Gebroken belofte van Corban Addison

Titel Gebroken belofte
Auteur Corban Addison
Oorspr. titel The garden of burning sand  © 2013 | Vertaling: Els van Son
Gegevens Paperback | blz. 400 |  Luitingh  | 2013
ISBN 978 90 245 3887 4
NUR/NUGI 305 (literiare thriller)
Waardering
Inhoud:
 
In Lusaka, Zambia, wordt een meisje gevonden. Ze is in shock en alles wijst erop dat ze is verkracht. De Amerikaanse hulpverlener Zoe Fleming wordt gevraagd de zaak te onderzoeken. Samen met politie-agent Joseph komt Zoe erachter dat de belager de zoon is van de machtige industrieel Frederick Nyambo, die connecties heeft met de regering. Maar de belangen van Nyambo's familie blijken zwaarder te wegen dan de toekomst van zijn gewelddadige zoon...Recensie:

Aanklacht tegen hardnekkig bijgeloof en falend rechtsysteem

Enkele jaren geleden las ik het spannende maar vooral aangrijpende Gestolen onschuld van Corban Addison over twee zusjes die na een tsunami in handen vallen van mensenhandelaars. Het is een zeer indrukwekkend verhaal en ik was dan ook zeer benieuwd naar zijn volgende boek Gebroken belofte dat zich afspeelt in donker Afrika en gaat over de misstanden ten aanzien van HIV, verkrachting en kindermisbruik.

ZoŽ is een idealistische Amerikaanse mensenrechtenadvocaat  die in Zambia is gestationeerd en strijd voert tegen het Afrikaanse rechtssysteem. Als Kuyeya, een meisje met Downsyndroom, in de sloppenwijken van Lusaka, de hoofdstad van Zambia, op brutale wijze is mishandeld en verkracht, gaat ZoŽ samen met de politieman Joseph Kambuta op jacht naar de dader. Hun onderzoeken leiden hen naar de zoon van een machtige zakenman die connecties heeft met hooggeplaatste politici en de rechterlijke macht. Het lijkt daarom een schier onmogelijke opdracht om de dader voor het gerecht te krijgen; laat staan veroordeeld. Helemaal omdat het land midden in een broeierige verkiezingsstrijd is verwikkeld.

ZoŽ en Joseph wordt gestalkt en bedreigd maar laten zich niet uit het veld slaan. Ze worden gesteund door de westerse gemeenschap in Zambia en het mensenrechtenkantoor van ZoŽ. De sleutel om tot een rechtszaak te komen, lijkt te liggen in de dagboeken van Kuyeya's moeder en de medewerking van enkele onwelwillende getuigen. Daarnaast voert ZoŽ nog een persoonlijk gevecht met haar vader die zich in Amerika verkiesbaar heeft gesteld en het budget voor ontwikkelingshulp terug wil schroeven.

In deze roman gaat Corban Addison in op de de schokkende realiteit van kinderen in Zambia met een handicap. Vier op de vijf kinderen met een verstandelijke beperking sterft voor hun vijfde verjaardag, en meisjes met een handicap worden vaker verkracht dan hun gezonde leeftijdsgenootjes. Ook verschaft hij inzicht in de gebrekkige faciliteiten van de laboratoria en kromme wetten t.a.v. het gebruik van DNA. Daarnaast is er nog het blinde  vertrouwen in de adviezen van lokale medicijnmannen. Voor ons westerlingen zijn dit onbegrijpelijke toestanden.

Gebroken belofte is een aanklacht tegen het hardnekkige bijgeloof rond HIV en het hoge aantal (kinder) verkrachtingen in Zambia. Het is tevens een protest tegen het falende rechtssysteem, misvattingen en gebrekkige medische faciliteiten. Niet iedereen wil blijkbaar met dergelijke toestanden geconfronteerd worden want de boeken die Addison hierna nog heeft geschreven - over piraterij in SomaliŽ en de ďsweatshopsí in India - zijn helaas niet meer in het Nederlands verschenen. Dat is erg spijtig want buiten dat Corban Addison mooi kan schrijven weet hij de minder leuke kanten van het leven op een spannende wijze onder de aandacht te brengen.

© RtH dec. 2018