Black-out van Marc Elsberg

Titel Black-out
Auteur Marc Elsberg
Oorspr. titel Blackout  © 2012 | Vertaling: David Orthel en Marten de Vries
Gegevens Paperback | blz. 591 |  Unieboek | Het Spectrum | 2012
ISBN 978 90 003 1535 2    978 90 003 1536 9
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Op een koude dag in februari vallen de lichten uit in ItaliŽ. En niet alleen daar. Ook in Zweden. Daarna in Frankrijk, Zwitserland, BelgiŽ en Nederland. Al snel wordt een heel continent geteisterd door duisternis - en is de chaos compleet. De Italiaanse informaticus Piero Manzano vermoedt dat er een hacker achter de black-out zit. Het Franse hoofd van Europol, FranÁois Bollard, is als enige bereid zijn verhaal aan te horen. Als er echter dubieuze e-mails op zijn pc worden aangetroffen, staat Manzano ineens zelf onder verdenking. Terwijl hij probeert Interpol te ontglippen, beseft Manzano dat hij nog maar ťťn zekerheid heeft: de man achter deze terreurdaad is even geraffineerd als genadeloos. Ondertussen breekt in heel Europa paniek uit. De temperaturen in een aantal kerncentrales lopen in rap tempo op en de bevolking vecht om te overleven. De man achter de black-out moet onmiddellijk worden gevonden. Want morgen is het te laat.Recensie:

Fictie of reŽle mogelijkheid?

ďHoort u de sirene? Ga naar binnen en sluit deuren en ramen. Zet radio (op batterijen) of tv aan op de rampenzender.Ē
Zo luiden de eerste regels van de oproep van de overheid in geval van een ramp. Maar wat als je geen radio op batterijen hebt en geen tv meer kunt ontvangen omdat de elektriciteit is uitgevallen? Lees Black-out van Marc Elsberg om achter het antwoord te komen.

In onze moderne samenleving zijn we voor onze basisvoorzieningen en primaire levensbehoeften bijna geheel afhankelijk van elektriciteit maar daardoor zijn we ook erg kwetsbaar. We hebben allemaal weleens even zonder elektra gezeten. De wekkerradio gaat niet af, de vriezer valt uit, je kunt geen koffie zetten, geen tv kijken en internetten om een paar voorbeelden te noemen. Heel vervelend maar het leed is te overzien. Lastiger wordt het voor zorginstellingen, winkeliers, banken en andere dienstverleners maar zolang de stroomonderbreking binnen enkele uren is opgelost, blijft ook die schade nog beperkt.  Maar wat als de stroomstoring een week of nog langer duurt? Welke catastrofale gevolgen dat heeft, lees je in de uitermate actuele en geloofwaardige thriller Black-out.

Als in grote delen van Europa achter elkaar de electriciteit uitvalt, zit een half continent in het donker. De technici van de energiecentrales werken koortsachtig om de levering zo snel mogelijk te herstellen maar hebben geen idee van de oorzaak. Terwijl  lokale overheden en veiligheidsdiensten in crisisberaad bijeenkomen, ontdekt de Italiaanse ex-hacker  Piero Manzano bij toeval de oorzaak van de grootschalige energieuitval. Hij wordt aanvankelijk niet serieus genomen maar krijgt steun van een Amerikaanse journaliste en een Zweedse medewerkster van de Europese Unie om de daders achter deze terreurdaad op te sporen. Wat volgt is een race tegen de klok want naarmate de onderbreking langer duurt, brokkelt het dunne laagje vernis van de beschaving steeds verder af.

Voor zijn debuutroman Black-out heeft  de Oostenrijkse columnist en creatief directeur Marc Elsberg uitgebreid research gedaan en dat laat zich vertalen naar een uiterst realistisch verhaal waarbij je als lezer met de neus op de feiten wordt gedrukt. Het is een spannend relaas over de ontwikkelingen, problemen en gevaren van de energievoorziening en met name het ontbreken van energie.  Elsberg schakelt  in overwegend korte hoofdstukken tussen diverse personage uit verschillende steden en sectoren om een zoín breed mogelijk beeld te schetsen van de vernietigende effecten van een aanhoudende stroomonderbreking; ook nadat die weer hersteld is! De consequenties gaan je voorstellingsvermogen ver te boven.

Overheden en invloedrijke multinationals bezweren altijd dat bepaalde voorvallen niet kunnen gebeurenÖ totdat het mis gaat. Black-out bevat legio waargebeurde incidenten die het tegendeel bewijzen waarvan de ramp met de kernreactor in Fukushima in Japan het meest recente voorbeeld is. In Black-out gebruikt Elsberg veel van deze voorvallen om een geloofwaardig en onheilspellend scenario neer te zetten. Het is een breed opgezet verhaal met sociale, politieke, financiŽle, economische en informatica elementen. In het nawoord vertelt Elsberg dat gedurende het schrijfproces bepaalde fictieve gebeurtenissen harde realiteit zijn geworden. Dat is al eng om te horen maar als hij ook nog  beweert dat hij sommige details achterwege heeft gelaten om terroristen niet op ideeŽn te brengen is dat een stuk verontrustender. Als Elsberg achter dergelijke informatie kan komen, kunnen terroristen dat waarschijnlijk ook dus zeg het maar. Is Black-out fictie of een reŽle mogelijkheid?

© RtH 27-12-2012