Trgger van Wulf Dorn

Titel Trigger
Auteur Wulf Dorn
Oorspr. titel Trigger © 2009 | Vertaling: Ed van Eeden
Gegevens Paperback | blz. 396 | Van Holkema & Warendorf | 2010
ISBN 9789047512974
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 8-
Inhoud:

Klinisch psycholoog Ellen Roth wordt ingeroepen om een ernstig mishandelde en getraumatiseerde vrouw te bezoeken. De onbekende vrouw is doodsbang en smeekt om bescherming tegen 'de duistere man', een angstaanjagend figuur uit een oud Duits sprookje.

Ellen bezoekt de vrouw op twee opeenvolgende dagen, maar als zij op de derde dag de kamer van de vrouw in loopt kan ze haar nergens vinden. En er is niemand op de psychiatrische afdeling die van haar bestaan af weet.

Ellen kan niet geloven dat de vrouw is verdwenen en dat alleen zij haar gezien zou hebben. Dan wordt ze gebeld op haar geheime nummer. Een zware mannenstem vraagt of zij ook bang is voor 'de duistere man'. Het is het begin van een angstaanjagend kat­en­muis­spel om het leven van de onbekende vrouw.

Recensie:

Waanzinnig (en) spannend

De Nederlandse markt wordt overspoeld met werk uit Scandinavië maar gelukkig bereiken ook steeds meer thrillers van onze oosterburen de schappen van de boekwinkels. Sebastian Fitzek, Charlotte Link en Andreas Eschbach, om een paar namen te noemen, hebben al een vaste schare fans in ons kleine kikkerlandje. Aan dat rijtje kan waarschijnlijk weer een nieuwe veelbelovende Duitse auteur worden toegevoegd: Wulf Dorn. Hij heeft in elk geval met Trigger een opvallend visitekaartje afgegeven.

Dorn is in het dagelijkse leven taaltherapeut en werkt al vijftien jaar met psychiatrische patiënten. Waarschijnlijk zijn deze ervaringen en zijn interesse in het paranormale zijn ‘trigger’ geweest om dit boek te schrijven. Deze bronnen geven hem blijkbaar nog voldoende inspiratie want ook zijn volgende thriller - IJzige stilte – speelt zich af in de Boskliniek.

“In Trigger neemt Ellen Roth, klinisch psychologe in de Boskliniek, een cliënt over van haar collega en levensgezel Chris Lorch die met een vriend naar de andere kant van de wereld reist. Ellen probeert contact te leggen met de zwaar getraumatiseerde vrouwelijke patiënt die doodsbang is voor de Zwarte Man, een figuur uit een oud Duits kinderrijmpje. Na een opstootje op de afdeling verdwijnt de naamloze vrouw spoorloos van haar kamer maar vreemder nog is dat niemand iets van deze patiënte schijnt te weten. Dan krijgt Ellen een telefoontje van een onbekende man die beweert de vrouw in zijn macht te hebben en haar te zullen doden als Ellen niet doet wat hij zegt.“

Wie is de Zwarte Man en waarom heeft hij Ellen uitverkoren? Dat is de centrale vraag in Trigger, het spannende en psychologische thrillerdebuut van Wulf Dorn. Ellen belandt in een soort nachtmerrie als ze wordt bedreigd door een mysterieuze man in het zwart die haar verdwenen patiënte in de macht heeft. Ze heeft 48 uur om de vrouw te redden uit de sadistische klauwen van deze enge psychopaat. De man speelt een kat-en muisspel met haar en Ellen lijkt langzaam krankzinnig te worden. Of is het juist de bedoeling dat anderen gaan denken dat ze haar verstand verliest?

In deze duistere pageturner leidt Dorn je naar de diepste en donkerste spelonken van het menselijke brein. Het verhaal doet sterk denken aan De therapie van Sebastian Fitzek en dat is voor mij het enige minpuntje van het verder uitermate onderhoudende en angstaanjagende verhaal. Als je één keer het trucje hebt gezien, is de uitkomst wat minder verrassend. Toch is Trigger een waanzinnig (en) spannend boek en zeker de moeite van het lezen waard dus ik zou zeggen: ”Laat je gek maken door Wulf Dorn.”

© RtH 2-8-2010