Robin Hobb is een pseudoniem van Margaret Astrid Lindholm Ogden die, in tegenstelling tot wat je zou verwachten bij het horen van haar naam niet een Scandinavische maar Amerikaanse nationaliteit heeft. 

Ze woont op een kleine boerderij in Roy, Washington, samen met haar 4 kinderen en haar man Fred, die als visser vaak op zee is.

Ze bracht in de jaren vijftig en zestig haar jeugd door in het woelige CaliforniŽ en studeerde communicatiewetenschappen aan de universiteit van Denver. Ze trad als achttienjarige in het huwelijk, maar keerde al snel terug naar Kodiak, een eiland voor de kust van Alaska, de staat van haar vroege jeugd. In datzelfde jaar verkocht ze onder het pseudoniem Megan Lindholm haar eerste kinderverhaal. Een jaar of tien bleef zij verhalen voor kinderen schrijven, daarna schakelde zij met Harpys Flight (1983) over op de fantasyroman. Sindsdien schreef ze een aantal succesvolle prehistorische fantasyromans en werkte ze gestaag aan een groeiende reputatie binnen het fantasywereldje; ze won een Davis Award en ontving vier nominaties, afwisselend voor de Hugo en de Nebula Award.

Haar doorbraak naar het grote publiek kwam echter pas in 1995, toen ze onder de naam Robin Hobb de roman Assassin's Aprentice (in Nederland in 1998 verschenen als Leerling en Meester) het licht deed zien. Het eerste deel van de zeer succesvolle serie De boeken van de Zieners, waarvan Moordenaar des Konings (1998) en Vermogen en Wijsheid (1998) respectievelijk het tweede en derde deel zijn.

Daarna schreef ze een tweede trilogie, De Boeken van de Levende Schepen, waarmee ze zich voorgoed vestigde als een van de groten binnen het fantasygenre. Hierna keerde Hobb met De Boeken van de Nar terug naar de wereld van FitzChevalric en het Koninkrijk der Zes Hertogdommen. Met De Boeken van de zoon van de Krijger heeft ze weer een totaal nieuwe fantasywereld gecreŽerd.  

In de Kronieken van de Wilde Regenlanden keert Hobb in 2009 terug naar de wereld van de Zieners en de Zes Hertogdommen.

Onder haar pseudoniem Megan Lindholm is in 2007 de vierdelige serie van De Windzangers uitgebracht.

OfficiŽle website: http://www.robinhobb.com/