Doorbreek de stilte van Val McDermid

Titel Doorbreek de stilte
Oorspr. titel Splinter the silence ©  2015 | Vertaling: Frank Lefevere
Gegevens Paperback | blz. 320  | Luitingh Sijthoff | aug 2016
ISBN 978 90 245 7208 3   978 90 245 7209 0
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering
Inhoud:

Negende thriller met hoofdinspecteur Carol Jordan en psycholoog Tony Hill.

Carol Jordan, terug bij de recherche hoort van een onwaarschijnlijke zelfmoord: een succesvolle vrouw blijkt te zijn vergast. Carols goede vriend, Tony Hill, herinnert zich nog een recente onbegrijpelijke suïcide, die volgde op een online stalking.
Al gauw zijn Carol en Tony een seriemoordenaar op het spoor. Een killer die niet te verliezen en niets te vrezen heeft... en de verdachte moordgevallen blijven zich voordoen.

Ondertussen wordt Carol gedwarsboomd binnen de politie. Recensie:

Warm weerzien met oude bekenden

In het vorige deel De vervangster leek een voorzichtige toenadering tussen Tony en Carol tot de mogelijkheden te behoren, na de, naar zich eerder liet aanzien, onherstelbare breuk. Maar dat was slechts schijn want na dat avontuur trok Carol zich nog verder terug, totdat..

Het Team Zware Misdrijven (TZM) is na de slachting in Moment van afscheid opgedoekt en de oud-leden zijn over diverse afdelingen in de regio verspreid. Carol heeft zich teruggetrokken op de hoeve van haar vermoorde broer en vult haar dagen met het slopen en het heropbouwen van de boerderij. De rest van de tijd grijpt ze naar de fles om haar demonen te kalmeren. Haar dichtstbijzijnde buurman woont 5 km verderop en is één van de weinige personen met wie ze nog enigszins contact heeft. Op het moment dat ze haar dieptepunt heeft bereikt, krijgt ze een uniek aanbod: leiding geven aan een bovenregionaal Team Zware Misdrijven. Ze mag haar eigen unit samenstellen en moet alleen verantwoording afleggen aan John Brandon, haar voormalige chef bij de Bradfield Politie. Maar niet iedereen is even enthousiast over haar voorgenomen herbenoeming.

In deze negende Tony Hill en Carol Jordan thriller komt het TZM weer bij elkaar. Omdat het team nog geen high profile moordzaak heeft om zich mee bezig te houden, onderzoeken ze, om een beetje warm te draaien, enkele zelfmoordgevallen van vrouwen die publiekelijk een maatschappelijk probleem aan de kaak hebben gesteld. Het gevolg was dat deze dames een tsunami van cyberbagger over zich heen kregen. Aanvankelijk werden ze alleen maar strijdvaardiger maar uiteindelijk leken ze toch onder de vreselijke bedreigingen te bezwijken. Wat begon als een vingeroefening voor het team wordt plots werkelijkheid als Tony een patroon ontdekt waardoor de zelfmoorden plots in een heel ander daglicht komen te staan.

McDermid bewijst met Doorbreek de stilte ook zonder gewelddadige scènes, martelpraktijken of bloederige moorden een even onderhoudend als spannend verhaal over Tony Hill en Carol Jordan te kunnen schrijven. Het boek draait om vrouwenhaat en de minder fraaie kant van Social Media: namelijk het laffe, anonieme, ongenuanceerde cyberpesten. Maar het gaat vooral over de worsteling van Carol met haar verleden en drankzucht, de herintroductie van het team en hoe ‘t een ieder van hen is vergaan. Dat lijkt saai maar dat is het totaal niet. Integendeel zelfs. Doorbreek de stilte is misschien qua geweld veel ingetogener dan de rest van de reeks maar door het uitdiepen van de overige karakters wint de serie alleen maar aan kracht. Met het opvoeren van een aantal nieuwe personages injecteert de Schotse auteur meteen wat vers bloed in de groep. De hereniging van het TZM voelde als een warm weerzien met oude bekenden. Bovendien is het boek zwanger van de belofte dat er meer moois op komst is.

RtH © nov 2016