Blinde Obsessie van Val McDermid 2011

Titel Blinde obsessie
Oorspr. titel Trick of the dark  ©  2010 | Vertaling: Annemieke Oltheten
Gegevens Paperback | blz. 416  | Luitingh Sijthoff | 2011
ISBN 978 90 218 034590
NUR/NUGI 332 (thriller)
Gelezen 3 t/m 15 mei 2011
Waardering
Inhoud:

Wanneer de psychiater Charlie Flint een mysterieus pakketje krantenknipsels over een gruwelijke moord ontvangt, is haar interesse meteen gewekt. Het betreft een bruidegom in Oxford, die slechts een paar uur na de plechtigheid is vermoord. Charlie heeft genoeg tijd om op onderzoek uit te gaan: haar professionele leven is immers op een laag pitje gezet. Als getuige-deskundige heeft ze in de rechtszaal een psychopaat vrijgepleit die daarna vier vrouwen vermoordde. Sindsdien nagelt de pers haar aan de schandpaal en heeft de beroepsvereniging haar verboden haar vak uit te oefenen.

Charlie gaat terug naar de gesloten wereld van de universiteit van Oxford. Hoe dieper ze graaft, hoe meer ze overhoop haalt. En dat is gevaarlijk… 

Recensie:

Moord en vrouwenliefde

De Schotse schrijfster Val McDermid is vooral bekend geworden door haar spannende serie Wire in the blood met profielschetser dr. Tony Hill en inspecteur Carol Jordan in de hoofdrollen. Ze heeft net haar zevende boek Moment van afscheid uit deze serie afgemaakt. Tussen deze avonturen door schrijft ze ook stand-alone thrillers en Blinde Obsessie is daar één van.

Psychiater Charlie Flint worstelt zowel zakelijk als privé met haar leven. Als getuige- deskundige voor de politie wordt door haar verklaring een psychopaat vrijgelaten die vervolgens vier vrouwen vermoordt. Deze zaak wordt breed uitgemeten in de pers en Charlie wordt door het medisch tuchtcollege in afwachting van een hoorzitting voorlopig geschorst. Daarnaast heeft ze op een cursus de charmante Lisa Kent ontmoet die haar hoofd op hol heeft gebracht. Ze voelt zich schuldig tegenover haar partner Maria maar ze kan geen weerstand bieden aan deze betoverende vrouw. Als Charlie op een ochtend een grote envelop met krantenknipsels van een anonieme afzender ontvangt, stort ze zich op advies van Maria op deze zaak om wat afleiding te zoeken. Het spoor van de knipsels voert haar terug naar de Universiteit van Oxford waar ze haar bul heeft gehaald maar ook dichterbij Lisa die net buiten de universiteitsstad woont.

De knipsels gaan over Jennifer Jay Stewart, een mede-studente uit Oxford. Gedurende haar leven laat Jay een spoor van doden achter. Iedereen die haar voorspoed in de weg stond, werd uit de weg geruimd maar Stewart kon nooit ergens op worden betrapt. De laatste overledene is de man van haar nieuwe liefde die nota bene een paar uur na de huwelijksvoltrekking is vermoord. Niet iedereen gelooft dat de werkelijke daders achter slot en grendel zitten en Charlie krijgt de opdracht de ware toedracht te achterhalen.

McDermid heeft veel van haar eigen achtergrond en ervaringen in dit verhaal verwerkt. Ze heeft in Oxford aan het St Hilda’s gestudeerd, ze komt oorspronkelijk uit Schotland en is getrouwd met een andere vrouw. De belangrijkste rollen in Blinde Obsessie worden vertolkt door lesbische vrouwen. Nu heb ik daar geen problemen mee maar ik verwacht niet dat haar boek in Uganda – waar het parlement ingestemd heeft met een nieuwe wet die bepaalt dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf komt te staan – wordt uitgegeven. Het geeft nog maar eens aan dat sommige landen en mensen nog een lange weg te gaan hebben ook in (Oost-) Europa. “Haat de zonde maar niet de zondaars.”

Blinde Obsessie is een thriller over vrouwenliefde, vooroordelen, homohaat en moord. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in het gesloten wereldje van Oxford. Het is een goed boek maar ik heb betere thrillers van McDermid gelezen. Ik ben er in ieder geval niet door geobsedeerd geraakt maar zelfs een wat mindere Val McDermid is altijd nog prima leesvoer voor enkele ontspannende uurtjes leesplezier.

© RtH 22-06-2011