David Fisher

Schijngevecht / David Fisher

Titel Schijngevecht
Auteur David Fisher
Oorspr. titel The war magician
Gegevens Paperback | blz. 408 | A.W. Bruna | 2005
ISBN 9789022988992
NUR/NUGI 330 (spannende boeken algemeen)
Waardering 8
Inhoud:

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, treedt Jasper Maskelyne op als illusionist in Londen. Kort daarop meldt hij zich als vrijwilliger voor het leger en hij stelt voor om zijn vaardigheden als illusionist in te zetten tegen de vijand. Het opperbevel is sceptisch, maar uiteindelijk krijgt hij de leiding over de zogenaamde Magic Gang, een uiterst geheim onderdeel van het Britse leger.

Het ongelooflijke, waargebeurde verhaal van een Britse illusionist die Rommels Afrika-korps wist te verslaan.

Recensie:

Meester van misleiding 

Ik had eventjes genoeg van lust- en seriemoordenaars en zin in een goed oorlogsboek. Dat vond ik met Schijngevecht van David Fisher. Ik heb dit boek een paar jaar geleden op het boekenfestijn in Apeldoorn gekocht maar nog steeds niet gelezen. Op dergelijke beurzen word je weleens wat hebberig en koop je vaak teveel maar van dit boek heb ik absoluut geen spijt. Wat een geweldig mooi verhaal. Het is amper voor te stellen dat het waargebeurd is.

"Jasper Maskelyne verdient zijn brood als illusionist. Als de oorlog uitbreekt, wil hij op zijn manier ook een bijdrage leveren aan de strijd. Hij is van mening dat hij met zijn speciale vaardigheden iets voor het leger kan betekenen maar niemand gelooft in hem. Toch lukt het Jasper aangenomen te worden maar daarmee is zijn droom nog niet verwezenlijkt. Daarvoor moet hij zich eerst bewijzen alleen krijgt hij daar weinig kans toe. Toch lukt het hem om beetje bij beetje het opperbevel te overtuigen van zijn magische kunsten en worden zijn talenten steeds beter op waarde geschat."

Wat moet je met beeldhouwers, schilders, goochelaars, kunstexperts, parfumeurs, ontwerpers en meer van dergelijke "kunstenaars" als die zich aanmelden voor het leger? Je plaatst ze bij een onderdeel waar ze geen kwaad kunnen: een camouflageteam.

Jasper Maskelyne (1902 - 1973) komt uit een befaamd illusionistengeslacht en meent dat zijn talent voor misleiding en het creŽren van illusies van grote toegevoegde waarde voor het Engelse leger kunnen zijn al ziet niemand dat nog in. Na lang aandringen, wordt hij toch opgeroepen en moet hij zich melden bij het "Royal Engineers Camouflage Training and Development Centre". Daar vormt hij met nog een stel "creatievelingen" een soort van "Dirty Dozen" maar dan in camouflage want met een echt wapen in de hand zijn ze een gevaar voor iedereen in hun directe omgeving inclusief zichzelf. Niemand is er echt van overtuigd dat hun kwaliteiten in de oorlog van nut zullen zijn maar toch worden ze naar Noord-Afrika gestuurd. Aanvankelijk hebben ze niets te doen maar dat verandert als ze tanks weten te vermommen als trucks, een haven verplaatsen en het Suez-kanaal laten verdwijnen. Ze krijgen al snel de bijnaam "Maskelyne's Magische Bende".

Schijngevecht geeft een waarheidsgetrouw beeld van de verbeten strijd in Noord-Afrika tussen de Geallieerden en het
Afrikakorps van generaal Rommel, de logistieke problemen waar beide partijen zich voor gesteld zagen en de tactische beslissingen die bepalend zijn geweest voor het winnen van de oorlog op dit continent. Met name de strategische belangen van de havenstad AlexandriŽ, het eiland Malta, de gevechten in Tobroek en de cruciale veldslag bij El Alamein o.l.v. generaal Montgomery worden na het lezen van dit boek een stuk duidelijker. 
Maar het gaat vooral over de onwaarschijnlijke en magistrale prestaties van de "Bende" onder de bezielende en geniale leiding van Jasper Maskelyne.

Schijngevecht is een verrassend goed boek over een stuk historie waar list en bedrog een belangrijk onderdeel vormden voor de zwaarbevochten overwinning van de Geallieerden op de Asmogendheden in Noord-Afrika. David Fisher geeft ontzettend veel boeiende achtergrondinformatie over deze belangrijke strijd in de Tweede Wereldoorlog en over de onwaarschijnlijke illusies van Maskelyne en zijn team. Ondanks de vele feiten las het verhaal erg vlot en bevatte het de nodige soldatenhumor. Dat het waargebeurd is, maakt het des te interessanter maar ook schrijnender zeker als je over de ontberingen en het aantal slachtoffers leest. Het boek is een aanrader voor iedereen die geÔnteresseerd is in een stukje wereldgeschiedenis en in het leven van Jasper Maskelyne, de meester van misleiding.

© RtH 26-4-2010