Verlaten van Charlotte Link

Titel Verlaten
Oorspr. titel Im Tal des Fuchses    2012 | Vertaling: Gerda Wolfswinkel
Gegevens Gebonden | blz. 512 | The house of books | mei 2014
ISBN 978 90 443 4311 3
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 9-
Inhoud:

Wat als je ontvoerder verdwijnt en niemand weet waar je bent?

Een zonnige augustusdag, een afgelegen parkeerplaats. Vanessa wacht op haar man, die een wandeling met de hond maakt. In gedachten verzonken let ze niet op de auto die haar stilletjes nadert. Voor ze er erg in heeft, overmant en verdooft een vreemde haar. Vanessa wordt opgesloten met eten en drinken voor ongeveer een week. Maar nog voordat haar ontvoerder losgeld kan eisen, wordt hij opgepakt voor een ander misdrijf. Vanessa is ten dode opgeschreven als niemand haar vindt.

 

Recensie:

Sfeervolle subtiele topthriller!

Het was enige tijd stil rond Charlotte Link tot in 2013 het fraaie De toeschouwer verscheen. Gelukkig hoefden haar fans niet weer drie jaar te wachten op een nieuwe thriller van deze Duitse succesvolle schrijfster want een jaar later is daar het spannende Verlaten; een naar mijn mening nog beter boek dan haar vorige.

Wat als je ontvoerder verdwijnt en niemand weet waar je bent? Dat overkomt Vanessa Willard als ze met haar man Matthew na een bezoek aan haar moeder naar huis rijden. Op de terugreis krijgt het echtpaar een fikse ruzie en omdat hun trouwe viervoeter, de herder Max, moet plassen besluiten ze bij een rustig gelegen picknickplaats in het Pembroke Coast National Park te stoppen. Matthew laat de hond uit terwijl Vanessa bij de auto blijft zodat ze beiden even tot bedaren kunnen komen. Als Matthew terug komt, is Vanessa spoorloos verdwenen. Ze is ontvoerd door Ryan Lee, een kruimeldief met een kort lontje. Hij is geld verschuldigd aan een woekeraar en door de buitensporige rente is dat bedrag inmiddels zo hoog opgelopen dat hij zijn toevlucht neemt tot deze wanhoopsdaad. Hij verbergt zijn slachtoffer in een geheime grot maar dan neemt het lot een dramatische wending. Voordat Ryan de kans krijgt om losgeld te vragen, wordt hij gearresteerd voor een eerder vergrijp.

Na de verrassende opening maakt Link een sprong van drie jaar. Je maakt kennis met Jenna Robinson, een jonge vrouw die na een relatie van acht jaar weer single is. Op een etentje bij haar vriendin en leidinggevende Alexia ontmoet ze Matthew Willard. Het klikt meteen tussen die twee maar de schaduw van de verdwijning van Vanessa staat een volwaardige relatie vooralsnog in de weg. Ryan heeft zijn straf uitgezeten en is weer op vrije voeten. Hij neemt zijn intrek bij Nora Franklin, een fysiotherapeute in het ziekenhuis van Swansea die met hem correspondeerde tijdens zijn gevangenschap. Ryan wil zijn leven beteren maar helaas wordt hij door zijn verleden ingehaald. Tenminste daar lijkt het op. Zijn ex-vriendin wordt verkracht en zijn moeder wordt ontvoerd. Hij heeft het gevoel dat deze voorvallen met Vanessa te maken hebben. Is ze erin geslaagd om zichzelf te bevrijden en wil ze nu wraak nemen? Ryan krijgt steeds meer gewetenswroeging. Hoe lang kan hij zijn duistere geheim nog voor zich houden voordat het hem van binnen helemaal verteert?

Voor haar nieuwste psychologische thriller Verlaten heeft Charlotte Link gekozen voor een setting in het ongerepte Wales met haar fraaie vergezichten. Haar fascinatie en liefde voor het Britse landschap en de natuur komt ook in dit boek weer volop tot uiting. Maar naast al het natuurschoon weet ze ook een spannend verhaal te vertellen. Verlaten kent twee belangrijke verhaallijnen die aan het eind op natuurlijke wijze samensmelten. Door de korte hoofdstukken en de voortdurende wisseling tussen beide delen blijft het boek vanaf de eerste pagina boeien. Dit komt mede door de vloeiende schijfstijl van Charlotte Link en haar kwaliteit de personages zo levensecht neer te zetten dat het je buurman of collega zou kunnen zijn.

Verlaten is een vlotlezende, goed geconstrueerde, zeer onderhoudende thriller met een aantal uiteenlopende maar interessante karakters. De constant aanwezige onderhuidse spanning maakt dat je door wilt lezen. Het fraaie landschap geeft het verhaal extra kleur wat Verlaten tot een hele sfeervolle subtiele topthriller maakt!

RtH 21-8-2014