De getuige van Steve Cavanagh

Titel De getuige
Auteur Steve Cavanagh
Oorspr. titel The Liar © 2017 | Vertaling: Ralph van der Aa
Gegevens Paperback | blz. 400 | De Boekerij | aug 2018
ISBN 978 94 225 7161 3  978 94 023 0223 3
NUR/NUGI 330 (spannende boeken algemeen)
Waardering 8
Inhoud:
 
Leonard Howells ergste nachtmerrie is uitgekomen. Zijn dochter Caroline is ontvoerd. Op de politie kan hij niet vertrouwen dus belt Howell de enige man waarvan hij zeker weet dat hij zijn dochter terug kan krijgen: Eddie Flynn.

Eddie weet hoe het voelt om een dochter te verliezen en zweert dat hij Caroline veilig thuis zal brengen. Nu mag hij dan wel een succesvolle advocaat zijn, nog niet zo lang geleden begaf hij zich vaak genoeg in de onderwereld van New York als oplichter en straatvechter om er de weg te weten. Maar zodra hij weer voet zet in zijn oude leventje, beseft hij dat de tijd die wereld niet onveranderd heeft gelaten. De spelregels zijn herschreven en zijn tegenstanders spelen vals. Maar wie deelt de kaarten uit? Is er ook maar iemand die de waarheid spreekt in deze zaak?Recensie:

Steve Cavanagh flikt het weer!!

“Ik zou uit mijn ambt worden gezet en een gevangenisstraf van 10 jaar krijgen. Feitelijk vroeg Howell me om mijn carrière eigenhandig om zeep te helpen. Daar zou ik nooit mee instemmen.
‘Ik doe het,’ zei ik.”
Dit is typisch Eddie Flynn de held uit De verdediging en Het pleidooi; precies het tegengestelde doen dan wat verstandig is. Als je na dit fragment nog niet overtuigd bent, lees dan de proloog van De getuige. Ik kan me niet voorstellen dat je het daarna nog weg kunt leggen.

Laat op een avond wordt Eddie gebeld door Leonard Howell, een oude vriend van zijn vader, die hij nog kent uit zijn kindertijd. Hij weet dat Lenny's 17-jarige dochter, Caroline, al enkele weken wordt vermist maar hij weet niet waarom Leonard een beroep op hem doet. Vlak voor zijn vertrek om daarachter te komen, wordt Eddie op straat gedagvaard om alle documenten met betrekking tot de moordzaak van Julie Rosen af ​​te geven. Toeval? De twee gebeurtenissen lijken totaal los van elkaar te staan maar wat steekt er dan achter deze dagvaarding?

Dit keer krijgt Eddie te maken met een ontvoering. Hij weet hoe dat voelt want nog niet zolang geleden moest hij een Russische gangster verdedigen die zijn dochter als onderpand gebruikte om hem onder druk te zetten. Ook dit keer moet Eddie al zijn talenten en inventiviteit aanspreken om de zaak tot een goed einde te brengen. Dat is niet eenvoudig want hij wordt geregeld op het verkeerde spoor gezet door een onverwachte gebeurtenis. Daarnaast maakt hij zich zorgen over zijn vriend en mentor, de edelachtbare rechter Harry Ford. De advocaat die de zaak Rosen wil heropenen is erop uit zijn vriend zodanig te beschadigen dat hij zijn ambt niet meer kan uitoefenen.

De getuige is het derde boek in de Eddie Flynn-serie van de Ierse advocaat en auteur, Steve Cavanagh en hij flikt het gewoon weer! Vanaf de eerste pagina was ik “hooked”. Wederom trakteert hij de lezer op een actievolle pageturner met sterke rechtbankscènes. In overwegend korte hoofdstukken word je in een razend tempo naar het einde gesleept. Het boek heeft een dubbele verhaallijn die op eind, zoals het hoort, bij elkaar komt. Onderweg zijn er paar twists die je bij de les houden, mocht je dat al niet zijn.

© RtH okt 2018