Het schandaal van VenetiŽ van Jonathan Holt

Titel Het schandaal van VenetiŽ
Auteur Jonathan Holt
Oorspr. titel The Carnivia trilogy II: The Venetian Arrangement  © 2013 | Vertaling: Lara Visser
Gegevens Paperback | blz. 414 |  LS Amsterdam | okt. 2013
ISBN 978 90 218 08633 5  978 90 218 0864 2
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 10
Inhoud:
 
Deel twee uit de Carnivia trilogie

Een Amerikaans meisje wordt gekidnapt in VenetiŽ. Op Carnivia.com verschijnt een angstaanjagend filmpje over haar. Wie hebben haar ontvoerd en wat is de achterliggende boodschap? Kat Tapo (carabiniera) en Holly Boland (Amerikaans sergeante) werken samen in een race tegen de klok om het meisje te bevrijden. Hoe meer ze ontdekken, hoe donkerder de zaak wordt - net zo troebel als het water in de kanalen van VenetiŽ. Een smerig geheim van machtige mannen dreigt aan het licht te komen.


 
Recensie:

Deliziosa e fantastico!

Na het geweldige Labyrint van VenetiŽ keek ik reikhalzend uit naar het tweede deel uit de Carnivia trilogie met de prikkelende titel Het schandaal van VenetiŽ. Kon de Engelsman Jonathan Holt met dit vervolg hetzelfde hoge niveau bereiken als van zijn debuut? Het antwoord op die vraag luidt in ťťn woord: Moeiteloos!

De vier helden uit het eerste deel krijgen in deze voortreffelijke thriller wederom met een paar duistere zaken te maken die het daglicht niet kunnen verdragen. De kern van dit spannende verhaal draait om de ontvoering van Mia, de dochter van een hooggeplaatste Amerikaanse legerofficier. Ze is ontvoerd door een groep activisten die tegen de bouw van een nieuwe Amerikaanse basis gekant zijn. Door beelden uit te zenden waarop Mia wordt onderworpen aan twijfelachtige behandelmethoden die volgens het CIA-handboek niet onder de noemer martelen vallen, geven ze de Amerikanen een koekje van eigen deeg. Haar ontvoerders kondigen hun uitzendingen dan ook steevast aan met de mededeling dat Mia op een bepaalde tijd niet gemarteld zal worden...

Holly Boland, verbindingsofficier op de Amerikaanse basis, roept bij de zoektocht naar het ontvoerde tienermeisje de hulp in van haar oude vriendin Kat Tapo, kapitein van de Carabinieri. Ook hun gemeenschappelijke vriend Daniele Barbo wordt bij de zaak betrokken omdat de kidnappers zijn Carnivia.com als platform voor hun livestream gebruiken. Kolonel Aldo Piola tenslotte krijgt ook met de Amerikanen te maken als bij een nachtelijke protestactie tegen de aanleg van de nieuwe legerbasis menselijke resten op het bouwterrein worden gevonden en hij de opdracht krijgt het onderzoek te leiden.

De achterliggende vraag is: Wat wil de protestgroep met het martelen van een jong tienermeisje bereiken en wie zitten achter deze duistere en mensonterende actie? Waarom wordt Carnivia.com als uitzendkanaal gebruikt en wat heeft het skelet met dit alles te maken?

Het schandaal van VenetiŽ leest als een kronkelige weg. Je weet nooit wat je na de volgende bocht kunt verwachten waardoor je constant om het hoekje wilt kijken. Hierdoor race je door de bladzijden langs een breed scala van incidenten en intriges met o.a. moorden uit het verleden en in het heden, kidnapping en omstreden ondervragingstechnieken. Die laatste zijn een verwijzing naar het dubieuze Ďrenditioní beleid van de Amerikaanse regering. De vier zeer verschillende maar uiterst aansprekende hoofdpersonages completeren deze geweldige actuele pageturner.

De culinair onderlegde Jonathan Holt heeft met de Carnivia trilogie een overheerlijk recept gecreŽerd met invloeden uit de Italiaanse en Amerikaanse keuken vermengd met hedendaagse en historische feiten, naoorlogse politieke en Vaticaanse gevoeligheden, geheime genootschappen en cybercrime, en dat alles overgoten met een laagje romantiek en seks. De klasse van Jonathan Holt is dat hij deze uiteenlopende ingrediŽnten weet te mixen tot een pittig doch verrukkelijk gerecht zonder dat ťťn smaak de boventoon voert. Deliziosa e fantastico!

© RtH 18/11/2014