Glenn Meade

Nachtvlucht van Glenn Meade

Titel Nachtvlucht
Oorspr. titel Unquiet Ghosts  © 2017 | Vertaling: Roelof Posthuma
Gegevens Paperback | blz. 464 | Uitgeverij Kok | mei 2017
ISBN 978 90 297 2650 4    978 90 297 2651 1
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering n.n.b.
Inhoud:

In de thriller ‘Nachtvlucht’ van Glenn Meade komt een man de 8 miljard dollar op het spoor die in 2003 verdween tijdens de Irakoorlog. Een ontdekking die hij met zijn leven zal moeten betalen… 

Met haar liefhebbende echtgenoot en twee prachtige kinderen leidt Kathy Kelly een perfect leven tot het op een nacht compleet wordt verwoest. Haar man en kinderen verdwijnen tijdens een chartervlucht in een heftige storm. Het vliegtuig wordt niet gevonden, maar het lijdt geen twijfel dat ze zijn omgekomen.

Na een periode van diepe rouw, krabbelt Kathy weer op en wordt ze zelfs verliefd. Maar dan stuit ze op informatie waaruit blijkt dat haar gezin nog in leven is en dat haar man met opzet verdween met hun kinderen. Ze weet niet hoe snel ze naar hen op zoek moet gaan. Algauw ontdekt ze dat ze niet de enige is die hen wil vinden. Haar man blijkt op de hoogte te zijn van een geheim dat de regering koste wat kost verborgen wil houden. Een geheim dat als een doos van Pandora een oneindige stroom van wraak kan ontketenen. Een geheim dat Kathy’s leven voor een tweede keer volledig ondersteboven keert.

Prijsvraag: Sinds welk jaar geeft Uitgeverij Kok de boeken van Glenn Meade uit? Antwoord: 2012
De winnares heeft inmiddels een exemplaar van Nachtvlucht ontvangen.


 
 
Recensie:

Eigentijdse oorlogsroman over verduistering, kunstroof, verraad en corruptie

Tijdens de Irak-oorlog hadden de Verenigde Staten honderden miljarden dollars!! gereserveerd voor de wederopbouw van het vroegere Mesopotamië. Ook de Verenigde Naties had een slordige 30 miljard op buitenlandse rekeningen geparkeerd t.b.v. herstelprojecten. Van al dat geld is naar schatting tussen de 8 en 12 miljard in rook opgegaan; verdwenen in zakken van Iraakse leiders, corrupte Amerikaanse militairen, politici en zakenlieden met dubieuze aanbestedingsprojecten. Veel van die zakenlui hebben nauwe banden met de Republikeinse en Democratische partij. Onderzoek naar de corruptie en de verdwenen fondsen werden, en worden, tegengewerkt door de overheid en de pers mocht, en mag, bepaalde zaken niet publiceren. Naast alle miljarden zijn ook kunstschatten van onschatbare waarde uit Irak ontvreemd die waarschijnlijk in privécollecties zijn beland. Ondertussen worstelen teruggekeerde militairen met post traumatisch stress syndroom t.g.v. van die zelfde oorlog maar daar is ironisch genoeg amper geld voor terwijl de oorlogsprofiteurs in alle vrijheid genieten van hun verduisterde geld en kunstvoorwerpen. Dit zijn de wrange ingrediënten van de spannende thriller Nachtvlucht van de Ierse schrijver Glenn Meade.

Kathy Kelly, woont op het landgoed bij haar vader nadat haar man Jack en haar twee kinderen, Sean en Amy, zijn omgekomen bij een vliegtuigongeval in het onherbergzame gebied van de Smoky Mountains in de staat Tennessee. Het toestel met de lichamen is nooit teruggevonden. Maar acht jaar na dato worden bij toeval de restanten van het neergestorte toestel gevonden. Op de crashsite wordt slechts één lichaam aangetroffen: dat van de piloot. De autoriteiten vermoeden dat Jack en de kinderen de crash hebben overleefd maar waarom heeft Jack dan in al die jaren geen contact met Kathy opgenomen? Heeft het te maken met het FBI-onderzoek of met Irak waar Kathy’s vader, haar broer Kyle en Jack samen op missie zijn geweest? Wat is daar gebeurd? Waarom stellen plots zoveel mensen belang in haar en Jack? Het lijkt er steeds meer op dat Jack ergens bij betrokken is geraakt in Irak en dat hij daarom is gevlucht of ….vermoord. En dan is er nog de geheimzinnige dood van Kathy's moeder.

Genoeg raadsels dus en beetje bij beetje worden deze gedurende het verhaal ontrafeld. Het boek bevat veel cliffhangers en tijdsdrukmomenten waardoor de spanning wordt opgevoerd maar de onthullingen stellen helaas vaak weinig voor. Teveel en te vaak moeten personages Kathy iets vertellen of laten zien. Ondanks dat ik medelijden met Kathy had, was ik niet heel erg met haar begaan. Er zat sowieso geen enkel aansprekend personage in Nachtvlucht voor wie ik veel sympathie voelde. Op een paar scènes na wist Meade me dan ook nauwelijks te raken.

Nachtvlucht is een eigentijdse roman over verduistering, kunstroof, verraad, corruptie en de naweeën van de Irak-oorlog. Het verhaal is een kruising tussen Spoorloos van Harlan Coben en Sutler van Richard House. Hoewel de basiselementen tot de verbeelding spreken is de uitvoering matig. Het leest makkelijk weg maar het is geen topper daarvoor is het verhaal te routineus en te afstandelijk geschreven. En dat is spijtig want Glenn Meade kan veel beter, dat heeft hij meer dan eens bewezen met zijn oudere werk. Maar voor de wat minder veeleisende lezer is Nachtvlucht een prima pageturner.

© RtH juli 2017