Lockdown van Peter May

Titel Lockdown
Auteur Peter May
Oorspr. titel Lockdown  2020 | Vertaling: Irene Goes, Anne Jongeling en Kees van Weele
Gegevens Paperback | blz. 336 | Xander Uitgevers |  juli 2020
ISBN 978 94 016 1310 1  978 94 016 1315 6
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 6
VorigeVolgende
Inhoud:

Londen is het epicentrum van een wereldwijde pandemie en de stad is volledig in lockdown. Geweld en onrust liggen overal op de loer en niemand is veilig voor het dodelijke virus dat al duizenden slachtoffers heeft geist. Ziekenhuizen zijn overvol, hulpdiensten machteloos.

Rechercheur Jack MacNeil heeft ontslag genomen bij de politie, ligt in scheiding en maakt zich zorgen om zijn zoon, die het virus opgelopen lijkt te hebben. Op zijn laatste dag wordt hij er toch nog op uitgestuurd om de moord op een kind op te lossen, nadat er een zak botten op een bouwplaats voor een noodziekenhuis is gevonden. De meedogenloze dader doet er alles aan om MacNeil tegen te werken en in een uitgestorven Londen begint een race tegen de klok. Door wie wordt MacNeil als eerste tegengehouden: de moordenaar, of het virus?Recensie:

Profetische thriller rond de gevolgen van een hoogst besmettelijk virus

Na het faillissement van uitgeverij BZZTH in 2009 had Peter May geen Nederlandse uitgever meer. Het eerste deel van de Lewis-trilogie, The Blackhouse, werd nog door Conserve uitgevers uitgebracht maar omdat er problemen waren over de rechten van zijn eerdere werk bleef de samenwerking beperkt tot dat ene geweldige boek. May heeft daarna nog verscheidene veelgeprezen thrillers geschreven maar geen daarvan is in een Nederlandse vertaling verschenen. Groot was dan ook mijn blijdschap toen ik Lockdown in de brochure van Xander Uitgevers zag. 

Er is niet veel verbeelding (meer) voor nodig om te begrijpen dat een zeer besmettelijk virus zich supersnel kan verspreiden. Maar om de daadwerkelijke gevolgen te ervaren was, en is zelfs nu soms nog, nauwelijks voor te stellen. Dat je mondkapjes moet dragen, afstand moet bewaren, overal moet desinfecteren, zoveel mogelijk thuis moet werken indien mogelijk, veel openbare gelegenheden gesloten zijn en wereldwijd duizenden mensen overlijden aan de gevolgen van het virus. Nog afgezien van de verwoestende economische en sociale schade die deze epidemie gaat hebben op bedrijven en mensen. 

Er zijn meer boeken over dodelijke virussen geschreven maar niet eerder met dezelfde angstaanjagende overeenkomsten van de huidige toestand als Lockdown. Peter May had blijkbaar een vooruitziende blik want in 2005 beschreef hij al akelig nauwkeurig wat er gebeurt als een stad in lockdown gaat. Alleen zag de uitgever er destijds geen brood in: te fantasierijk en niet realistisch. Maar kijk anno 2020 kampt de wereld met een pandemie vanwege COVID-19 en wordt Lockdown, helaas, grotendeels werkelijkheid. 

Ook tijdens een lockdown gaat het leven gewoon door zo ook voor Inspecteur Jack MacNeil. Binnenkort verlaat hij de MET maar voor het zover is moet hij nog n klus klaren. Bij bouwwerkzaamheden in het centrum van Londen is een tas met menselijke resten gevonden. Met de hulp van Amy, een forensisch odontoloog, ontdekken ze dat de botten van een jong aziatisch meisje zijn en dat ze nog niet zolang dood is. MacNeil gaat op onderzoek uit en heeft nog vierentwintig uur tot zijn ontslag om uit te zoeken wie achter deze afschuwelijke moord zit. Dat is al lastig genoeg maar helemaal als blijkt dat zijn meedogenloze tegenstanders zijn bewegingen op de voet volgen om de verachtelijke waarheid te verbergen. Daarnaast krijgt ook hij met de gevolgen van het virus te maken als zijn enige zoon wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Lockdown is een moordmysterie in een door een dodelijke griepepidemie getroffen en belegerde stad waar militairen op straat de dienst uitmaken. Het is een aardig verhaal vooral door de herkenbaarheid van de gevolgen van de lockdown maatregelen, en het illegaal omzeilen daarvan, maar het moordonderzoek vond ik vrij matig. Ik kwam ook moeizaam in het verhaal omdat ik niet echt een klik met de personages had. De karakters waren vrij stereotype en oppervlakkig evenals hun emoties. De ontknoping was zwaar over de top en niet realistisch. Voor mij is Lockdown dan ook een tegenvaller. Gelukkig was dit niet mijn eerste boek van Peter May anders was het einde oefening geweest en had ik veel moois gemist zoals zijn Chinathriller-serie en het al eerder gememoreerde, fantastische The Blackhouse. Ik hoop dan ook dat Xander uitgevers ondanks deze mindere thriller zijn eerdere nog onvertaalde en toekomstige boeken gaat publiceren.  

RtH sep 2020

Vorige

 

Volgende