Dan Brown

Val McDermid is opgegroeid in Kirkcaldy aan de oostkust van Schotland. Kirkcaldy is een klein plaatsje dat beroemd is om twee dingen: er wordt linoleum gemaakt en het is de geboorteplaats van de econoom Adam Smith. Het bevindt zich midden in de mijnstreek van Fife. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door bij haar grootouders in het mijnstadje East Wemyss.

Tot ieders verbazing, en die van haar zelf, werd ze op haar zeventiende toegelaten tot St. Hilda's College in Oxford als student Engels en was een van de jongste studenten ooit en de eerste die afkomstig was van een Schotse openbare school. Ze overleefde de cultuurschok van Kirkclady naar Oxford, een plaats waar niemand haar accent verstond, en greep elke gelegenheid aan om te leren

McDermid had altijd al willen schrijven, vanaf het moment dat ze zich realiseerde dat al die boeken die in de bibliotheek stonden door mensen van vlees en bloed waren geschreven. Maar iedereen vertelde haar dat het onmogelijk was van de pen te leven en dat ze een echte baan nodig had. McDermid wist dat ze niet het soort mens was die geschikt is voor een echte baan, een baan van negen tot vijf met een keurige hiŽrarchische carriŤrestructuur, dus werd ze journalist. Veertien jaar lang werkte ze voor nationale kranten in Glasgow en Manchester.

Ondertussen probeerde ze een echte auteur te worden. Haar eerste werk was, zoals ze zelf zegt "een typisch product van een 21-jarige: vol verkrampte menselijke relaties, liefde, haat, verdriet, angst en natuurlijk niet te vergeten: de diepere betekenis van het leven". Geen uitgever zag er brood in, maar een bevriende acteur was echter van mening dat het een goed toneelstuk zou zijn. Dus veranderde ze de roman in een scenario. Zo werd McDermid, op haar 23ste, een toneelschrijfster wier werk nog werd uitgevoerd ook.
Daarna begon McDermid met het schrijven van Misdaadromans. Haar eerste Report for Murder schreef ze in 1984 en werd in in 1987 door The Women's Press uitgegeven. De rest is geschiedenis.

In 1991 besloot McDermid haar vaste baan op te zeggen en haar tijd volledig aan schrijven te besteden. Vier jaar lang recenseerde ze misdaadromans voor de Manchester Evening News en nog regelmatig schrijft ze recensies voor diverse nationale kranten.

Val McDermid verdeeld haar tijd tussen haar Victoriaanse huis in het zuiden van Manchester en Northumberland. Ze heeft een zoon en 3 katten.

Ze heeft diverse prijzen gewonnen voor haar werk, waaronder de Anthony Award voor De terechtstelling en de Gold Dagger Award voor De sirene. In 2010 won ze de prestigieuze Diamond Dagger Award voor haar gehele oeuvre.

OfficiŽle website: http://www.valmcdermid.com/index.html