Dood de vader van Sandrone Dazieri

Titel Dood de vader
Auteur Sandrone Dazieri
Oorspr. titel Uccidi il Padre © 2014 | Vertaling: Irene Goes
Gegevens Paperback | blz. 560 | Xander Uitgevers | maart 2015
ISBN 978 94 016 0361 4  978 94 016 0362 1
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:
 
In de buitenwijken van Rome verdwijnt een kind en wordt zijn moeder dood gevonden, onthoofd.

Colomba, een vastberaden, atletische, knappe, maar getraumatiseerde politieagente, staat onder grote druk de ontvoering op te lossen. Colomba wordt bijgestaan door Dante, hoogbegaafd en briljant en een expert in het peilen en doorgronden van menselijk gedrag.

Dante gaat af op zijn intuďtie en denkt te weten wie de dader is. Maar kan Colomba daarop vertrouwen? En durft Dante de confrontatie met zijn eigen verleden aan te gaan en zijn ergste nachtmerrie onder ogen te komen?

De zaak blijkt ingewikkelder dan gedacht. Het gaat niet om een enkele crimineel, maar de misdaad is verweven met een organisatie die zich bezighoudt met het manipuleren van menselijk gedrag. Is Dante wel wie hij denkt te zijn?
 


Recensie:

Italiaanse topthriller over een duister kwaad met een internationaal tintje

Sinds enige tijd geeft Xander Uitgevers boeken uit met op de cover het predicaat “Europa Thriller Selectie” met als subtitel “beste keuze”. Die kwalificering wordt nog eens extra benadrukt door de toevoeging van 5 sterren boven de tekst. Een gewaagde belofte maar de thrillers die ik tot nu toe uit deze serie heb gelezen, hebben hun uitverkiezing volledig waar gemaakt hoewel de recensenten van Vrij Nederland daar vreemd genoeg totaal anders over denken. Niet voor het eerst trouwens maar smaken verschillen zullen we maar zeggen.
Dood de vader is mijn tweede boek uit deze collectie. Het is een indrukwekkende eerste kennismaking met de Italiaanse auteur Sandrone Dazieri want Dood de vader is een 560 pagina’s tellende rollercoaster.

In een buitenwijk van Rome wordt het dode lichaam van een vrouw gevonden. Van haar zoontje ontbreekt ieder spoor. De echtgenoot van de vrouw wordt gearresteerd maar ontkent in alle toonaarden. Alfredo Rovere, hoofd recherche van Rome, gelooft niet in de schuld van de eega en benadert zijn beste rechercheur Colomba Caselli om de zaak onofficieel te onderzoeken. Colomba zit na een totaal mislukte actie al een tijdje thuis en wil er aanvankelijk niets van weten maar Rovere weet haar toch te overtuigen. Hij brengt haar in contact met de excentrieke Dante Torre die, vanaf zijn zesde tot zeventiende, in een silo opgesloten heeft gezeten. Dante is hoogbegaafd, sterk analytisch en een expert in het lezen van non-verbaal gedrag maar hij durft nauwelijks de deur uit door zijn extreme claustrofobie. Maar omdat hij in tegenstelling tot de autoriteiten niet gelooft dat De Vader, zijn ontvoerder, bij zijn bevrijding zelfmoord heeft gepleegd, laat hij zich door Colomba overreden om mee te gaan naar de plaats delict.

Colombo en Dante hebben na hun traumatische ervaringen last van paniekaanvallen maar samen zijn ze een ijzersterk koppel die elkaar door de moeilijke periodes slepen. En wat nog belangrijker is, ze boeken resultaat hoewel niet iedereen hun theorie gelooft dat De Vader nog in leven is. Desondanks zetten ze hun zoektocht verder en ontrafelen een gruwelijk geheim uit het verleden dat veel verder gaat dan alleen een ontvoering.

Sandrone Dazieri werd in 1964 in Cremona geboren, doorliep de hotelschool en werkte tien jaar als kok in verschillende plaatsen in Italië. Hij verhuisde naar Milaan waar hij diverse baantjes vervulde, van vertegenwoordiger tot portier. Daarnaast was hij politiek actief in de Anti Nucleaire Beweging in de jaren 80. In 1992 ging hij aan de slag als journalist en werd een expert van de cyberpunk en Underground cultuur. Zeven jaar later debuteerde hij met Attenti al gorilla – is geen Nederlandse vertaling van -, zijn eerste thriller uit een serie van bestsellers wat tevens verfilm werd. Dazieri schreef daarnaast kinder- en stripboeken alsmede korte verhalen. Hij is ook zeer succesvol als scenarioschrijver. Zijn "Squadra Antimafia" (Antimafia Squad) staat in de belangstelling van de Amerikaanse tv-zender ABC. Uccidi il Padre is zijn eerste boek dat in het Nederlands is vertaald. Laten we hopen dat het daar niet bij blijft want het smaakt absoluut naar meer.

Dood de vader lijkt een thriller over de jacht op een seriemoordenaar maar het boek kent een veel diepere laag. Het is een meeslepend verhaal over een duister kwaad met een internationaal tintje, geschreven in een moordend tempo met scherpe dialogen en humor. Het boek kent twee kleurrijke en aansprekende personages, is spannend vanaf de eerste tot de laatste bladzijde en zit vol verrassende ontwikkelingen en mysterie. Dit alles tezamen maakt van Dood de vader een topthriller!

© RtH sep 2015