Glenn Meade

Het Romanov mysterie van Glenn Meade

Titel Het Romanov mysterie
Oorspr. titel The Romanov Conspiracy  © 2012 | Vertaling: Roelof Posthuma
Gegevens Paperback | blz. ca. 512 | Uitgeverij Kok | juni 2013
ISBN 9789043521680
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 8
Inhoud:

Bekijk onderaan de fraaie Engelse trailer van dit boek of blader door het leesfragment.

Een internationaal team graaft aan de rand van de hedendaagse Russische stad Jekaterinenburg, waar de koninklijke familie Romanov in juli 1918 werd geŽxecuteerd. Daar ontdekt de Amerikaanse forensisch archeoloog Laura Pavlov in de permafrost van een voormalige mijnschacht een perfect bewaard gebleven lichaam.

De overblijfselen bieden dramatische nieuwe aanwijzingen over de verdwijning van de Romanovs en in het bijzonder hun beroemde dochter, Prinses Anastasia, wiers dood altijd nog een vraagteken is. Pavlovís ontdekking voert haar op een onwaarschijnlijke reis naar Ierland, waar een zorgvuldig verborgen verslag van een jaren oude geheime missie op het punt staat de geaccepteerde loop van de wereldgeschiedenis te veranderen om haar terug te werpen in het verleden - in een maalstroom van bedrog, geheimen en leugens.

Gebaseerd op historische feiten is het Romanov mysterie een spannend verhaal over liefde en vriendschap getest door de oorlog, en een wanhopige strijd tussen wraak en verlossing, afgezet tegen een van de meest bloedige en brutale revoluties in de wereldgeschiedenis.Recensie:

Majestueuze pageturner vol actie

Het lot van de Romanovs blijkt bijna 100 jaar na dato de gemoederen nog steeds bezig te houden. Zo verscheen in 2005 De Romanov voorspelling van Steve Berry en drie jaar later Een oude schuld van Robert Goddard; een thriller over het leven van Anastasia, de bekendste dochter van de tsaar. Anno 2013 komt Glenn Meade met een nieuwe hypothese over de laatste dagen van het Russische vorstenhuis gebaseerd op waargebeurde feiten.

In de nacht van 16 op 17 juli 1918 verdwenen de Romanovs spoorloos uit Jekaterinenburg. Volgens sommige werden ze gedood door de bolsjewieken. Anderen beweren dat ze zijn ontkomen. De waarheid blijft een mysterie. Als dr. Pavlov in de permafrost het goed geconserveerde lichaam van een jonge vrouw vindt, denkt ze een antwoord op dit raadsel te hebben gevonden. Ze vertrekt hals over kop naar Ierland. Daar heeft ze een ontmoeting met een Russische afstammeling van Leonid Yakov, toenmalig hoofd van de Russische geheime dienst. De nakomeling heeft informatie over de gevonden vrouw en de gebeurtenissen die tot haar dood hebben geleid.

De Eerste Wereldoorlog is bijna afgelopen en de Russische revolutie is in alle hevigheid losgebroken. De bolsjewieken hebben tsaar Nicolai Romanov afgezet en naar  Jekaterinenburg overgebracht. De Westerse wereld bekijkt de situatie met het nodige wantrouwen, bevreesd dat de sociale onrust overwaait naar hun contreien maar ook om financiŽle redenen. Amerika en Frankrijk hebben namelijk grote sommen geld aan Rusland  geleend. In overleg met het Engelse koningshuis beramen de Amerkanen een gewaagd plan om de tsaar en zijn gezin uit de klauwen van de communisten te verlossen.

Joseph W. Boyle, beter bekend als Klondike Joe Boyle, krijgt de onmogelijke opdracht de tsaar en zijn gezin te bevrijden. Eerder wist Boyle vijftig vooraanstaande Roemeense burgers uit Odessa te redden wat hem de perfecte kandidaat maakt voor deze hachelijke onderneming. Bovendien heeft hij geholpen bij het reorganiseren van het Russische spoorwegnet waardoor hij goed bekend is met de infrastructuur van het land. Voor de bevrijding van de Romanovs krijgt Boyle hulp van Uri Andrev, een gevluchte Rus en de Ierse vrijheidsstrijdster Lydia Ryan. Ter plaatse krijgt het team ondersteuning van de ondergrondse organisatie, de Broederschap van Sint Johannes van Tobolsk, en van Philip Sorg, een Amerikaanse spion die de bewegingen rond de Romanovs nauwlettend in de gaten houdt. Helaas, na een akkefietje met zijn huisbaas komt de sadistische inspecteur Victor Kazan, Sorg op het spoor. De reddingsmissie wordt een race tegen de klok als het net zich steeds dichter rond de bevrijders sluit.

Het Romanov mysterie is het ongelofelijke verhaal over een geheime reddingsactie van de tsarenfamilie ware het niet dat het op authentieke feiten is gebaseerd.  Het is een heroÔsch epos over moed, kameraadschap, trouw, verraad en vaderlandsliefde ten tijde van de Russische revolutie. Naast de oplopende spanning bevat het boek ook vele interessante geschiedkundige weetjes.
Glenn Meade kan zich qua mix van spanning en historische feiten moeiteloos meten met Dan Brown. In mijn ogen is Meade zelfs beter omdat hij feiten en fictie beter weet te doseren dan zijn wereldberoemde vakgenoot waardoor het tempo voortdurend hoog blijft. Het Romanov mysterie is dan ook een majestueuze pageturner vol actie.
 

© RtH 24-7-2013