In de greep van de waanzin van Luca D'Andrea

Titel In de greep van de waanzin
Auteur Luca D'Andrea
Oorspr. titel Lissy  © 2017 | Vertaling: Esther Schophorst & Nicoline Streng
Gegevens Paperback | blz. 368  | Xander Uitgevers | feb 2018
ISBN 978 94 016 0844 2  978 94 016 0845 9
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 7-
Inhoud:

Winter, 1974. Marlene is getrouwd met ex-nazi Herr Wegener, de meest gevreesde crimineel van Zuid-Tirol. Wanneer ze ontdekt dat ze zwanger van hem is, besluit Marlene te verdwijnen in een poging haar kind te beschermen en een betere toekomst te kunnen geven.

Tijdens haar tocht wordt ze aangereden en wordt Marlene gered door een mysterieuze man, Simon, die op een boerderij midden in de bergen woont. Maar wanneer Wegener ontdekt dat zijn vrouw gevlucht is, stuurt hij een huurmoordenaar op haar af... Waar zijn Marlene en haar ongeboren kind veilig? Welk gevaar wacht op haar in de bergen?

Met In de greep van de waanzin reis je af naar het donkerste van de menselijke geest, waarin goed en kwaad op scherp worden gesteldRecensie:

Tot waanzin gedreven

Na het prachtige debuut Het hart van het kwaad was ik zeer benieuwd naar het tweede boek  van Luca d’Andrea. Het decor, de even mooie als meedogenloze streek in Zuid-Tirol, is hetzelfde gebleven maar de personages zijn nieuw.

Als Marlene, getrouwd met de oudere, voormalige nazi Wegener, erachter komt dat ze zwanger is, besluit ze te vluchten. Ze wil haar ongeboren kind een betere toekomst geven én beschermen tegen haar man die zijn geld verdiend in het crimineel circuit. Ze steelt enkele saffieren uit zijn kluis en vertrekt op een winterse nacht in de auto naar een onbekende bestemming maar verliest onderweg de macht over het stuur. Ze wordt gevonden door Simon Keller een ‘bauer’ die alleen op een afgelegen boerderij hoog in de Alpen woont. Wanneer Wegener ontdekt dat zijn vrouw verdwenen is, stuurt hij verscheurt door verdriet, verraad en jaloezie, een huurmoordenaar achter haar aan. Een beslissing met grote gevolgen....

In de greep van de waanzin begint net als zijn debuut enigszins verwarrend ondanks de  intrigerende opening van slechts vier woorden: ‘Lieve Lissy, kleine Lissy’. Het vergt enig doorzettingsvermogen om te ontdekken wie Lissy is omdat d’Andrea een schrijfstijl hanteert die, zeker in het begin, nogal fantasy-achtig overkomt. Later wordt zijn stijl directer en toegankelijker. Het aantal hoofdpersonages is zeer beperkt maar het zijn wel aansprekende en goed uitgewerkte karakters. Daarnaast weet d’Andrea de sfeer van het desolate gebied en dito gevoel uitstekend neer te zetten wat zowel beangstigend als bevrijdend werkt.
De gebeurtenissen zijn ondanks de koude niet direct bloedstollend te noemen maar de spanning loopt wel langzaam op naarmate je verder in het verhaal komt. De diverse plotwendingen zorgen ervoor dat je regelmatig voor verrassingen komt te staan. Je hebt dan ook geen idee waar het heen gaat of hoe het af zal lopen.

Is het een thriller, roman of een mythe? In de greep van de waanzin laat zich moeilijk typeren. Het is in ieder geval mysterieus en apart. Het verhaal verloopt heel anders dan je zou verwachten als je de inhoud achter op het boek leest. Het is een bij vlagen spannend, soms eng maar vooral tragisch verhaal. De titel is perfect gekozen en slaat zowel op Marlene, Simon als Wegener maar ook de lezer wordt soms tot waanzin gedreven.

© RtH jul 2018