Mijn opinie

Robin Hobb is de vreemde eend in de bijt op deze site want haar boeken vind je niet bij de thrillersectie maar op de fantasyafdeling in de boekwinkel. Toch heb ik haar ertussen gezet omdat ze tot mijn absolute favorieten hoort.

Ooit, in het guldentijdperk, heb ik iemand lid gemaakt van de ECI en daarvoor kreeg ik een cheque t.w.v. 100 gulden. Ik had 4 thrillers uitgezocht maar kon geen vijfde aansprekende titel vinden. Ik had ooit eens de eerste bladzijde van Leerling en Meester gelezen en dat sprak me wel aan. Toch twijfelde ik nog omdat ik geen fantasylezer ben maar desondanks heb ik het boek gekocht. Het is nog een tijdje blijven liggen maar na een jaar heb ik de sprong gewaagd. En... het overtrof mijn stoutste verwachtingen; ik vond het fantastisch en heb meteen deel 2 en 3 gekocht.

De kracht van Hobb is dat het verhaal je omsluit als een warme deken in de winter. Je wordt het verhaal binnen gezogen en meegesleurd met het leven van de verschillende hoofdfiguren. Hobb heeft een hele prettige, toegankelijke schrijfstijl en weet een sfeer op te roepen die zeer behaaglijk aanvoelt. Ze weet de omgeving heel levendig te beschrijven zonder dat het te gedetailleerd of vervelend wordt. Bovennatuurlijke zaken zoals Het Vermogen en Wijsheid weet ze zo te brengen dat het heel normaal over komt en stoort daarom totaal niet. 

Van de boeken verschenen onder haar andere pseudoniem Megan Lindholm heb ik slechts twee gelezen namelijk het eerste en tweede deel van de Windzangers. Eigenlijk zou ik één en kwart moeten zeggen want het tweede deel heb ik voortijdig aan de kant gelegd. Het was mij te fantasierijk. In een interview op de fanatasyfair van 2008 legt ze uit wat het verschil is tussen de boeken geschreven onder de naam Hobb en Lindholm: "Megan Lindholm heeft veel meer ruimte om te experimenteren en te spelen met de verschillende subgenres van fantasy en zelfs met compleet andere genres. Robin Hobb schrijft emotioneler, de verhalen hebben een grotere tijdspanne en zijn ook epischer. Ik beperk me daarom ook tot de boeken die ze onder de naam Robin Hobb uitbrengt omdat die me meer aanspreken.

Als je nog nooit fantasy gelezen hebt, zijn de Boeken van de Zieners aanraders om eens kennis te maken met dit genre omdat ze zo menselijk zijn maar lees ze wel op de juiste volgorde!!