Schaduwen boven Ulldart van Markus Heitz

Titel De donkere Tijd: Schaduwen boven Ulldart
Auteur Markus Heitz
Oorspr. titel Schatten ber Ulldart   2004 | Vertaling: Jan Smit
Gegevens Paperback | blz. 384 | Luitingh Fantasy | 2008
ISBN 9789024527816
NUR/NUGI 334 (fantasy)
Waardering 8-
Inhoud:
Eerst deel uit de serie van De Donkere tijd.

Kort voor zijn dood voorspelt een monnik dat de Donkere Tijd zal wederkeren en het vasteland van Ulldart met chaos en rampspoed zal treffen...

Recensie:

Lekker boek voor de donkere dagen.

Ik schaar mezelf niet onder de fantasylezer daarvoor heb ik te weinig van dit soort boeken gelezen maar na de fantastische boeken van Robin Hobb ben ik het genre wel met andere ogen gaan bekijken. Als ik tegenwoordig een boekwinkel binnenloop, werp ik ook altijd even een blik in de kast met fantasyboeken. Negenennegentig van de honderd keer haak ik echter af na het lezen van een willekeurig gekozen fragment maar bij Schaduwen boven Ulldart van Markus Heitz had ik dat niet. Achteraf bekeken kan ik concluderen dat ik een juiste inschatting heb gemaakt.

De koning van Tarpol maakt zich grote zorgen over zijn 15-jarige zoon en troonopvolger Lodrik. De jonge prins is erg onhandig, uitermate lui en denkt alleen maar aan eten. Het volk noemt hem dan ook gekscherend de Koekjesprins. Om hem op zijn toekomstige ambt voor te bereiden besluit de koning de jongen in het geheim en incognito naar Granburg, een provincie in het verre noorden van zijn koninkrijk te sturen om daar de onbetrouwbare gouverneur Jukolenko te vervangen. 
Ongeveer tegelijkertijd krijgt een ziener een visioen dat De Donkere Tijd zal terugkeren en Lodrik speelt daarin een belangrijke maar nog onbekende rol.


In dit eerste deel van De Donkere Tijd maak je kennis met drie hoofdpersonen: Matuc, een monnik van de Orde van Ulldrael en getuige van de laatste woorden van de ziener, Lodrik de toekomstige vorst van het koninkrijk Tarbol en Torben, een kaper van het eilandenrijk Rogogard. Het grootste part van 
Schaduwen boven Ulldart gaat over de ontwikkeling van Lodrik. In mijn ogen ging die iets te snel maar het was niet storend. Voor de kaper en de monnik waren kleinere rollen weggelegd maar het verhaal is duidelijk een opmaat naar het volgende deel zoals op het eind zal blijken. Ik kijk dan ook al verlangend uit naar De orde van het zwaard, het tweede boek, die over niet al te lange tijd zal uitkomen.

De Duitser Heitz - volgens de cover "onbetwist de populairste Europese fantasy-auteur van deze tijd" - heeft met Schaduwen boven Ulldart een "lekker" boek afgeleverd wat smaakt naar meer. Het verhaal bevat van alles wat: actie, humor, romantiek, bedrog en kent interessante personages. Het leest vlot weg en biedt voldoende mysteries en spanning om de aandacht vast te houden. Kortom: een lekker boek voor de donkere dagen.

 RtH 6-10-2008