Broederschap van de Kruising van Robert Fabbri

Titel Vespasianus: Broederschap van de Kruising
Auteur Robert Fabbri
Oorspr. titel Vespasianus: The Crossroads brotherhood  © 2011 | Vertaling: Henk Moerdijk
Gegevens Paperback | blz. 78 |  Karakter Uitgevers | feb 2014
ISBN 978 90 452 0585 4   978 90 452 0595 3
NUR/NUGI 332 (historische thriller)
Waardering 7
Inhoud:
 
Prelude uit de Vespasianusreeks

Broederschap van de Kruising vertelt wat vooraf ging aan het eerste deel in de Vespasianus-serie van Robert Fabbri: Tribuun van Rome. We maken kennis met de personages uit de serie en worden meegenomen naar de criminele onderwereld van Rome in het jaar 25 voor Christus waar aan het eind van het boek de jonge Vespasianus zijn opwachting maakt.

Marcus Salvius Magnus, patroon van de Broederschap van de Kruising heeft een probleem. Of eigenlijk twee. Eén van de bordelen waar hij beschermheer van is, is geplunderd door een rivaliserende Broererschap, en waardevolle goederen zijn daarbij ontvreemd. Magnus kan geen gezichtsverlies lijden en de aanval onbestraft laten, maar hij kan onmogelijk terugslaan zonder een onderlinge oorlog te veroorzaken.

Vrouw Antonia, de schoonzus van de keizer, heeft senator Gaius Vespasianus Pollo laten weten dat ze een geschil heeft dat alleen door middel van bloedvergieten beslecht kan worden, en de senator staat nog bij Magnus in het krijt. Een simpele moord zou geen enkel probleem zijn voor een man als Magnus maar hij krijgt de instructie dat hij dit keer wat inventiever moet zijn dan de gewoonlijke mes-in-de-rug-in-een-donker-steegje-moord. Misschien kan de patroon van de Broederschap van de Kruising twee vliegen in een klap slaan.Recensie:

De introductie van Magnus en zijn Broederschap

Voor de lezer die nog niet bekend is met de verhalen van Vespasianus is Broederschap van de Kruising een aardige opmaat naar Tribuun van Rome. Voor de fan die het eerste deel van de Vespasianus-serie al gelezen heeft, vallen enkele ontbrekende stukjes van de puzzel op hun plek. Robert Fabbri heeft namelijk enkele dunne lijntjes naar het eerste deel in zijn prelude verwerkt.

In deze korte prequel van de Vespasianus-serie maken we kennis met Magnus, de latere rechterhand van de jonge Vespasianus. Magnus leidt de Broederschap van de Kruising, een soort kleine maffia, op één van de zeven heuvelen waarop Rome is gebouwd. Mensen betalen de broederschap o.a. voor bescherming en passanten betalen protectie voor een veilige doortocht. Als een bordeel in zijn district wordt overvallen door een concurrent uit een andere wijk moet Magnus een oplossing verzinnen om geen gezichtsverlies te lijden. Hij zit niet te wachten op een bendeoorlog dus zijn wraak moet subtiel gebeuren. De schoonzus van de keizer, Antonia, heeft ook een probleem. Magnus denkt beide netelige kwesties in één klap te kunnen oplossen maar dat vergt enige zorgvuldige voorbereiding.

De Broederschap van de Kruising is een aangenaam werkje van slechts 78 pagina’s waarin je kennis maakt met enkele belangrijke personages die een prominente rol in Vespasianus zijn leven gaan spelen. Het geweld en de seks in het verhaal zijn illustratief voor de serie waar deze ingrediënten tezamen met politieke intriges de voornaamste onderdelen vormen van de avonturen van Vespasianus. Ik vond de Broederschap van de Kruising een aardige afspiegeling van de serie en een amusante introductie van Magnus en zijn Broederschap.

N.B. Deze en vijf andere avonturen van de Broederschap van de Kruising zijn ook te lezen in Magnus.

© RtH 27-2-2014