Het hart van het kwaad van Luca D'Andrea

Titel Het hart van het kwaad
Auteur Luca D'Andrea
Oorspr. titel Las sostanza del male  © 2016 | Vertaling: Carolien Steenbergen
Gegevens Paperback | blz. 416  | Xander Uitgevers | jan 2017
ISBN 978 94 0160 633 2  978 94 016 0634 9
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering
Inhoud:

Na de dood van haar moeder wil Annalise er voor haar vader zijn en zoekt ze rust in de paradijslijk mooie omgeving met haar man Jeremiah Salinger. Dan raakt Salinger betrokken bij een dramatisch ongeluk hoog in de Alpen. Doodsbang, verlaten in een ijsspleet en omringd door het dreigende gebergte, kijkt hij zijn dood in de ogen. Hij keert als enige overlevende naar het dorp terug. Maar de idylle heeft plaatsgemaakt voor een angstaanjagend onbehagen.

De lokale bevolking verwijt hem schuld aan de dood van hun dorpsgenoten tijdens de mislukte reddingsactie. Salinger krijgt hevige paniekaanvallen en posttraumatische stress. Dan hoort hij over een bloedbad dat dertig jaar geleden plaatsvond waarbij drie jonge dorpbewoners zijn afgeslacht tijden een kampeertocht.

Het dorp zwijgt. De bergen zwijgen. Zodra de gedreven Salinger zich op deze onopgeloste moorden stort, stuit hij op de weerbarstige vijandigheid van een bergdorp dat de waarheid voor zich wil houden.

Als het verleden van zijn eigen vrouw ook een rol lijkt de spelen, gaan alle remmen los in deze onwaarschijnlijk spannende thriller. Recensie:

Prachtig (8 letters)

Bij Zuid-Tirol denk je aan skiën, apfelstrudel en glühwein maar niet aan een drievoudige moord. Toch heeft de Italiaanse auteur Luca D’Andrea deze bergachtige streek met zijn weelderig begroeide valleien, diepe ravijnen, duistere grotten en eindeloze vergezichten, als setting gekozen voor zijn prachtige debuutthriller: Het hart van het kwaad.

De Amerikaan Jeremiah Salinger, door iedereen Salinger genoemd, studeert aan de filmacademie in New York. Samen met zijn studiegenoot en beste vriend Mike McMellan maken ze een docusoap die een groot succes wordt. Als Salinger de aantrekkelijke Annelise uit Alto Adigo - de Italiaanse benaming voor Zuid-Tirol - ontmoet, raakt hij hevig verliefd. Het stel stapt in het huwelijksbootje en niet lang daarna wordt hun dochtertje Clara geboren. Na het vierde seizoen van de succesvolle docusoap is Salinger helemaal klaar met de serie. Hij en zijn vrouw besluiten met hun inmiddels vijfjarige dochtertje naar Siebenhoch te verhuizen, het geboortedorp van Annelise.

Gefascineerd door het overweldigende maar tevens meedogenloze berglandschap besluit Salinger samen met Mike een documentaire over het werk van de Reddingsbrigade Dolomieten te maken. Het levert spectaculair materiaal op maar dan slaat het noodlot toe. Salinger overleeft als enige de ramp maar wordt verteerd door schuldgevoel. Hij heeft last van paniekaanvallen en de nachten zijn al niet veel beter door terugkerende nachtmerries. Dankzij zijn vroegwijze, dochtertje Clara met wie hij altijd het letterspelletjes speelt, krijgt Salinger na verloop van tijd weer enige levensmoed. Tijdens een bezoek aan de Bletterbach, een roemruchte vallei, overhoort Salinger een gesprek over een drievoudige, onopgeloste moord uit 1985. Onder het mom van therapeutisch bezig zijn, duikt hij in deze 30 jaar oude geschiedenis maar al gauw wordt het een obsessie. Zijn onderzoek verstoort niet alleen de harmonie binnen zijn familie maar ook die van het dorp want de inwoners van Siebenhoch zitten niet te wachten op het openrijten van het hart van het kwaad.

De schrijfwijze van D’Andrea is in het begin nogal warrig. De lange zinnen, doorspekt met gedachtes tussen haakjes, lezen niet fijn maar gelukkig is dat van korte duur. Daarna wordt zijn stijl directer, gevoelvoller en wordt je meegezogen in het donkere verhaal over een kleine, gesloten gemeenschap verbonden door oude tradities en tragedies met als dieptepunt de onopgeloste drievoudige moord.

Luca D'Andrea is geboren en getogen in Bolzano (Zuid-Tirol). Hij is afgestudeerd in Germaanse filologie en literatuur, sociologie, en heeft 10 jaar Italiaans gegeven in het voortgezet onderwijs. In 2009, onder de naam GL D'Andrea bracht hij het eerste deel van de driedelige fantasyreeks Wonderkind voor jongeren uit. In 2013 schreef hij het scenario voor de tv-serie Mountain Heroes over het leven en de acties van reddingswerkers in de Dolomieten. Dit scenario was tevens zijn inspiratie voor Het hart van het kwaad, zijn debuutthriller, die een regelrechte hit werd op de London Book Fair in 2016. Wereldwijd kochten meer dan 30 uitgevers de rechten op het boek nog voordat het in Italië werd gepubliceerd. De grote filmstudio’s voeren gesprekken over verfilming van de roman.

Het hart van het kwaad is wederom een prachtige roman uit de Europa thriller selectie. Het boek is hartverwarmend, schokkend, onheilspellend, claustrofobisch en spannend. Het gaat over het dorpsleven in de bergen, aloude legendes, natuurgeweld, kleine maar gevoelige historische kwesties en een verzwegen driedubbele moord. Kortom: Prachtig (8 letters)

© RtH maart 2017