Wat ons niet zal doden van David Lagercrantz

Titel Wat ons niet zal doden (Deel 4 uit de Millennium-reeks)
Oorspr. titel Det som inte dödar oss © 2015 | Vertaling: Geri de Boer
Gegevens Paperback | blz. 512 | Signatuur | 27 aug 2015
ISBN 978 90 5672 533 4
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 8+


De Zweedse schrijver David Lagercrantz is gevraagd door de erfgenamen om de reeks met Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist voort te zetten. Wat ons niet zal doden is het vervolg op de Millennium-trilogie van Stieg Larsson.

Inhoud:

Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad en hij vraagt zich af of hij iets anders moet gaan doen.

Lisbeth Salander is rusteloos. Ze doet mee aan een grootschalige hackeraanval en neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden.

Op een avond krijgt Blomkvist een telefoontje van professor Frans Balder, een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie. Balder zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten en heeft contact gehad met een jonge vrouwelijke hacker die erg veel lijkt op iemand die Blomkvist maar al te goed kent.

Mikael Blomkvist hoopt met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Maar zijn onderzoek brengt grote gevaren met zich mee. Lisbeth Salander heeft zoals gewoonlijk haar eigen agenda. In Wat ons niet zal doden kruisen hun wegen opnieuw en gaat hun verhaal verder.

Handige personenlijst.
Omdat ook in dit deel nogal veel namen voorkomen, heb ik net als bij Gerechtigheid een lijst van de belangrijkste personages gemaakt.
Deze lijst kun je hier vinden.Recensie:

De traditie wordt (voorlopig) voortgezet Wat ons niet zal doden

Nog voor het eerste boek uit de Millenniumreeks uitkwam, overleed de auteur Stieg Larsson in 2004 op vijftigjarige leeftijd aan een hartaanval. Gelukkig voor de lezers had hij toen al drie delen klaar waar wereldwijd meer dan 80 miljoenen exemplaren van zijn verkocht. En dan te bedenken dat hij een tiendelige serie van Millennium wilde maken. Zijn dood was een grote schok voor de literaire gemeenschap; een bijzonder schrijver was geboren en eer hij bekend werd ook alweer gestorven.

Na een heftige strijd om zijn literaire nalatenschap tussen zijn vriendin Eva Gabrielsson, met wie hij al 32 jaar ongetrouwd samenwoonde , en zijn familie werden de rechten en de daarbij behorende royalty’s toegewezen aan zijn vader en broer. In 2010 verklaarde de familie geen andere delen meer uit te brengen maar ze zijn toch op die beslissing teruggekomen. De Zweedse auteur David Lagercrantz kreeg van de officiële erfgenaam én zijn internationale uitgevers toestemming om een zelf bedacht vervolg te schrijven op de Millennium-trilogie. Lagercrantz is in Nederland voornamelijk bekend geworden door zijn boek “ Ik Zlatan” – een biografie over de controversiële Zweedse topvoetballer Zlatan Ibrahimovic - waarin de auteur naar later bekend werd enkele onwaarheden heeft gezet om het wat “spannender” te maken.

Tot zover de prelude van Wat ons niet zal doden. Tijd voor de inhoud. Het maandblad Millennium is op sterven na dood. Het magazine heeft al tijden geen goede scope meer gehad en hoewel het aantal abonnees stabiel blijft, draait het blad met verlies. Maar de naam Millennium is een sterk merk en Serner, een Noors media-imperium, koopt 30% procent van de aandelen. Aanvankelijk mag het tijdschrift op de oude voet doorgaan maar allengs wordt vanuit de nieuwe geldschieters druk uitgeoefend om niet over alle politieke- en financiële schandalen te schrijven. Deze vorm van censuur is tegen het zere been van Mikael Blomkvist die toch al tegen de overname was. Als er daarnaast ook nog eens een hetze tegen hem wordt gevoerd, overweegt hij uit Millennium te stappen. Dan krijgt hij kort achter elkaar twee telefoontje over vermeende bedrijfsspionage. Eén daarvan komt van de geniale Zweedse wetenschapper Frans Balder die Mikael bij hem thuis uitnodigt voor een gesprek. Maar voordat Mikael hem kan spreken, wordt Balder vermoord. Mikael ruikt bloed en duikt in deze mysterieuze zaak. Ondertussen gaat Lisbeth Salander om persoonlijke redenen de confrontatie aan met de NSA, de beruchte Amerikaanse inlichtingendienst. Ze legt een duister web bloot met wijdverbreide vertakking tot het hoogste niveau maar ook naar demonen uit haar verleden.

Ik heb lang getwijfeld of ik Wat ons niet zal doden zou gaan lezen. Ondanks dat dezelfde karakters terugkeren is het geen Stieg Larsson tenslotte. Bovendien voelde ik me meer verbonden met zijn weduwe, die gevoelsmatig dichter bij haar man stond, dan zijn familie maar toen ik na enkele maanden de hoge waarderingen zag, won mijn nieuwsgierigheid het toch van mijn flinterdunne solidariteitsgevoel. De eerlijkheid gebied te zeggen dat Wat ons niet zal doden tegen mijn verwachting in een uitstekend boek is. Het begin is taai en moet je even doorheen maar daarna neemt het tempo en de spanning toe. Lagercrantz gebruikt dezelfde thriller ingrediënten als de overleden schepper van de serie. Je merkt eigenlijk geen moment dat het vierde deel door een andere auteur is geschreven en dat is een prestatie op zich.  is een spannende, intelligente en complexe thriller geheel in de traditie van Stieg Larsson maar of Larsson er zelf blij van zou zijn geworden…

© RtH juni 2016