Glenn Meade

De jacht van Glenn Meade

Titel De jacht
Oorspr. titel The Last Witness  © 2014 | Vertaling: Ernst Bergboer
Gegevens Paperback | blz. 399 | Uitgeverij Kok | okt 2014
ISBN 978 90 435 2334 9    978 90 435 2335 6
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 7
Inhoud:

Bekijk onderaan de Engelse trailer van dit boek of blader door het leesfragment

20 jaar geleden. Na een bloedbad in een kamp bij Sarajevo wordt tussen de slachtoffers een meisje gevonden. Ze is zo getraumatiseerd dat ze niet kan praten.

Carla Lane weet maar weinig van wat zich destijds in BosniŽ afspeelde. Ze leidt een gelukkig leven in New York. Totdat haar man om onbegrijpelijke redenen wordt vermoord en ze zich ineens vreemde dingen herinnert. Als laatste getuige van de massamoord, besluit ze de verantwoordelijken op te sporen. Tenminste als ze haar niet eerst vinden.


Recensie:

Postuum eerbetoon aan de slachtoffers van de etnische zuiveringen op de Balkan

Na het overlijden van president Tito in 1981 begonnen etnische groeperingen binnen de Joegoslavische federatie nationalistische gevoelens te ontwikkelen. Toen acht jaar later het Oostblok ineenstortte en de Joegoslavische elite niet goed wist hoe het verder moest, kregen de tot wasdom gekomen nationalisten vrij spel. De gevaarlijkste nationalistische ideeŽn kwamen van Slobodan Miloöević die alle ServiŽrs wilde verenigen in een etnisch Servische staat. Hij liet niet-Serven opsluiten in zogenaamde detentiekampen waar ze werden vernederd, verkracht en vermoord of langzaam verhongerden of stierven aan onderkoeling en ziektes. Hoofdpersoon uit De jacht, Carla Lane, en haar familie worden ook in ťťn van deze kampen opgesloten.

Twintig jaar later: Carla heeft het kamp overleefd en woont met haar man Jan in Amerika. Het stel is gelukkig getrouwd en Carla is in verwachting van haar eerste kindje. Haar wederhelft, een succesvol concertpianist, moet voor zijn werk vaak op reis en blijft soms langer weg dan nodig lijkt. Carla wil dat met hem bespreken maar voor ze hem kan vragen, wordt hij geliquideerd. Als de initiŽle schok voorbij is, ontdekt Carla dat de extra tijd die haar overleden man voor zijn reizen nam te maken had met hŠŠr verleden. Met hulp van een psychiater zijn vlak na de oorlog haar traumatische ervaringen ver weggestopt maar na de moord op haar man wordt het tijd om onder supervisie van dezelfde psychiater het verleden weer op te rakelen. Hij geeft Carla het dagboek van haar moeder dat op miraculeuze wijze bewaard is gebleven. Carla komt er al lezende achter dat haar broertje misschien nog in leven is. Maar ook dat de daders nog op vrij voeten zijn. En dan is het jachtseizoen geopend.

Glenn Meadeís inspiratie voor deze thriller ontstond na een gesprek met een jonge vrouw die naar KroatiŽ afreisde om haar DNA te laten vergelijken met de lichamen die in een massagraf waren gevonden. Ze hoopte op die manier zekerheid te krijgen over haar vermiste familieleden. Meade wilde deze anonieme slachtoffers een gezicht geven en bedacht dit fictieve verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten.

De jacht bestaat grofweg uit twee delen. Een terugblik op de gebeurtenissen uit het verleden middels dagboekfragmenten en het heden waarbij Carla op zoek gaat naar haar verdwenen familieleden en de daders die hier verantwoordelijk voor waren. Het eerste deel van het verhaal wist me meer te boeien dan Carlaís jacht op de daders. De dagboekfragmenten zijn namelijk hartverscheurend om te lezen. De gruwelijkheden in het detentiekamp deden me denken aan de mensonterende toestanden in Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wreedheden waarvan iedereen dacht - en hoopte - dat zoiets nooit weer zou voorvallen. Maar het gebeurde toch en de wereld keek vanaf de zijlijn toe. Pas toen enkele journalisten in het geheim beelden wisten te maken van de misstanden in kamp Omarska kwamen de wereldleiders in actie. Voor tienduizenden slachtoffers helaas veel te laat.

De oorlog in voormalig JoegoslaviŽ in de jaren 90 is grotendeels langs me heen gegaan. Ik zag af en toe beelden op het journaal maar schonk er verder weinig aandacht aan. De dagelijkse, triviale beslommeringen kregen vaak snel de overhand. Ook het JoegoslaviŽ-tribunaal dat ca. 10 jaar later plaatsvond, beleefde ik ongeveer op dezelfde afstandelijke wijze. Ik vond het daarom schokkend om te ontdekken wat er werkelijk in deze burgeroorlog is gebeurd. Het verhaal en de personages mogen dan fictief zijn maar de gruwelijke misdaden zijn helaas maar al te waar. Meade heeft de slachtoffers van deze etnische zuiveringen op de Balkan met De jacht een postuum eerbetoon gegeven.

© RtH 27-3-2015