De vervangster van Val McDermid

Titel De vervangster
Oorspr. titel Cross and Burn ©  2013 | Vertaling: Frank Lefevere
Gegevens Paperback | blz. 416  | Luitingh Sijthoff | juni 2014
ISBN 978 90 218 0634 1
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 8-
Inhoud:

Achtste thriller met hoofdinspecteur Carol Jordan en psycholoog Tony Hill.

Jarenlang vochten ze zij aan zij tegen de misdaad: psycholoog Tony Hill en rechercheur Carol Jordan. Hun vriendschap is kapotgeslagen door verdriet en schuldgevoel. Ze hebben geen contact meer. Maar misdaad gaat altijd maar door... 

Een seriemoordenaar heeft het voorzien op vrouwen. Stuk voor stuk lijken ze onrustbarend veel op Carol Jordan. Wanneer er een DNA-spoor bij een slachtoffer gevonden wordt, lijkt er maar één antwoord mogelijk: Tony Hill is betrokken. 

Rechercheur Paula MacIntyre, die niet meer voor Carol werkt maar voor een nieuwe baas, staat voor een verschrikkelijk raadsel. De gebeurtenissen die volgen, dwingen Tony en Carol ertoe om voor zichzelf en voor elkaar te vechten zoals nooit tevoren.Recensie:

Fysieke en psychische brokstukken

Het Team Zware Misdrijven (TZM) kreeg in Moment van afscheid een zware dreun te verwerken die een diepe kloof in de eenheid en de vriendschap van Tony Hill en Carol Jordan heeft geslagen. Het is voor de lezer dan ook verstandig eerst dit boek te lezen omdat De vervangster verder gaat met de ravage die de zwaar gestoorde seriemoordenaar Jacko Vance heeft aangericht met zijn meedogenloze wraakactie.

Carol heeft ontslag genomen bij het politiekorps. Ze heeft ervoor gekozen om haar immense verdriet en falen te verwerken op het platteland van Yorkshire middels zware fysieke arbeid en lange wandelingen over de ruige weidelanden en verlaten heidevelden. Ze verwijt Tony de dood van haar broer en schoonzus en weigert ieder contact met hem. Tony op zijn beurt wordt verteerd door schuldgevoelens én het verdriet over het gemis van zijn beste vriendin.

Paula McIntyre, voormalig lid van TZM, is naar een ander korps gepromoveerd dat onder leiding staat van hoofdinspecteur Alex Fielding en krijgt meteen te maken met een brute moord op een vrouw en een vermissing van een moeder van een 14-jarige jongen. Paula heeft altijd contact met Tony gehouden en gaat bij hem op bezoek om zijn mening over deze voorvallen te vragen. De zaak krijgt echter een dramatische wending als er weer een zwaar toegetakeld lijk wordt gevonden en keihard bewijs dat Tony aan de vermoorde vrouwen linkt. Hoofdinspecteur Fielding is ervan overtuigd dat Tony de dader is mede omdat de slachtoffers op Carol Jordon lijken. Niemand gelooft dat de profielschetser op enigerlei wijze bij de moorden betrokken is maar Fielding laat zich leiden door haar aversie tegen Tony en de ijzersterke bewijslast. Paula mobiliseert enkele leden van het oude team, inclusief Carol, om Tony vrij te pleiten ook al ondermijnt ze daarmee het onderzoek van haar eigen leidinggevende.

Waren Carol en Tony altijd de belangrijkste spelers in de serie, in deze thriller is de hoofdrol weggelegd voor Paula McIntyre. Zij was naast voorgenoemde personages het interessantste karakter met de meeste potentie in de verhalen van Val McDermid en dat komt in De vervangster tot uiting. De rol van Alex Fielding is curieuzer. In de verfilming van de boeken onder de titel “Wire in the blood” vertolkte Hermione Norris de rol van Carol Jordan. Na haar vertrek werd Alex Fielding in de persoon van Simone Lahbib de nieuwe tegenspeler van Tony Hill. Het is daarom vreemd dat Fielding als boekpersonage zo vastbesloten is om Tony achter de tralies te krijgen.

De vervangster is het achtste deel in de Tony Hill reeks. In deze aflevering heeft McDermid haar vaste format losgelaten. Zoals gezegd geen hoofdrollen voor Carol en Tony en geen TZM dat is opgeheven vanwege bezuinigingen. Het resultaat is er niet minder om. Je krijgt een andere kant van Carol en Tony te zien. Carol zwelgt in zelfmedelijden en heeft in een rigoureuze verbouwing een uitlaatklep voor haar woede gevonden. Tony komt aan de andere kant van de wet te staan en is afhankelijk van derden om zijn onschuld te bewijzen. Ironisch genoeg is er een seriemoordenaar voor nodig, en wat hulp van Paula, om ze weer nader tot elkaar te brengen. Er is er nog een lange weg te gaan maar er gloort hoop aan de horizon over een hereniging. De fysieke en psychische brokstukken zijn aan het helen. Op naar deel 9!

© RtH 20-8-2014