Het pleidooi van Steve Cavanagh

Titel Het pleidooi
Auteur Steve Cavanagh
Oorspr. titel The Plea © 2016 | Vertaling: Ralph van der Aa
Gegevens Paperback | blz. 443 | De Boekerij | juni 2017
ISBN 978 94 225 7160 6  978 94 023 0222 6
NUR/NUGI 330 (spannende boeken algemeen)
Waardering 8
Inhoud:

Advocatenkantoor Harland & Sinton is al jarenlang de spil van een wereldwijd fraudenetwerk maar nu zit de FBI hen op de hielen. Wanneer David Child, een rijke cliŽnt van de firma, wordt gearresteerd op verdenking van moord, vraagt de FBI Eddie Flynn om er voor te zorgen dat Child wil getuigen tegen Harland & Sinton. Zodra Eddie David Child ontmoet, weet hij instinctief dat de man onschuldig is, ondanks het overweldigende bewijs tegen hem.

Maar de FBI is in het bezit van belastend materiaal over zijn vrouw Christine en voert de druk gestaag op. Voor Eddie is dat dat het begin van een adembenemde race tegen te klok: niet alleen moet hij de Childs onschuld zien te bewijzen, hij moet ook voorkomen dat Christine in handen valt van de FBI of de gewetenloze advocaten van Harland & Stilton...


 

Recensie:

Een pleidooi voor Steve Cavanagh

Geen tijd om te sterven later omgedoopt tot De verdediging is het debuut van de Noord- Ierse schrijver Steve Cavanagh. En wat voor een debuut: hoog tempo, scherpe dialogen, vol actie en onverwachte wendingen met een sympathieke hoofdrolspeler, Eddie Flynn, die het van oplichter tot advocaat heeft geschopt. Het smaakte meteen naar meer. En gelukkig een jaar later keert Cavanagh terug mťt Eddie Flynn!  De vraag is kan hij met Het pleidooi het niveau van zijn debuut evenaren of tenminste benaderen? Absoluut!!

Eddie Flynn moet David Child, een miljardair die een ingewikkeld computeralgoritme heeft geschreven voor het digitaal transporteren van geld, verdedigen voor moord. Verdedigen is niet het goede woord want Eddie moet van de FBI en CIA zorgen dat zijn cliŽnt veroordeeld wordt anders wordt zijn vrouw die werkt voor het prestigieuze advocatenkantoor Harland & Sinton beschuldigd voor handelen met voorkennis. Aan de hand van de feiten lijkt zijn cliŽnt schuldig maar vanaf het moment dat Flynn Child ontmoet, gelooft hij in zijn onschuld. En Flynn zou Flynn niet zijn als hij niet tegen de FBI en CIA in gaat en probeert zowel zijn cliŽnt als zijn vrouw te redden.

Eddie heeft echter niet alleen met de veiligheidsdiensten te maken maar ook de gewetenloze aanklager Zader (zonder Darth) die gebeten is op een veroordeling puur voor zijn eigen politieke ambitie. Wat volgt is een gevecht met spetterende rechtbankscŤnes, spannende achtervolgingen en ontsnappingen, onverwachte twists and turns en een complex plot, en dat alles in een moordend tempo vanaf de allereerste pagina.

Het pleidooi is net als zijn debuut een regelrechte pageturner; zodra je er in begonnen bent, kun je niet meer stoppen dus wees gewaarschuwd. Maar als je van slimme, actievolle, bij vlagen lichtvoetige en humoristische rechtbankthrillers in een meedogenloos tempo houdt dan is deze serie met de sympathieke Eddie Flynn in de hoofdrol een absolute aanrader!!

© RtH maart 2018