De moordenaar van de Nar van Robin Hobb

Titel De moordenaar van de Nar (Deel 1 van De boeken van Fitz en de Nar)
Oorspr. titel Fool's assassin  ©  2014 | Vertaling: Ruud Bal
Gegevens Gebonden | blz. 624 | Luitingh Fantasy | okt 2014
ISBN 978 90 245 6484 2
NUR/NUGI 334 (fantasy)
Waardering 8-
Inhoud:

Tien jaar zijn verstreken sinds de laatste passages van De Boeken van de Nar. Fitz, ouder en wijzer, heeft zich samen met zijn oude geliefde, Molly, in betrekkelijke anonimiteit teruggetrokken binnen de muren van zijn kleine veste. Af en toe is er contact met zijn oude leermeester Chade, halve magiŽr en vertrouweling van de Ziener-koningen van het immense kasteel de Hertenhorst. Van zijn oude vriend de Nar heeft Fitz al jaren niets meer vernomen en zijn pogingen om hem op te sporen en het oude contact te herstellen zijn op niets uitgelopen.

Een en ander verdwijnt rap naar de achtergrond als Molly zwanger blijkt te zijn en er enkele maanden later een dochter wordt geboren: Bee. En met haar – hoe kan het ook anders met zo’n vader – is iets merkwaardigs aan de hand. Voor Fitz en Molly, en al die andere betrokkenen, zal het leven in de Zes Hertogdommen nooit meer hetzelfde zijn... 


Recensie:

Warm weerzien met oude bekenden

Tien jaar geleden kwam, tot groot verdriet van de fans, een einde aan de avonturen van FitzChevalric. Een decennia later kunnen de liefhebbers hun hart weer ophalen met De moordenaar van de Nar, het eerste deel uit een nieuwe trilogie waarin Fitz opnieuw de hoofdrol speelt al moet hij ditmaal het podium delen met een klein meisje.

De moordenaar van de Nar opent met een brief van Koningin Desiree aan Fennis. Het was even diep graven in de krochten van mijn geheugen wie dat ook alweer waren. Dat gold echter niet alleen voor deze twee personages. In het begin word je overstelpt met namen van wie ik me vele nog slechts vaag kon herinneren. Ik had zelfs even het gevoel dat de hernieuwde kennismaking weleens tegen zou kunnen vallen maar binnen vijftig paginaís was ik toch weer in de ban van de magie van Robin Hobb.

Fitz heeft zijn oude leven afgeschud en is landheer Tom Dassenkop van het Woeste Woud geworden waar hij samen met zijn vrouw Mollie een relatief rustig bestaan lijdt. Relatief want als landheer heeft hij voldoende taken om zich niet te hoeven vervelen maar zijn dagen als moordenaar van de koning zijn voorbij. Dan verklaart Mollie zwanger te zijn hoewel haar vruchtbare jaren al enige tijd achter haar liggen. Als de seizoenen elkaar opvolgen en een jaar voorbij gaat, denkt iedereen dat Mollie haar verstand aan het verliezen is. Maar na een abnormaal lange draagtijd bevalt Mollie toch van een dochtertje. Het meisje is ondanks de lange zwangerschap veel te klein voor een normale baby en men vreest dat ze het einde van de dag niet zal halen. Maar Bij zoals ze wordt genoemd, is sterk en blijft in leven.

De komst van Bij vervult Fitz met grote blijdschap maar ook met angst want met de geboorte van een nieuw Zienerkind krijgt hij opnieuw te maken met koninklijke hofzaken. Zaken die hij bewust achter zich heeft gelaten. Maar dat is vooralsnog niet zijn grootste probleem. Zijn dochtertje lijkt niet normaal. Ze kijkt altijd langs hem heen en verstijft helemaal als hij haar aanraakt. Qua groei blijft ze ver achter op haar leeftijdsgenootjes evenals met haar spraak. Ze kan slechts onverstaanbare woorden brabbelen die alleen Mollie begrijpt.
Dan slaat het noodlot toe en of dat nog niet genoeg is, krijgt Fitz voor eerst sinds jaren weer een teken van leven van de Nar. Deze heeft dringend zijn hulp nodig bij een zaak op leven of dood. Fitz moet kiezen tussen zijn dochtertje en zijn beste vriend.

Moordenaar van de Nar is een warm weerzien met oude bekenden. Het verhaal is eigenlijk een lange opmaat voor de volgende delen. Het gaat voornamelijk over Fitz en Bij en de dagelijkse routine op het landgoed. Pas na 600 paginaís neemt de actie en spanning toe. Dat is tevens mijn enige puntje van kritiek want ondanks dat er weinig gebeurde wist Robin Hobb me door haar meeslepende schrijfstijl toch aan het boek te binden. Haar gedetailleerde beschrijvingen van de omgeving, personages, gedachtes en emoties roepen vertrouwde gevoelens op. Die gevoelens ontwikkel je zeker voor de kleine maar o zo wilskrachtige Bij. Ik ben zeer benieuwd naar haar ontwikkeling en kijk daarom nu al uit naar het vervolg: De geheimen van de Nar!

© RtH 3-7-2015