant wordt op basis van een voorlopig rapport van de NTSB (The National Transportation Safety Board) voor de rechter gedaagd door de geslepen advocaat Hackett die optreedt namens de first lady en de andere weduwen van de slachtoffers van de crash. Advocaat Mike Nolan, ex-marinier en helikopterpiloot, wordt gevraagd Worldcopter mede te vertegenwoordigen in deze precaire zaak.

Marine One is een spannend relaas over een Amerikaanse rechtszaak tegen een buitenlands bedrijf; een geding waarbij het Amerikaanse superioriteitsgevoel en nationalisme een grote rol spelen. Het proces is een publieke lynchpartij waarbij emoties en sentimenten een grotere rol spelen dan het achterhalen van de waarheid. De publieke verontwaardiging is groot, de media-aandacht gigantisch en de schuldvraag lijkt een uitgemaakte zaak. Mike Nolan, advocaat en ex-marinier, moet het met zijn team van experts opnemen tegen de staat, de vooringenomenheid van de buitenwacht en bovenal de gewiekste letselschade-advocaat Hackett die een meester is in het bespelen van het publiek via de media. Maar is het wel een mechanisch defect? En wat moest de president zo laat nog in Camp David en waarom vloog hij met dat noodweer in de Marine One? Vragen die beantwoord moeten worden voor het vonnis is geveld.

Het zou me verbazen als Marine One niet over enige tijd in de bioscoop te bewonderen is. Het verhaal is een zeer geslaagde mix van Baldacci, Clancy en Grisham en heeft alle ingrediënten in zich voor een verfilming op het witte doek: aantrekkelijke hoofdpersonen, geheime achterkamertjespolitiek, vlammende rechtbankscènes en snelle actie. Mike Nolan is een aansprekend figuur: aantrekkelijk, sportief, scherp van geest en tong en niet snel bang.

James Huston heeft met Marine One een thriller van formaat geschreven vol verbaal geweld en spetterende spanning. Ik kijk nu al uit naar de opvolger!

© RtH 21-6-2010