Moment van afscheid van Val McDermid

Titel Moment van afscheid
Oorspr. titel The retribution ©  2012 | Vertaling: Frank Lefevere
Gegevens Paperback | blz. 384  | Luitingh Sijthoff | 2012
ISBN 978 90 218 0634 1
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Gelezen 14 t/m 26 september 2012
Waardering 8-
Inhoud:

Zevende thriller met hoofdinspecteur Carol Jordan en psycholoog Tony Hill.

Er is één seriemoordenaar die bepalend is geweest voor het leven van profielschetser Tony Hill. Een die Hill het bloed in de aderen doet stollen: Jacko Vance.
En nu is Jacko weer opgedoken, sluwer en verknipter dan ooit. Jarenlang heeft hij in de gevangenis gezeten, maar hij is er op ingenieuze wijze in geslaagd om te ontsnappen. Hij heeft maar één doel: wraak nemen op Tony Hill en op alle anderen die hem indertijd te grazen hebben genomen - zoals inspecteur Carol Jordan. Tony beseft dat Jacko de jacht op hem geopend heeft, maar weet niet waar en wanneer hij zal toeslaan.

Recensie:

Wraakexpeditie van een ontsnapte seriemoordenaar

In 1997 verscheen het met de Golden Dagger bekroonde boek De sirene van Val McDermid. Het bleek de verpletterende start van een keiharde thrillerserie met psycholoog annex profielschetser Tony Hill en hoofdinspecteur Carol Jordan in de hoofdrol. Een jaar later volgde het al even huiveringwekkende tweede deel getiteld: Het profiel. Hierin wordt Tony als hoofd van de nieuwe Nationale Taakeenheid Profilering aangesteld en probeert hij anderen het vak van profielschetsen te leren. Hij geeft zijn team aspirant-profilers opdracht te onderzoeken of er een verband is tussen de verdwijningen van dertig tieners. Slechts één van Tony's leerlingen, Shaz Bowman, komt met een concrete hypothese. Ze beweert dat de beroemde tv-presentator Jacko Vance achter de verdwijning van de tienermeisjes zit maar die theorie is zo absurd dat niemand haar gelooft. Als ze zelf op onderzoek gaat en dat met de dood moet bekopen, wordt Vance na een lange en zenuwslopende jacht alsnog ontmaskerd en veroordeeld.

Nu veertien jaar later is de charismatische, meedogenloze seriemoordenaar Jacko Vance uit Het profiel terug. Hij is op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Oakworth ontsnapt en wil wraak op iedereen die hij verantwoordelijk acht voor zijn opsluiting. Het is zaak om Vance tijdig te stoppen voordat hij zijn sadistische vergeldingsacties kan uitvoeren maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Moment van afscheid, het zevende deel uit de reeks met Tony Hill, begint vrij traag zonder te vervelen overigens. Tussendoor blikt McDermid terug naar enkele gebeurtenissen uit Het profiel. Dat is ook hard nodig want die thriller stamt uit 1998 en hoewel ik me de grote lijnen nog wist te herinneren, waren er ook wat zaken en personages die ver waren weggezakt. Halverwege het boek schakelt McDermid naar een hogere versnelling en komt er meer tempo en actie in het verhaal. De wraaknemingen van Vance trekken een zware wissel op de toch al gecompliceerde relatie van Carol en Tony. Het Team Zware Misdrijven, dat op het punt staat te worden ontbonden vanwege vergaande bezuinigingen bij de politie, heeft de handen vol aan de slimme en inventieve Vance. De teamleden willen voordat TZM uiteen valt nog een keer laten zien waartoe ze in staat zijn. En dat is hard nodig ook want naast de wraakzuchtige Vance is er nog een andere seriemoordenaar bezig de straten van Worcestershire e.o. onveilig te maken.

McDermid heeft een vlotte en scherp observerende schrijfstijl. Uit haar vorige werk bleek ook al dat ze niet is blijven hangen in de vorige eeuw maar met haar tijd meegaat - ze is een verwoed twitteraarster - en ook in Moment van afscheid blijkt dat ze goed bekend is met de nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en op het gebied van de ICT.

Ik heb al heel wat bloederige en schokkende thrillers gelezen maar Val McDermid wist mij met Moment van afscheid toch nog te shockeren. Hoewel ik de eerste delen uit de serie de beste blijf vinden, is ook deze thriller weer zeer de moeite waard. Het einde van dit verhaal over een gestoorde, wraaklustige seriemoordenaar is niet alleen verrassend te noemen maar schreeuwt ook om een vervolg.

© RtH 28-9-2012

Volgende pagina