Glenn Meade

De tweede Messias van Glenn Meade

Titel De tweede Messias
Oorspr. titel The second Messiah  © 2011 | Vertaling: Marijne Thomas
Gegevens Paperback | blz. 478 | Uitgeverij Kok | 2012
ISBN 9789043509718
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 8-
Inhoud:

Iedereen is op zoek naar de boekrol - velen zijn bereid ervoor te moorden.

In de woestijn bij Jeruzalem ontdekt een archeoloog een Dode Zeerol. Voordat hij de tweeduizend jaar oude tekst kan ontcijferen, wordt hij vermoord. De boekrol, die lijkt te spreken over niet ťťn, maar twee messiassen, wordt gestolen. Archeoloog Jack Crane en politie-inspecteur Lela Raul gaan op zoek naar de waarheid. Kunnen ze de boodschap achterhalen voordat hun het zwijgen wordt opgelegd en de boekrol voorgoed vernietigd wordt.

Recensie:

Laat je bekeren (en bekoren) door De tweede Messias

Na het uitkomen van De Da Vinci Code heeft de uitgeverswereld Dan Brown tot de ongekroonde koning van de "relithriller" gebombardeerd. Of je het daar nu wel of niet mee eens bent, het succes van deze bestseller heeft het genre weer op de kaart gezet. Helaas vaak met, literair gezien, teleurstellende navolgingen. De tweede Messias van Glenn Meade is daar de spreekwoordelijke uitzondering op. Op zich niet vreemd want deze, in ons land tamelijk onbekende, Ierse schrijver heeft zijn sporen in het thrillergenre reeds ruimschoots verdiend. Al vanaf zijn, met lovende kritieken overladen, debuut Brandenburg uit 1994 weet hij met zijn spannende boeken menig lezer op het puntje van zijn stoel te houden. Met De tweede Messias is dat niet anders. Het leek er overigens lange tijd op dat zijn nieuwste roman niet eens in Nederland zou verschijnen omdat de samenwerking met Holkema & Warendorf was beŽindigd. Gelukkig heeft hij onderdak gevonden bij uitgeverij Kok in Utrecht die m.i. met Glenn Meade een topper binnen heeft gehaald.

Onder een stel archeologen heerst grote opwinding als bij Qumran in IsraŽl een Dode Zeerol met een zeer controversiŽle tekst uit het begin van de onze jaartelling wordt ontdekt. Maar alvorens het hele document kan worden ontcijferd, wordt professor Green, de leider van de opgraving, vermoord en het kostbare perkament gestolen. Jack Crane, de vinder van de papyrusrol, wordt verdacht van de moord maar voordat hij gearresteerd kan worden, slaat hij op de vlucht om de ware dader(s) en het mysterieuze geschrift te achterhalen. Maar er zijn meer partijen, om uiteenlopende redenen, in de opzienbarende boekrol geÔnteresseerd.

Ongeveer tegelijkertijd breekt er in het Vaticaan grote paniek uit als de pas gekozen paus openheid van zaken wil geven. Hij wil alle archieven openstellen en inzage verlenen in de financiŽn van het Vaticaan. De nieuwe paus wil terug naar de basis van het geloof zoals Jezus die volgens hem ooit bedoeld heeft. Dit levert hem veel goodwill op binnen de congregatie van de rooms-katholieke kerk maar minstens zoveel weerstand. Sommige zien in hem de nieuwe Messias anderen de antichrist die ten koste van alles uitgeschakeld moet worden.

De tweede Messias is een kruising tussen Het Bernini mysterie en De Da Vinci Code van de al eerder aangehaalde Dan Brown. Lezers die de boeken hebben gelezen, zullen de overeenkomsten er moeiteloos uithalen. Glenn Meade heeft echter een heel ander feit uit het Heilige Schrift als vertrekpunt genomen en dat uitgewerkt tot een spannend geheel. Zijn hoofdrolspeler Jack Crane is een archeoloog ŗ la Indiana Jones die met hulp van plaatselijke bedoeÔenen en het knappe nichtje van de vermoorde expeditieleider zijn onschuld probeert te bewijzen. Zijn zoektocht is uiteraard niet van gevaar ontbloot want er zijn meer gegadigden op zoek naar de geruchtmakende papyrusrol waarbij zaken uit het verre, en meer nabije, verleden plots in een ander licht kunnen komen te staan.

Al vanaf de openingszin word je het verhaal ingetrokken. Meade sleurt je in hoog tempo van Qumran in het oosten van IsraŽl via JordaniŽ naar Maíloula net over de grens in SyriŽ en uiteindelijk naar het middelpunt van de christelijke macht: Rome. Hij wisselt zo nu en dan van perspectief tussen de verschillende belanghebbende partijen maar het mysterie waar het allemaal omdraait blijft lang in het duister gehuld. Daarnaast eindigt ieder hoofdstuk steevast met een cliffhanger waardoor je voortdurend door wilt lezen.

Een minder punt van dit boek zijn de nogal stereotype karakters: knappe, stoere archeoloog, mooie vrouwelijke metgezel en meedogenloze schurken maar verder bevat deze onderhoudende roman alles wat een goede (reli)thriller moet hebben: spannende achtervolgingen, nipte ontsnappingen, onbekende mollen, mysterieuze codes en onverwachte wendingen en dat alles verweven met feiten uit de geschiedenis en het heden. In zijn nawoord licht Meade nog even de uitgangspunten en de gebruikte gegevens toe die ten grondslag lagen aan deze filmisch geschreven thriller.

De tweede Messias is niet Meadesí beste boek, daarvoor mist het teveel diepgang en is het niet origineel genoeg maar het is wel een regelrechte pageturner. Als je voor de vakantie nog spannende lectuur zoekt in de stijl van Het Bernini mysterie en De Da Vinci Code dan is dit een perfecte keus. Laat je daarom net als ik bekeren tot en bekoren door De tweede Messias van Glenn Meade.

© RtH 17-7-2012
    

Ga naar Constantine, discipel van de duivel