Titel Vespasianus: Afgod van Rome
Auteur Robert Fabbri
Oorspr. titel Vespasianus III: False God of Rome  © 2012 | Vertaling: Henk Moerdijk
Gegevens Paperback | blz. 432 |  Karakter Uitgevers | 2013
ISBN 978 90 452 0230 3  978 90 452 0370 6
NUR/NUGI 332 (historische thriller)
Waardering 9
Inhoud:
 
Deel drie uit de Vespasianusreeks

Vespasianus is als officier aan de grens van het Romeinse Rijk gestationeerd, waar hij lokale opstanden moet onderdrukken en de Romeinse wet moet implementeren. Maar politieke gebeurtenissen in Rome – Tiberius’ toenemende krankzinnige uitspattingen en de groeiende graancrisis – roepen hem terug naar de stad.

Als Caligula keizer wordt, gelooft Vespasianus dat de situatie zal verbeteren. In plaats daarvan ziet hij de jonge keizer van Romes rijzende ster veranderen in een bloeddorstige, incestueuze, machtsbeluste gek. Overdadige bouwprojecten, eindeloos veel gladiatorenspelen, openbare vertoningen van de relatie met zijn zuster Drusilla, en een doodsbange senaat vallen in het niet bij Caligula’s meest ambitieuze plan.

Hij wil de brug slaan naar de baai van Napels en gekleed in het borststuk van Alexander de Grote de stad binnenrijden. En Vespasianus krijgt de taak toebedeeld om naar Alexandrië te reizen en het borststuk uit de tombe van Alexander te stelen. De missie van Vespasianus leidt tot diefstal, geweld en chaos – en uiteindelijk tot hoogverraad…


 

Recensie:

Wie beweert dat geschiedenis saai is, heeft nog nooit een boek van Robert Fabbri gelezen.

Afgod van Rome start in Jeruzalem in het jaar 33 na Chr. De ontluiking van een nieuw geloof zorgt voor veel onrust binnen de Joodse gemeenschap en het Romeinse rijk. Onder druk van de Joodse leiders verbiedt Pontius Pilatus, de Romeinse bevelhebber van Judea, het evangelie en wordt de “oproerkraaier” gekruisigd. Sabinus, de broer van Vespasianus krijgt de dubieuze eer om toezicht te houden op de uitvoering van de straf terwijl Pilatus zijn handen in onschuld wast. Het is het begin van een nieuwe fase uit de (Romeinse) geschiedenis die Robert Fabbri wederom op fantastische wijze tot leven weet te brengen.

Vespasianus is na de barre kou van Midden-Europa in de hitte van Noord-Afrika beland. Hij is benoemd tot quaestor van Kreta en Cyrenaica (een provincie van het huidige Libië). Het gebied is een broeinest van verschillende nationaliteiten. De mislukte graanoogst alsmede de Joodse onrust helpen niet om de stabiliteit in de regio te verhogen. Vespasianus verlangt dan ook naar een snelle terugkeer naar Rome. Die kans doet zich onverwachts voor als hij op een kistje met een geheime inhoud stuit die een grote bedreiging vormt voor de eenheid van het Romeinse rijk.

In Rome trekt Antonia, de schoonzus van keizer Tiberius, achter de schermen nog steeds aan de touwtjes en iedereen die probeert de keizerlijke dynastie te ondermijnen, wordt op slinkse wijze op een zijspoor gezet of uit de weg geruimd. Maar haar marionettenspel komt onder de druk te staan als Tiberius onder verdachte omstandigheden overlijdt en haar kwaadaardige kleinzoon Caligula zichzelf tot zijn rechtmatige opvolger uitroept. De despoot wordt hierbij gesteund door Macro de ambitieuze aanvoerder van de praetoriaanse garde waardoor de senaat buiten spel wordt gezet. Caligula heeft zich onder invloed van zijn perverse voorganger ontwikkeld tot een gestoorde, incestueuze megalomaan. Vespasianus ziet met lede ogen aan dat zijn oude vriend steeds verder ontspoort en Rome met zijn waanzinnige gedrag naar de rand van de afgrond voert. Maar hij heeft trouw gezworen aan de keizerlijke familie en als Caligula in één van zijn krankzinnige buien hem vraagt het borstpantser van Alexander de Grote te stelen, reist hij plichtsgetrouw af naar Alexandrië om de opdracht uit te voeren.

Afgod van Rome, het derde deel uit de Vespasianus reeks, zit weer vol met historische feiten. Het verhaal is spannend, uitermate boeiend en bij vlagen ook erg humoristisch. De opkomst van het christelijk geloof zoals we dat vandaag de dag nog kennen, komt in dit deel uitgebreid aan bod. Angst en haat en het daarmee gepaard gaande geweld voeren de boventoon in die periode. Sommige passages gaan je door merg en been. Ook de wreedheden en grootheidswaanzin van de ontaarde Caligula worden breedvoerig uitgemeten.

Fabbri toont de lezer de onopgesmukte versie van het Romeins rijk. Het is goor, grof en gewelddadig. De personages, locaties en gebeurtenissen zijn zo levensecht beschreven dat je het gevoel hebt dat je er middenin zit. Wie dan ook beweert dat geschiedenis saai is, heeft blijkbaar nog nooit een boek uit de Vespasianus reeks van Robert Fabbri gelezen.

© RtH 15-06-2013

  Ga naarScherprechter van Rome

Adelaar van Rome van Robert Fabbri