De Tinseltown maffia van Luca di Fulvio

Titel De Tinseltown maffia
Auteur Luca di Fulvio
Oorspr. titel La gans dei sogni © 2008 | Vertaling: Anneke Penella-Drijver
Gegevens Paperback | blz. 575  | Karakter Uitgevers | 2011
ISBN 978 90 6112 608 9
NUR/NUGI 302 (vertaalde literaire roman, novelle)
Waardering
Inhoud:

Cette Luminetta is het zoveelste kind uit een arm boerengezin en leidt een uitzichtloos leven in het Italiaanse dorpje Aspromonte. Als ze op haar veertiende zwanger blijkt te zijn van een bastaardzoon besluit ze naar Amerika te vertrekken.
Ze betaalt met haar lichaam voor de overtocht per boot. Eenmaal aangekomen in de VS, registreert de immigratiedienst haar babyzoon, die ze de naam Natala heeft gegeven als 'Christmas'.

De kleine Christmas groeit op in de smerige straten van de Lower East Side in New York, waar zijn moeder actief is als prostituee. Samen met zijn vriend Santo richt Christmas een gang op, de Diamond Dogs. Als de jongens op zekere dag een jong meisje redden dat het slachtoffer is van een brute verkrachting, neemt Christmas' leven een andere wending.
Het meisje - Ruth Isaacson - is de enige dochter uit een rijke joodse familie, die bezig is zich in de filmindustrie in Hollywood in te kopen. Er bloeit iets moois op tussen deze twee zo verschillende jongelieden. Maar wanneer Ruth met haar ouders naar Californië verhuist, verliezen de geliefden elkaar uit het oog.

In New York krijgt Christmas dankzij maffiabaas Arnold Rothstein de kans om bij de radio aan de slag te gaan. Hij leert snel en zijn droom is om zelf radioprogramma's te gaan maken.
Als een van de producenten hem zijn gangsterverhalen hoort vertellen, krijgt Christmas zijn eigen show, die al snel uitgroeit tot een ware sensatie met grote sterren als Fred Astaire en Duke Ellington.
En dan krijgt Christmas een uitnodiging uit Hollywood om te komen praten over het schrijven van filmscripts. Hij weet dat Ruth in Hollywood zit en besluit op het aanbod in te gaan...

Recensie:

Prachtig liefdesverhaal met de filmindustrie als fraai decor

Ik krijg de indruk dat er een soort maffia-revival gaande is. Die is een tijdje terug begonnen met de t.v.-hit The Sopranos en kreeg onlangs navolging van de eveneens bekroonde t.v.-serie Boardwalk Empire. Ook de uitgevers hebben het genre herontdekt, lijkt het wel want ik zie steeds vaker boeken voorbijkomen die zich in het georganiseerde misdaadmilieu afspelen.

Eén van die boeken is De Tinseltown-maffia van de Italiaanse schrijver Luca di Fulvio over de betrokkenheid van de maffia bij de opkomst van de filmindustrie in Hollywood. Eigenlijk dekt de titel de lading niet want het is meer een liefdesverhaal waarbij de filmindustrie en de maffia als achtergrond fungeren.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze omvangrijke roman nooit gelezen zou hebben als ik geen recensie-exemplaar had ontvangen - het maffiathema spreekt me niet echt aan - maar toen ik eenmaal in het boek begon, werd ik meteen gegrepen door de pakkende schrijftrant van Di  Fulvio en het meeslepende relaas van Cetta Luminita en haar zoontje Christmas.

Cetta Luminita wordt als 13-jarig meisje tijdens het oogsten, verkracht door een onbekende man. Ze raakt zwanger en bevalt van een gezonde zoon die ze vanwege zijn zeer blonde haren Natale (Kerstmis) noemt. Zodra haar baby sterk genoeg is, besluit Cetta de overtocht naar Amerika te wagen om een nieuwe toekomst op te bouwen. Eenmaal aangekomen in de Verenigde Staten komt ze onder de hoede van Sal, een maffiafiguur die onderdak voor haar en haar zoontje regelt. In ruil daarvoor moet Cetta als prostituee aan de slag in een bordeel. Tussen de jonge vrouw en Sal ontwikkelt zich een bijzondere relatie. Natale die in Amerika als Christmas door het leven gaat, is een slim ventje en niet op zijn mondje gevallen. Hij groeit op tot een leuk lefgozertje met het hart op de juiste plaats. Hij richt met de puisterige Santo de “bende” de Diamond Dogs op en verdient o.a. met het oppassen op het schurfterige hondje van de slager een klein zakcentje extra. Zijn leven verandert echter drastisch als hij het toegetakelde en misbruikte lichaam van Ruth Isaacson, dochter van een rijke Joodse familie vindt. Tussen Christmas en Ruth ontwikkelt zich een mooie maar ogenschijnlijk onmogelijke liefde. De ouders van Ruth zien niets in deze katholieke sloeber uit de sloppen van de Lower East Side in New York. Als de Ruth met haar ouders naar Californië verhuist, stort de wereld van Christmas in. Hij dreigt af te glijden naar het criminele circuit maar gelukkig komt hij net op tijd tot inkeer.

De Tinseltown-maffia is een heerlijk epos over het harde leven aan het begin van de vorige eeuw. Levens die grotendeels bepaald worden door afkomst en geloof, legale- en illegale handel, geld en geldgebrek. Als lezer sluit je de moedige maar soms ook wat naïeve Cetta snel in je hart evenals haar zoontje Christmas. Het begin van het boek gaat vooral over Cetta en haar start in Amerika maar later verschuift het accent naar Christmas en Ruth, dochter van een rijke koopman. Die laatste twee zijn eigenlijk op zoek naar wat de ander heeft namelijk geld en affectie.
Tinseltown is jargon voor Hollywood en Di  Fulvio schetst een mooi beeld van de beginjaren van de radio en filmindustrie maar het is slechts een fraai en authentiek decor voor een prachtig en bijzonder (liefdes)verhaal.

© RtH 25-03-2011

N.B. Van dezelfde schrijver verschijnt in het najaar de psychologische thriller De trap van Dionysus en daar ben ik zeer benieuwd naar.